M heeft mediacode Oranjes niet bewust overtreden

Geplaatst op Sun 19 May 2019 om 10:30

De talkshow van Margriet van der Linden was deze week een van de weinige mainstream media die het flamencofilmpje van koningin Máxima uitzond. De redactie wist echter niet dat ze daarmee de mediacode van de RVD overtrad. Dat vertelt hoofdredacteur Nico Arends tegen de NOS. Hij had er vóór de uitzending niet bij stilgestaan dat hij iets ging laten zien dat niet mocht: “Het waren hartstikke leuke beelden, die al overal te zien waren, wie zou daar iets tegen kunnen hebben?

Máxima danste de flamenco tijdens een bezoek met haar familie aan Sevilla. Eerder op de dag poseerde de hele familie daar in feestelijke flamencojurken. “Door die opvallende flamencojurken wist ik dat ze daar waren. Ik dacht dat de beelden van de dansende Máxima op hetzelfde evenement waren, ik had niet de indruk dat het een besloten feest was.

De boze mail van de RVD zag Arends daarom niet aankomen. De dienst heeft hem verzocht dit niet nog een keer te doen. “Begrijpelijk“, vindt hij achteraf.

Toch ergeren veel media zich aan het feit dat de mediacode van de Oranjes ineens wel heel willekeurig wordt toegepast. De koninklijke familie poseerde uitgebreid voor de Spaanse media, terwijl de Nederlandse media daar niets van wist.

De mediacode is belangrijk maar soms, als het zo uitkomt, even wat minder“, klaagt zelfs de NOS.

Foto: Robin de Puy, KRO-NCRV
15 Reacties op “M heeft mediacode Oranjes niet bewust overtreden”


 1. Leo

  M is dit jaar een stuk frisser dan het eeuwige gezever van steeds dezelfde personen bij DWDD.

 2. Curryworst

  De NL Grondwet staat vrijheid van meningsuiting en vrijheid van drukpers toe.
  Als het over Noord-Korea gaat, China of Turkije dan heeft men bij de NPO de mond vol en spreekt men er schande van als de persvrijheid aldaar bedreigd wordt.
  Maar de RVD hoeft maar het woord Mediacode in de mond te nemen en alle NPO’ers buigen als sl@ven.

 3. A.M.

  Inderdaad Leo, M doet me bijna DWDD vergeten! Zoveel beter dan het vorige seizoen M.

 4. Teslada

  Margriet is de enige echte koningin van de talkshows!!

 5. Erik

  Margriet voor de presentatie songfestival volgend jaar!

 6. Leni

  Dezelfde mensen die dat zeur Dwdd maken doen nu hun werk bij M…. Alleen margriet is redelijk fris maar voor de rest is de hele opzet n spin off …. Zelfde gasten, rubriekjes en… Zelfde smoesjes van de so called eindredacteur… Wat n dom prutspraatje dat je dat als baas niet weet…. Gewoon een echte kerel zijn en zeggen dat je t wel wist maar vond dat dit makkelijk kon… Slappe lul!!

 7. Geronimo

  M. tegen het establishment. Goed bezig!

  Heftig trouwens zeg, een dansende koningin… Pfff…

 8. Fox Mulder

  START de show!

 9. shrink

  Ongelooflijk dit. Als je weet dat op elke tv-redactie werkelijk elk beeldfragment zorgvuldig op auteursrechten etc. wordt onderzocht (op straffe van enorme schadevergoedingen?boetes), dan is het volstrekt ongeloofwaardig dat die eindredacteur zogenaamd van niets wist. Maar hij dacht natuurlijk: wat Geen Stijl kan, kan ik ook. Alles voor de kijkcijfers. Wat een k*tsmoes.

 10. wapper

  Achterlijke code, persvrijheid noemen we dat rvd of je nu koning bent of niet.

 11. mart

  Hi Leo em A.M. Helaas voor M denken meer dan 500000 mensen er anders over. Zoveel scoort zij minder dan DWDD. Dat doet uiteraard niets af aan jullie persoonlijke mening. Geniet er van!

 12. Laat iedereen zichzelf zijn.

  Pppfff….laat Maxima mooi dansen aub.

 13. Umfufu

  Wat een kutsmoes

 14. IntiemGeschoren

  Ik kijk liever naar knappe mensen.

 15. critikast

  Start de show!……wat een slecht programma en wat een belediging voor Matthijs dat hij met M wordt vergeleken !

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.