Jort over NPO-plafond: ‘194.000 euro is niet veel geld’

Geplaatst op zo 05 mei 2019 om 11:00

Jort Kelder begrijpt dat tv-sterren niet blij zijn met het nieuwe, strenge salarisplafond bij de NPO. Voor hen is 194.000 euro niet veel geld. Dat heeft de tv-persoonlijkheid gezegd op NPO Radio 1. Een echte ster kan volgens hem niet rondkomen van twee ton. “Ik weet dat het voor populisten allemaal heel leuk is om te zeggen: ‘Ja, maar 194.000 euro bruto is toch heel veel geld.’ Ja, natuurlijk is dat heel veel geld voor gewone mensen, maar voor grote talenten is dat niet zo veel geld.”

Kelder wijst op de bedragen die er verdiend worden bij de commerciëlen. “Ik denk dat Matthijs moeiteloos het tienvoudige kan verdienen en Eva Jinek heeft – weet ik uit betrouwbare bronnen – het 20- tot 30-voudige van haar huidige salaris aangeboden gekregen.

Toch denkt Kelder niet dat Van Nieuwkerk naar RTL verkast. “Ik denk niet dat hij dat snel zou doen. Hij heeft meer vrijheid van de publieke omroep en voelt zich daar veilig. Je ziet ook wat er met Twan Huys is gebeurd en met Jack Spijkerman. Het is helemaal niet zo’n veilige overstap.

Van Nieuwkerk en RTL matchen niet, aldus Kelder. “Het is een onveilige omgeving voor zo iemand. Ook bij Twan Huys zag je de grote vergissing, namelijk het verschil in kijkerspubliek tussen de commerciële en de publieke omroep. Naar de publieken kijken veel oudere, hoogopgeleide mensen naar en naar de commerciëlen kijken veel domme, laagopgeleide mensen. Ja, sorry dat ik het zeg.

Kelder pleit voor een topsalaris voor Van Nieuwkerk bij de NPO. “Ik vind in het algemeen dat die totale obsessieve, kinderachtige gelddiscussie dat de buurman nooit meer mag verdienen dan een ander zo doorgedreven wordt dat we kwaliteit in de publieke sector aan het verliezen zijn.”

Het salarismaximum is ervoor bedoeld dat men in de publieke sector niet meer verdient dan de minister-president. Hij verdient ook te weinig, vindt Kelder. “De balkenendenorm is minstens de helft te laag.”

Wat gaat er met Van Nieuwkerk gebeuren? “Ik denk dat hij uiteindelijk wel stopt. Hij heeft ontzettend veel andere hobby’s. Ik denk niet dat hij naar de commerciëlen gaat. Hij stopt, denk ik, en dat zou ik een enorm verlies vinden. Ik vind het zo klein van dit land.”

Foto: NPO
79 Reacties op “Jort over NPO-plafond: ‘194.000 euro is niet veel geld’”


 1. Hens Dek

  Heeft hij echt ‘domme mensen’ gezegd?

 2. Tja

  Hij heeft gelijk.

 3. Rob

  Kelder spoort niet. Het gaat erom dat het te veel is omdat wij betalen voor een links programma met gasten die de burger regelmatig indoctrineren.

 4. oijoepio

  Nou, ik zal hier wel geen vrienden mee maken maar ik ben het helemaal met Jort eens.

 5. Hens Dek

  Het gaat erom dat iedereen die betaald wordt uit publieke gelden de publieke zaak dient en daar hoort geen uitzonderlijk hoge bezoldiging bij. Dat is de kern.

 6. M.

  “naar de commerciëlen kijken veel domme, laagopgeleide mensen” Dit probeer ik jullie dagelijkse duidelijk te maken met jullie fanatisme over RTL, ga ontplooien, ga lezen, ontwikkel jezelf, maar nee, jullie willen naar Chantal Janzen kijken, naar RTL BLVD.

 7. Hens Dek

  @M
  IQ is geen rekbare spier of elastisch gebeuren hè. IQ is een vaststaand gegeven vanaf de geboorte.

 8. Curryworst

  Alsof er een waterscheiding bestaat tussen kijkers van de publieke en commerciële omroep.
  Dus de hoogopgeleiden kijken naar Frans Bauer in China bij de NPO1 en nu Fransie verkast naar de commerciëlen zouden er alleen domme mensen kijken?
  Overigens, nooit geweten dat Heel Holland Bakt, Boer Zoekt Vrouw en Bed&Breakfast voor de hoogopgeleide bedoeld is.

 9. Hens Dek

  Goede opmerking, Curryworst!

 10. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Precies.
  Hoe groter het talent, hoe minder het lijkt.
  Voor de écht grote talenten is 193k slechts wisselgeld.
  Een fooi. Een belediging.

 11. Curryworst

  En ach, wat maak ik me druk…
  Het is Jort Kelder maar. De man die verworden is tot een karikatuur van zichzelf.

 12. Hens Dek

  Ik vind het altijd nog verbazingwekkend hoe lang Jort kelder het heeft uitgehouden met lege, domme Georgina Verbaan.

 13. Wolbodo

  @Curryworst
  Hear, hear !

 14. Hens Dek

  Maar Georgina had destijds weer andere kwaliteiten haha

 15. Remi

  Héél gauw mee stoppen, met dat vreselijke DWDD.

  https://thefireonline.com/de-haat-hofhouding-van-dwdd-is-moe-uitgeblust-en-kan-niet-meer/

 16. Ikke

  is Matthijs van Nieuwkerk nou zo’n groot talent, of is de rest van de presentatoren zo slecht? Misschien beter om de lat voor presentatoren hoger te stellen. Minder presentatoren in vaste dienst = minder salarissen. Deze simpele maatregel levert betere kwaliteit op en meer bezuiniging dan 1 topsalaris van uitzondering naar beneden halen.

 17. Piet

  Nee want echte ´sterren´ leven boven hun stand. Daar heeft de Tv-kijker geen boodschap aan, eenieder is vervangbaar. Ze beschermen ze elkaar want voordat je het weet moeten zij ook inleveren.

 18. Hu

  De baas bepaalt hoeveel je mag verdienen/hoeveel hij jou wilt betalen. Als je er niet mee eens bent dan zoek je maar een andere baas die jou heel veel geld betaalt. Niemand houdt je tegen om naar een gulle (domme) baas te zoeken.

 19. Joost

  Zo’n Van Nieuwkerk bijvoorbeeld, is helemaal geen talent.
  Behalve het sleetse DWDD, met al jaren dezelfde gasten en dezelfde visie, is alles wat hij maakt mislukt.

 20. Paolo

  Allemaal vriendjes van elkaar, de ene hand wast de andere. Kelder, was toch een bladenmannetje???

 21. Broekhoest

  Jort verwoord het mooi en geeft zelf exact aan waarom die 194000 meer dan genoeg is.
  Commerciële : dom kijkvolk zonder opleiding
  Publiek/ hoogopgeleid,mensen die geïnteresseerd zijn in kunst, cultuur

  Ander voorbeeld,Saskia Noort:
  Mooie dame, schrijft thrillers die zelfs voor laaggeletterden te begrijpen zijn en verdiend daar godsgruwelijk veel geld mee, bediend ook een grote markt.

  Tommy Wieringa:
  Schrijft romans waar je wel een ervaren lezer voor moet zijn anders is er voor de meeste geen touw aan vast te knopen verdiend goed omdat hij kwaliteit levert maar niet godsgruwelijk, want kleinere markt voor.

  Matthijs krijgt gewoon marktconform betaald. 1 tot 1,5 miljoen kijkers
  €194000,- half jaar werk, reclameblok ervoor en erna.

  Linda de Mol 1,5 tot 2 miljoen plus kijkers met verschillende programma’s op een commerciële zender, dus met als uitgangspunt geld verdienen.

  Linda bind meer mensen aan programma’s met meer reclameblokken , dus inkomsten.

  Linda zal 2/3 keer zoveel verdienen als Matthijs en dat is verklaarbaar.
  Over kwaliteit wil ik het niet hebben,kwaliteit is voor 3/4 smaak, ik vind Kockelman de beste interviewer maar is niet meer op tv omdat hij veel te veel irriteerd bij mensen en bij de geïnterviewden, Ik vind Eva Jinek verschrikkelijk overschat,is leuk met mensen die in hetzelfde wereldje werken maar als interviewer met politici een drama.
  Vooringenomen laat een Hugo de Jonge, Halsema iedere keer opdraven om 10/15 kritiekloos te zwammen waar de meer rechts-liberalen vanaf de eerste seconde hun zin niet mogen afmaken, wat dat betreft Jinek geld meebrengen en Jeroen Pauw 3 miljoen verdienen( maar dan geen Gordon en Roel Driesvink en Fam.meer.)

 22. dirk

  Jort heeft gelijk.
  Van die 194.000,- gaat er 50% van naar de belastingdienst.

  ** Ik zie en luister net naar Harry Mens die de hansworst Arend Jan Boekestijn op TV zijn praatje gunt.. Deze gefrustreerde, weggestuurde politicus , die verhalen op TV houdt die kant noch wal raken, hoeft van mij niet op TV. Wat een ergernis deze koekenbakker.

 23. Hens Dek

  Broekhoest, wel een duidelijke tekst kunnen schrijven, maar dan hopeloos falen met d’s en t’s. Leer dat nou eens joh, dat zou je tekst zoveel serieuzer maken.

 24. Job

  Balkenendenorm mag wel naar 4/5 ton van mij.

  En Eva krijgt echt niet het 20-voudige elders. Dat zou 3/4 miljoen zijn. Quatsch.

 25. RichardvdA

  Jort benoemd wat veel mensen niet durven. Maar hij heeft gelijk dat er veel meer lager opgeleide mensen kijken naar de commerciële zenders. Dat is meermalen onderzocht en bewezen. Om die nou meteen dom te noemen is wat kort door de bocht. Maar verder heeft hij gelijk. Als je zelf directeur bent van een bedrijf en je mensen hebt die de post doen dan zal daar ook een aanmerkelijk salaris verschil zijn, daar is niets geks aan. En dat gebrul over belasting geld. Hoeveel staatsinstellingen verspillen meer geld dan je zou willen weten. Dan heb je het over miljarden. Denk aan mislukte reorganisaties van bv de belastingdienst. Om maar het topje van de ijsberg te noemen.

 26. Renee

  Hij heeft gelijk. Totaal afgunstig en niet realistische roepers. Ze bekijken het vanuit hun eigen armoedige salaris. Je moet het durven zien vanuit mensen met wel talent. Eenvoudige linkse populisten.

 27. Bears’den

  Jort heeft gewoon gelijk!!

 28. Trump.

  Ja domme, laagopgeleide mensen, kijken graag reclame.

 29. Geen kijker

  Wat een engerd die Jort Kelder wordt tijd dat hij naar het zinkende schip SBS gaat.

 30. L.

  Het gaat erom dat zijn salaris wordt betaald van belastinggeld. En zo lang er in dit land nog voedselbanken nodig zijn is het onzin om televisiepresentatoren tonnen te betalen met belastinggeld. En als Matthijs weg gaat, staat er wel een ander talent op.

 31. Hu

  @L.
  Sun 05 May 2019 om 12:30, precies !

 32. K

  @L helemaal met jou eens 👍

 33. K

  Jort weet hoe het heurt, kijk graag naar zijn programma’s

 34. Gradus

  Ik vind dat Jort Kelder wel een beetje gelijk heeft als hij “De Kijker” omschrijft die naar de genoemde zenders kijken.
  Dat zou ook zomaar eens de reden kunnen zijn dat de overstap voor sommige mensen totaal verkeerd heeft gewerkt. Wat bij de publieke goed scoort hoeft niet persé goed te scoren bij de commerciële. Heeft toch te maken met een soort kijker.

 35. Robson

  Ben het met Jort in principe wel eens , maar toch zeg ik nee , omdat er is een einde moet komen aan dat linkse kliekje daar in Hilversum, meer rechts op tv

 36. Jan Hambon

  Helemaal met Jort eens, je moet niet geforceerd onder de marktwaarde gaan betalen anders dreig je een opleidingscentrum voor de commerciëlen te worden.

 37. Lariekoek

  Het dan de NPO1, 2 en 3 op, dan mag iedereen een overstap maken naar de commerciële omroepen.

 38. ★★Onbekend💥💥

  Commerciële is om de 10 min 8 min reclame, dan ben heel dom om daar naar te kijken.

 39. jomari

  @ Curryworst 11.12

  Je hebt gelijk.

 40. Corry

  Van Nieuwkerk leest alleen de autocue. Wanneer deze autocue uitvalt, valt hij ook uit.
  Dan moet het publiek dit talent, dat het 20-voudige krijgt van een politieagent/leerkracht, hem vervangen. Hij is totaal niet in staat om zelf een vraag te verzinnen. Hij heeft een karrenvracht aan medewerkers nodig om 3 kwartier op een dag voor te lezen. Luisteren naar een gast kan hij ook niet. Een vraag volgt waar de gast net iets over heeft gezegd.
  De gasten moeten voor de uitzending hun verhaal helemaal vertellen voordat de camera draait. Dat zie je als ze iets anders zeggen dan ze vooraf besproken hebben. Er staat dan een ander filmpje klaar dan wat de gast net heeft gezegd.
  Het is helemaal vooraf uitgekauwd.
  Nou dan ben je echt een talent. Een politieagentsalaris is al teveel voor hem.
  Deze mensen presteren zelf iets. Hij niet!

 41. Jantje

  @Jan Hambon. Dat is nu PRECIES de taak van de overheid en dat noemen we SCHOOL We gaan allemaal naar school en hebben een opleiding betaald door de overheid waarna we bij commerciële bedrijven gaan werken. Zo worden voetballertje opgeleid bij gesubsidieerde amateurverenigingen om later ooit bij Ajax te voetballen en zo heeft ook de NPO ook een taak om mensen op te leiden voor de commerciële TV/media industrie

  De overheid moet niet concurreren met commerciële bedrijven maar heeft een eigen taak en salarissen die daar bij horen. Daar zouden uitzonderingen mogelijk moeten zijn voor minister president, of andere kritische functies die anders niet vervult kunnen worden. (BV ICT functies) TV presentatoren horen daar zeker niet bij. Niet kritisch voor de overheid en inwisselbaar

 42. A.M.

  Ik als dom figuur kijk ook graag naar de NPO, zo leer ik ook nog een beetje erbij.

 43. Don

  Whahaha..die Kölder! Ventje durft wel zeg… :-(

 44. Sjaak

  Jort zit zijn eigen winkel te verkopen, bij commerciele zenders heeft hij geen schijn van kans.

 45. Beertje

  Helemaal eens met Jort. De afgunstige regeert echter, omdat er daar meer van zijn.

 46. Erwin

  Jort for president!
  JA, domme, simpele mensen kijken naar de commerciëlen, vooral SBS6, Telegraaf achtige deplorables uit de bijstand. Maar dat is wel 80% van dit land. Dus gevaarlijk om te roepen, want ik moet de eerste domme die zo slim is dat hij weet dat hij dom is nog tegenkomen.

 47. RJBEUNDER

  Bullshit beste jort. het is mijn belastinggeld. en ik wil niet dat daar zulke belachelijke salarissen van worden betaald.
  Ik heb bewondering voor mensen die zelf bedrijfjes opzetten daar keihard voor werken en 6 tesla’s in hun garage hebben staan.
  maar ambtenaren??? die risicolose baantjes bij de overheid hebben…no way.

 48. Ger

  Hoog of laagopgeleid verschil moet er zijn, mensen kijken na alle stress van tegenwoordig ook graag met het verstand op nul lekker dom naar een film, show enz. puur voor de ontspanning!
  Mathijs schijnt er trouwens met lezingen ook nog eens €10.000 bij te verdienen op een ochtend, verder heeft zijn vrouw waarschijnlijk nog een inkomen, ook doet hij dit werk al jaren en dus allang dik miljonair, lijkt mij wel genoeg!
  Zo vaak zie je hem niet meer op t.v en inderdaad de wereld draait door begint wat te vervelen, voor mathijs zelf ook denk ik, iedere avond vaak dezelfde discussies!
  Om deze mensen sterren te noemen lijkt me ook wat overdreven, hij heeft wel talent voor kunst, cultuur en wetenschap gebracht op t.v.
  Vaak zijn het lui bij de NPO die links lullen en rechts zakken vullen, kan wel een beetje minder dacht ik.

 49. Berend

  Kan Jort ook even uitleggen waarom een zgn ster meer geld nodig heeft dan een niet ster?

 50. freek

  Jort zit in dezelfde vijver. Hij zit regelmatig in DWDD maakt programma’s voor de NPO en wil in de toekomst ook nog wat graaien bij de NPO. Het gaat ook over zijn verdiensten. Dat argument van groot talent… proest! Jort ziet zich zelf ook als talent zeker.

  Het maakt niet uit wat te weinig of teveel zou zijn. Het gaat erom dat er een maximum is. Als dat te weinig is dan trek je je conclusie. Nog erger is dat Matthijs door te flirten met de commercielen zijn salaris omhoog heeft gekregen.

  De redacteuren, planning en productie medewerkers van DWDD weten niet eens of ze volgend seizoen nog een baan hebben. Maak je als NPO dan daar sterk voor!

  En Matthijs die heeft zijn woonboerderij en Jaguar al lang afbetaald van gemeenschapsgeld. En een man met zoveel talent zal toch elders weer goed terecht komen. Ik gok in het management van Medialane en dan is het ons kent ons cirkeltje weer rond.

 51. WEST**

  Heb mijn jaaropgaaf er even bij gepakt en hij heeft gelijk , mijn jaarinkomen in 2018 was 376,007 en 23 eurocent, hoef dus niet te klagen , maar voor mij is twee ton een flinke achteruit gang Dat betekend dat mijn vrouw geen mantelpakje van Armani kan kopen , drie keer in de week naar de kap salon en geen dure taatjes bij bakker Tetteroo , en ik kan mn Morgan sport auto er niet bij hebben en zal van mn Mercedes 450 naar een 200E moeten . en geen boodschappen meer bij de deSspar maar dat wordt dus de ALDI of de LIDL
  Nee… hij heeft gewoon gelijk!

 52. Dwight Power

  Haha, die Jort. Hij probeert op indirecte wijze zichzelf een veer zijn reet te steken. Lekker generaliseren over de kijkers van de NPO en de commerciëlen.

 53. tegenligger

  Proleet

 54. tegenligger

  Hij komt uit de arbeidersklasse en daar komt hij, ondanks zijn bretels, nooit uit.
  Een vuile proleet is het, en volgens mij nog een kasthomo ook.

 55. tegenligger

  Heeee Jort, vuile kasthomo!!!!

 56. tegenligger

  Het smerige poepvrindje van Rutte.
  Gatverdamme wat een viezerikken!

 57. WEST**

  Stem al jaren VVD ondanks de leugentjes van Rutte want
  G L en PVDA zijn rampzalig voor Nederland en Middestanders

 58. Herman W.

  Georgina was goed in ….., toch Jort?

 59. Peter R. de Hoer

  Jort is inderdaad een proleet.

 60. Jan

  Jort is het holmaatje van Mark.

 61. Jan

  Ok de rugridder van Mark

 62. Wilhelminaadje

  Tis wat met die Jort, hij heeft niet eens geld voor een fatsoenlijke flacon shampoo.

 63. anoniem

  Talloze talentvolle mensen worden niet rijk, omdat ze niet het juiste corrupte netwerkje hebben..

 64. matennaaier

  ze (rutte en die matennaaier) komen allebei uit een burgerlijk nest. de smerige homo’s.

 65. matennaaier

  De rugridder van Rutte.

 66. matennaaier

  Te paard Te paard!

 67. matennaaier

  Rutte heeft weer peo in zijn haar gesmeerd, de vieze homo.

 68. matennaaier

  poep rutte

 69. Edwin

  Hou s op met die homofobe onzin

 70. XXXL

  Het probleem is dat MvN helemaal geen groot talent is maar een hebberige saloncommunist die eigenlijk zo snel mogelijk naar Noord Korea zou moeten worden verbannen.

 71. XXXL

  Jort vergist zich behoorlijk, naar de publieke omroep kijken veel oudere, hoogopgeleide LINKSE mensen. Ik ken veel hele slimme mensen die de publieke omroep te eenzijdig, niet objectief genoeg en drammerig vinden en daarom niet interessant.Vaak weet je van te voren al hoe het gesprek zal verlopen en wat de bedoeling is van het gesprek: iemand wordt afgebrand of de hemel ingeprezen. Het is allemaal zo voorspelbaar,altijd dezelfde mensen,zelfde onderwerpen,niet om aan te zien dus.

 72. Annoniemus

  Ga maar eens in de achterstandswijken vragen of 194.000 euro niet veel geld is !

 73. Henriette

  Zegt een tafelheer.

 74. Michael

  Sorry hoor, maar 194.000 euro is heel vorstelijk betaald voor een beetje slap ouwehoeren op tv…

 75. Hu

  @Annoniemus
  Mon 06 May 2019 om 6:51,
  Precies, daar kunnen 5 gezinnen redelijk goed van leven.

 76. Ronald

  Ik denk, dat hij dan ook naar de commerciële tv kijkt, gezien zijn uitspraken.

 77. ox

  Heel simpel,wil je meer,ga je weg

 78. H. Tan

  Ik doe het voor minder hoor!

  Fris en fruitig
  Tan

 79. No. 14

  Er is vast wel een nieuw talent te vinden, die heeeeel snel de autocue kan voorlezen!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.