NRC doet bizarre ontdekking over NPO-baas Frans Klein

Het NRC Handelsblad pakt vandaag groot uit met een bizarre ontdekking over Frans Klein, de baas van de NPO. Hij was jarenlang bestuurder van een Britse brievenbusfirma voor zijn broer, die met schulden van Thaise restaurants kampte. Op deze manier zorgden ze ervoor dat schuldeisers vele honderdduizenden euro’s niet konden verhalen op broer Klein. “Je mag het nu naïef noemen. Ik heb het allemaal voor mijn broertje gedaan. Zelf ben ik er geen cent wijzer van geworden.

De Britse brievenbusfirma’s worden aangeboden door Quaedvlieg Juristen uit Den Haag, ‘vaak om belasting te ontwijken of schuldeisers het nakijken te geven’, weet NRC. Klein kocht in 2011 een van die firma’s. Toen was hij nog VARA-baas, nu is hij NPO-baas.

Toen Klein in zee ging met Quaedvlieg was al duidelijk dat de constructie niet helemaal pluis is, schrijft NRC. “In 2010 doet de FIOD een inval bij Quaedvlieg. Een jaar later legt De Nederlandsche Bank het inmiddels door justitie verdachte kantoor een boete van 385.000 euro op wegens het zonder vergunning uitvoeren van trustwerkzaamheden.

De gebroeders Klein gebruikten de constructie om schuldeisers op afstand te houden, aldus NRC. Het restaurant van broer Klein ging al twee keer failliet: zijn ex-zakenpartner claimt enkele tonnen en de Belastingdienst legde in 2010 een naheffing van 325.781 euro op.

Bidrio-constructie

Als de fiscus zich meldt, rennen de Kleintjes naar Quaedvlieg om Bidrio Limited op te richten. “Mijn broertje wilde zijn activiteiten uitbreiden en vroeg of ik behulpzaam wilde zijn. Om uiteindelijk tot een snelle bedrijfsvoering te kunnen komen hebben we gereageerd op een advertentie van Quaedvlieg, die adverteerde met het snel kunnen oprichten van een bedrijf.

Klein heeft nu spijt dat hij met Quaedvlieg in zee is gegaan. “Met de kennis van nu zou ik zeggen dat ik niet met zo’n reputatie in zee zou moeten gaan.

De Belastingdienst en de ex-zakenpartner kunnen nog altijd fluiten naar hun centen. “Ik liep tegen de Bidrio-constructie aan“, zegt de advocaat van de ex-zakenpartner.

Klein op het matje?

Wat vindt NPO-bobo Shula Rijxman hiervan? De Raad van Bestuur van de NPO laat weten: “De raad van bestuur wist bij het aantreden van Frans Klein in 2014 dat hij mede-eigenaar was van twee Thaise restaurants. We hebben indertijd op basis van de Governancecode vastgesteld dat dit niet conflicteerde met zijn functie van directeur televisie (tegenwoordig video geheten).

De NPO lijkt niet te hebben geweten van de schimmige constructie. “Wij toetsen als werkgever of de aard van de activiteit conflicterend is met de werkzaamheden bij NPO; de fiscaal/juridische opzet daarvan is de privé-verantwoordelijkheid van de betrokken persoon.

Moet Klein op het matje komen? “De raad van bestuur vindt uiteraard dat alle medewerkers van de NPO (net zoals alle andere Nederlanders) zich aan geldende wet- en regelgeving moeten houden. Indien noodzakelijk zal de werkgever – mits ernstige onrechtmatigheden zijn vastgesteld – hier uiteraard dan met betrokkene over spreken.

Aso

De ontdekking van NRC wekt ergernis op bij de mensen. “Wat een aso“, zegt Playboy-baas Maarten Bloem bijvoorbeeld.

Het NRC-artikel ‘De Thaise constructie van televisiebaas Frans Klein’ kunt u lezen op NRC.nl.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen