KRO-NCRV op vingers getikt vanwege Yvon Jaspers

Het Commissariaat voor de Media tikt de KRO-NCRV op de vingers vanwege schnabbelboef Yvon Jaspers. De omroep heeft niet goed genoeg onderzocht of haar geschnabbel voor ForFarmers wel in de haak is. Dat heeft de mediawaakhond laten weten. Daar de KRO-NCRV dat naliet, heeft het CvdM zelf maar onderzoek gedaan. Dat onderzoek werd medio september al aangekondigd en na zeven maanden zijn de intenties van La Jaspers eindelijk in kaart gebracht.

De mediawaakhond heeft goed nieuws voor Jaspers en haar omroep, want die komt ‘na zorgvuldig onderzoek tot de conclusie dat er in de programma’s Boer zoekt Vrouw en Onze Boerderij geen sprake is van overtreding van de regels rondom (sluik)reclame, sponsoring en het dienstbaarheidsverbod’.

Deze conclusie is getrokken na een ‘uitvoerige analyse van onder meer de contracten en andere afspraken tussen de betrokken omroep, de producent, de presentatrice en het bedrijf ForFarmers’.

Toch is het Commissariaat alsnog een beetje boos. “KRO-NCRV is onvoldoende zorgvuldig is geweest bij het beoordelen van de nevenfunctie van Yvon Jaspers. Daarnaast is niet transparant op grond van welke overwegingen KRO-NCRV deze nevenfunctie heeft goedgekeurd.”

Gezien de raakvlakken van de nevenfunctie met de programma’s die door Yvon Jaspers worden gepresenteerd, was er alle reden om hier zorgvuldig op toe te zien. Door dit niet te doen, houdt KRO-NCRV zich niet aan artikel 2:178 van de Mediawet, dat toeziet op de deugdelijke bedrijfsprocessen bij publieke omroepen.

KRO-NCRV maakt zichzelf en haar medewerkers hierdoor kwetsbaar voor mogelijke belangenverstrengeling en vergroot het risico op dienstbaarheid, vindt de mediawaakhond. “Het Commissariaat heeft KRO-NCRV ter verantwoording geroepen.

Reactie KRO-NCRV

Peter Kuipers, directievoorzitter van KRO-NCRV, is heel erg blij. “Wij zijn enorm blij dat het Commissariaat voor de Media met hun onderzoek bevestigt wat wij zelf al wisten. Dat Yvon en de redacties de programma’s maken in onafhankelijkheid, zonder enige redactionele bemoeienis van buitenaf, reclame of sponsoring. Een duidelijke uitspraak van het Commissariaat!

Yvon is een buitengewoon bevlogen en integere programmamaker met wie wij de komende jaren prachtige programma’s blijven maken over het boerenleven. Het Commissariaat heeft opmerkingen gemaakt over de beoordelingsprocedure nevenfuncties. Wij hebben deze procedure aangescherpt.

Lees ook:
‘Yvon Jaspers zet geloofwaardigheid NPO op het spel’ (17 september)
NPO wacht onderzoek naar Yvon Jaspers af (19 september)
‘Yvon Jaspers buit boerenimago al jaren financieel uit’ (20 september)
Volkskrant vindt Yvon Jaspers mediaflop van de week (21 september)
RTL Boulevard verdeeld over Yvon Jaspers-schandaal (23 september)
Pikant: KRO-NCRV dreigde Yvon Jaspers te ontslaan (15 januari)

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen