VVD gelooft ontkenning salarisconstructie Matthijs niet

De VVD gelooft geen donder van de verklaring die de NPO heeft uitgegeven over het topsalaris van Matthijs van Nieuwkerk. Ze moeten nog meer met de billen bloot. Dat heeft VVD-Kamerlid Thierry Aartsen gezegd voor de camera van Shownieuws. Van Aartsen vindt het nog steeds zeer verdacht. “Het onderzoek is onvoldoende. Ze geven alleen aan wat de NPO zelf betaalt aan Matthijs van Nieuwkerk, maar zeggen niets over de constructie die mogelijk gebruikt zou zijn“, zegt hij.

Van Nieuwkerk moet bij het afsluiten van een nieuw contract terug van 580.000 euro per jaar naar het nieuwe NPO-maximum van 194.000 euro per jaar. En dat terwijl hij naast DWDD nu ook College Tour gaat presenteren.

Maar met College Tour is iets vreemds aan de hand. College Tour is altijd door de NTR zelf geproduceerd, maar wordt met de komst van Van Nieuwkerk ineens – voor veel meer geld – uitbesteed aan het commerciële productiebedrijf MediaLane. Via die weg zou de presentator zijn salaris min of meer gelijkhouden.

Het zaakje stinkt, zegt Aartsen. “En ze blijven nog steeds geheimzinnig over of College Tour nu wel of niet duurder is geworden en of er dus wel of niet een sjoemelconstructie is gebruikt. Dit zaakje stinkt en ik vind dat ze moeten stoppen met die geheimzinnigheid.”

Aartsen is het zó zat. “Als de NPO nog een beetje vertrouwen wil houden van de politiek en het publiek, dan zullen ze openheid moeten geven en moeten stoppen met de geheimzinnigheid.”

SP-Kamerlid Peter Kwint sluit zich daarbij aan. “Als je in Nederland door belastinggeld betaald wordt, verdien je niet meer dan de minister-president. Die heeft het meest verantwoordelijke beroep van ons allemaal, dus als jij uit belastinggeld betaald wordt, dan vind ik dat je onder dat salaris moet blijven.”

Lees ook: NPO ontkent salarisconstructie Matthijs van Nieuwkerk (woensdag)

Foto: SBS

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen