Buitenhof-ster onder vuur om demoniseren Baudet

Marcia Luyten, die onlangs stopte met de presentatie van Buitenhof om een boek over koningin Máxima te gaan schrijven, ligt onder vuur vanwege het demoniseren van Thierry Baudet. Dat is te lezen op Twitter en GeenStijl. Baudet is sinds de verkiezingen in het nieuws omdat hij het woord ‘boreaal’ heeft uitgesproken. Een trol heeft aan de Wikipedia-pagina van SS-monster Josef Mengele toegevoegd dat zijn bijnaam ‘Borealisches Wunderkind’ was en Luyten trapte daar in.

Luyten maakte een screenshot en plaatste het op Twitter met daarbij de opmerking: “De bijnaam van Josef Mengele.

Al snel werd ze erop gewezen dat dit trolleninformatie is. Vervolgens probeert ze het goed te praten: “Jongens, c’mon. Wiki is geen solide bron, dat is duidelijk: fake news. Dat is de kwestie niet. Als ‘Boreaal’ ‘Noorderlicht’ betekent, wat is dan het probleem? Heinrich Himmler meende dat het Arische ras uit de provincie ‘Hyperborea’ kwam.

Heinrich Himmler was leider van de SS. Opnieuw een kwalijke vergelijking, vindt DWDD-ster Sywert van Lienden. “Baudet was verbonden als redactieadviseur aan het programma dat Luyten presenteerde (Buitenhof). Wat een trap na om iemand dan lekker vrijblijvend te associëren met massamoordenaars (‘wat is dan het probleem?’). De één na de ander gaat onderuit in de (kennelijke?) haat..

Iemand vrijelijk associëren met Mengele op basis van aan valselijk en foutief aangepaste Wikipedia-pagina als journalist die voor nuance en feitelijk debat staat – het is gewoon niet OK.

Ook GeenStijl mengt zich in de kwestie. “Buitenhof-coryfee Marcia Luyten zaait nepnieuws over Josef Mengele (en Thierry Baudet)“, kopt de nieuwsblog.

De uitspraken van Luyten zijn koren op de molen van critici die stellen dat alle talkshows bij de NPO zeer links zijn.

Foto: VPRO, Keke Keukelaar

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen