Telegraaf vreest voor toekomst Videoland by RTL

Geplaatst op Tue 26 Mar 2019 om 9:40

De Telegraaf vreest voor de toekomst van de videodienst Videoland, RTL’s tegenhanger van Netflix. De eerste barsten en kieren doemen op. Dat is vandaag te lezen in het dagblad. Het leek er even op dat Netflix met series als Mocro Maffia en Judas in ons land een serieuze concurrent kon worden van Netflix, maar de Amerikanen komen nu óók met Nederlands product. “Inmiddels nemen de zorgen bij eigenaar RTL toe“, weet Telegraaf- en Talpa-journalist Rob Goossens.

Goossens wijst erop dat genoemde series weliswaar voor een forse toestroom aan proefabonnees zorgden. “Maar ze leidden niet tot de gehoopte groei in het aantal trouwe klanten.

De interne doelstelling van twee miljoen abonnees is ver weg, benadrukt Goossens. “En de boodschap van de kijker is duidelijk: de dienst moet méér investeren in spraakmakende series om verder te kunnen groeien.”

Nederland is gewoon te klein om te concurreren met de Amerikanen, denkt hij. “Het feit dat zelfs de enige lokale speler met aantoonbaar succes hiertegenaan loopt, is veelzeggend voor de verwaarloosbare machtspositie van Nederland in de internationale streamingwereld.”

En dan komt de videodienst van Disney er nog aan. “Daarmee wordt de concurrentiestrijd er niet gemakkelijker op.”

Het Telegraaf-artikel ‘Het piept en kraakt in Hilversum’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: RTL
37 Reacties op “Telegraaf vreest voor toekomst Videoland by RTL”


 1. Bennus

  Videoland moet gewoon als lokale speler in Apple TV+ stappen, dan heeft Videoland gegarandeerde inkomsten, en de consument een mooie collectie videomateriaal om uit te kiezen. Showtime en HBO doen zoals het er nu naar uit ziet ook mee, hopelijk straks ook Hulu, Amazon en de andere (kleinere) streamingdiensten)

 2. Tja

  Ik denk dat John er slim aan heeft gedaan niet in deze diensten te stappen.

 3. P v VO...

  hoog moed komt voor de val en maar opscheppen van weer 39 ttels erbij in een paar dagen , maar het is halemaal niks en ook wat de techniek aangaat het doorgeven van het signaal is al helemaal niets

 4. Ronnie

  Videoland zal uiteindelijk een instrument zijn om bepaalde programma´s eerder aan te bieden aan de kijker, of zoals ze met Expeditie Robinson doen, een aparte online versie maken. Voor films en series kun je uiteindelijk gewoon niet op tegen Netflix, Disney, Amazon, Warner etc..

 5. Yonk

  Het leek er even op dat Netflix met series als Mocro Maffia en Judas in ons land een serieuze concurrent kon worden van Netflix

  Inderdaad lastig tegen jezelf concurreren

 6. P v VO...

  RTL wil nergens de boot missen, dat is het punt en stappen overal in
  Je kunt je maar op èèn ding concentreren en dat is kwalitet programmas maken en uitzenden op je tv kanalen

 7. Dirk

  Videoland biedt geen UHD en Dolby Vision en/of HDR.
  Iets wat bij Netflix en Amazon prime al heel normaal is. Het blijft hangen op antiek 2K bij Videoland.

 8. Ed

  Typefout.
  Het leek er even op dat “Netflix” met series als Mocro Maffia en Judas in ons land een serieuze concurrent kon worden van “Netflix”.

 9. Bobby Eden

  Videoland kan beter haar catalogus verkopen aan Apple voor Nederlandstalige markt.

 10. Arend

  Goh verrassend. Vooral dat niemand bij RTL dit simpele gegeven kon voorzien. Natuurlijk redt Videoland het niet. Nederlandse content is langzaam einde oefening aan het worden. Beschikbare hoeveelheid geld hier, wordt minder. Die in het buitenland meer.

 11. Suomynona

  Lol, laat ze bij De Telegraaf eerst eens naar zichzelf kijken. Wie gingen er ook alweer met grote pretenties televisie spelen met het genadeloos geflopte platform VNDG, in de hoop om zo de dalende abonnees een halt toe te roepen?

 12. David

  Netflix tegen Netflix. Dat wordt me een strijd. Ben benieuwd wie er gaat winnen.

 13. Jola

  Onzin, RTL gebruikt Videoland als terugkijk platform…ideaal

 14. remco

  Videoland kost RTL niks, eigen programma’s vooruit en terugkijken. Zullen altijd wel gegadigden voor blijven.

 15. Nou...

  Videoland is niet ENKEL Nederlands content, is maar klein gedeelte van het aanbod. Ook gewoon buitenlandse BBC/Scandinavische series. En ze moeten het hebben van vooruit en terugkijken…

 16. Anoniem

  Klinkt als een geïmproviseerde anti-RTL-stukje van dhr. Goossens.

 17. Netlix?

  Die ene of twee series/films uit NL die op Netflix staan is totaal geen vergelijking met het content van Videoland. En ook Videoland heeft buitenlands aanbod.
  Videoland is gewoon een goed alternatief voor Netflix, de twee kunnen makkelijk naast elkaar bestaan.

 18. Peanut

  Videoland kent zeker uitdagingen maar zit redelijk goed in elkaar. Ze zullen wel samenwerking aan moeten gaan, want alleen gaan ze het niet redden inderdaad. Maar lijkt me dat ze dat op termijn ook gaan doen.

 19. Aldus

  Wat een hoop onzin weer. Twee miljoen abonnees…hoeveel heb je gedronken Goossens? Je zit er slechts meer dan 50% naast. Videoland zal heel blij is als ze over 2-3 jaar 800.000 abonnees hebben en daar hebben ze er inmiddels al meer dan de helft van binnen, volgens partijen die dat kunnen weten. Bovendien wil Videoland helemaal niet concurreren met Netflix. Videoland is voor local content. Daarnaast verzamelt RTL een berg aan data over kijkgedrag van zijn abonnees. Kostbare informatie. Inmiddels is RTL internationaal bezig om ook in andere landen met Videoland te beginnen, weliswaar onder een ander naam maar niet omdat het niet werkt. Kan er niet bij 1 dagblad eens een fatsoenlijke media journalist komen, die een beetje weet hoe het zit en hoe het werkt. Eentje maar, om te beginnen.

 20. Telegraaf

  Wat een eenzijdig artikel vol aannames. Videoland doet t voor RTL prima. Totaal geen concurrent voor Netflix, maar dat willen ze ook niet. Videoland wordt gebruikt als vooruit-terugkijk platform voor enkel NL. Daarmee onderscheid het zich totaal van Netflix. Kunnen prima naast elkaar bestaan wat dat betreft

 21. Mark

  RTL steekt 350 miljoen euro in haar videodiensten. Dan moet je inderdaad wel zeker 2 miljoen klanten hebben. Wat ze nu bieden aint good enough. Je moet eigenlijk elk moment 10 series van het kaliber Judas of Mocromafia hebben draaien. Hun collectie films doet me denken aan de tijd dat er nog videotheken bestonden.

  Die noodzakelijke investeringen kan een lokale speler nooit langere tijd volhouden.

 22. Peanut

  @Aldus: de Telegraaf heeft er geen belang bij om te duiden hoe iets werkelijk zit.

 23. Ron

  Videoland kan beter op gaan in Netflix. Ga eens praten met die mannen zou ik zeggen. Videoland heeft een hoop content wat later toch op Netflix verschijnt zoals de vele Nederlandse films.
  En verder hadden ze gewoon door moeten pakken met Judas en Meisje van Plezier en zulks. Het blijft na zo’n serie maanden lang stil tot dat er weer zo’n serie in totaal te zien is. En daardoor haken mensen af, of stoppen tijdelijk hun abonnement tot dat er weer iets is wat weer van hun gading is. Zo doe ik het zelf ook. Ik ga geen maanden betalen waar ik toch niet naar kijk. Je moet abonnee’s vast houden en dat doe je door elke maand met nieuwe series te komen want het USP van Videoland is Nederlandstalige series/films en dat moet je uitbuiten.

 24. OMG

  RTL Group is véél te laat wakker geworden, typisch een moloch die wel denkt dat een nieuwe hype (Netflix) zal overwaaien.

  RTL Group had videodiensten in alle landen waar ze actief is, elk land ontwikkeld z’n eigen apps, z’n eigen distributie etc. Pas begin dit jaar zijn ze wakker geworden en hebben ze beseft dit te moeten opschalen op groepsniveau. Te laat.

  Sowieso is er 0 synergie tussen de RTL bedrijven in Europa. Elke RTL heeft een uitgebreide nieuwsdienst, werken 0 samen. Fremantle, één van de grootste troeven van RTL, verkoopt populaire formats zelfs aan concurrerende zenders, ipv exclusief op de eigen RTL zenders te programmeren.

 25. Ronnie

  Geschreven door Telegraaf en TALPA journalist Rob Goossens.. Stukje is dus totaal niet serieus te nemen.

 26. Henk

  Haha, doorzichtig stukje. Talpa propaganda

 27. Lieke van Lexmond Lover

  Misschien moeten ze meer programma’s aanbieden die je vooruit kan kijken en dan bedoel ik met programma’s zoals expeditie robinson, Voice, zwakste schakel enz

 28. anonymous

  Als Netflix met meer Nederlandse produkten komt is dat voor mij juist
  een reden mijn abonnement op te zeggen.

 29. gtstfites

  En dat zegt een Talpa journalist. Er is laatst duidelijk geworden dat Videoland abbonees in 1 jaar meer dan verdubbeld is.

 30. Tanja

  Ik hoef geen Nederlands content op Netflix, daar neem ik Videoland dan wel voor. Twee totaal verschillende diensten wat mij betreft, geen concurrentie van elkaar

 31. Henk

  En als je meer wil lezen kun je op de Blendle link klikken. Blendle wordt straks van links en rechts ingehaald door Apple News+.

 32. Glazenwasser

  Beetje ongenuanceerd stukje. ALS RTL nu eens een universele aanpak voor content en techniek zou omarmen voor alle landen dan kan het nog wat worden.

  Overigens is dat wel lastig als je bedenkt dat je dan in de verschillende landen tegen alle programmabaasjes aanloopt die vinden dat hun eigen land HEEL andere programma’s nodig heeft. Het ontbreekt bij RTL, in tegenstelling tot de grote Amerikaanse aanbieders, aan een gecentraliseerde data en inkoopstrategie..

 33. Henk

  NPO, RTL en Talpa moeten gezamenlijk met één dienst komen. Dat is de enige oplossing om te overleven. Tijd om ieder zijn eigen kunstje te doen is er gewoon niet.

 34. Glazenwasser

  @Henk Weleens van NL Ziet gehoord? Initiatief van RTL, NPO en Talpa/SBS..

 35. Wyatt

  Videoland neem je om (Nederlandse) RTL programma’s te zien. Lijkt me niet hetzelfde publiek als Netflix. Die doen het vooral voor Amerikaanse films en series. Niemand gaat Netflix nemen voor Nederlands product.

 36. tvkijker

  Nu zit ik voor de aardigheid te zoeken op nieuwsfeiten over Videoland en dan vooral dit nieuwsfeit, maar als het werkelijk zo belangrijk was, had je er waarschijnlijk ook wel meer over gevonden. Eigenlijk vind je er niets over. Ja, een Blendle artikel, waar je eerst “lid” van moet worden

  Zelf gebruik ik Videoland ook niet voor de films, daar heb ik Netflix voor, maar vind Videoland wel handig voor het kijken van programma’s en ook nog eens lekker zonder reclame en op het moment dat het mij uitkomt. Dat kan dus ook ‘s morgens zijn als de kinderen naar school zijn, ik noem maar een zijstraat.

 37. Sven L.

  HAHAHA. Mag ik ff lachen. Het gaat juist supergoed met Videoland. De eerste internationale samenwerkingen zijn er al.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.