Jort over NPO-plafond: ‘194.000 euro is niet veel geld’

Jort Kelder begrijpt dat tv-sterren niet blij zijn met het nieuwe, strenge salarisplafond bij de NPO. Voor hen is 194.000 euro niet veel geld. Dat heeft de tv-persoonlijkheid gezegd op NPO Radio 1. Een echte ster kan volgens hem niet rondkomen van twee ton. “Ik weet dat het voor populisten allemaal heel leuk is om te zeggen: ‘Ja, maar 194.000 euro bruto is toch heel veel geld.’ Ja, natuurlijk is dat heel veel geld voor gewone mensen, maar voor grote talenten is dat niet zo veel geld.”

Kelder wijst op de bedragen die er verdiend worden bij de commerciëlen. “Ik denk dat Matthijs moeiteloos het tienvoudige kan verdienen en Eva Jinek heeft – weet ik uit betrouwbare bronnen – het 20- tot 30-voudige van haar huidige salaris aangeboden gekregen.

Toch denkt Kelder niet dat Van Nieuwkerk naar RTL verkast. “Ik denk niet dat hij dat snel zou doen. Hij heeft meer vrijheid van de publieke omroep en voelt zich daar veilig. Je ziet ook wat er met Twan Huys is gebeurd en met Jack Spijkerman. Het is helemaal niet zo’n veilige overstap.

Van Nieuwkerk en RTL matchen niet, aldus Kelder. “Het is een onveilige omgeving voor zo iemand. Ook bij Twan Huys zag je de grote vergissing, namelijk het verschil in kijkerspubliek tussen de commerciële en de publieke omroep. Naar de publieken kijken veel oudere, hoogopgeleide mensen naar en naar de commerciëlen kijken veel domme, laagopgeleide mensen. Ja, sorry dat ik het zeg.

Kelder pleit voor een topsalaris voor Van Nieuwkerk bij de NPO. “Ik vind in het algemeen dat die totale obsessieve, kinderachtige gelddiscussie dat de buurman nooit meer mag verdienen dan een ander zo doorgedreven wordt dat we kwaliteit in de publieke sector aan het verliezen zijn.”

Het salarismaximum is ervoor bedoeld dat men in de publieke sector niet meer verdient dan de minister-president. Hij verdient ook te weinig, vindt Kelder. “De balkenendenorm is minstens de helft te laag.”

Wat gaat er met Van Nieuwkerk gebeuren? “Ik denk dat hij uiteindelijk wel stopt. Hij heeft ontzettend veel andere hobby’s. Ik denk niet dat hij naar de commerciëlen gaat. Hij stopt, denk ik, en dat zou ik een enorm verlies vinden. Ik vind het zo klein van dit land.”

Foto: NPO

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen