Peter R. de Vries verklaart waar R. vandaan komt

Peter R. de Vries heeft de R. in het verleden bewust aan zijn naam toegevoegd, omdat hij Peter de Vries een beetje gewoontjes vindt. Dat vertelt hij in het programma Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. De R. zit al heel lang in de naam van De Vries. “Toen ik in 1978 in de journalistiek begon was er nog een journalist die Peter de Vries heette en je had ook een nieuwslezer die zo heette. Het is net als Jan de Wit en Piet de Boer een naam waar geen onderscheidend vermogen in zit.”

Toen dacht De Vries ineens aan zijn tweede naam. “Het is toevallig zo dat mijn ouders me ook nog die tweede voornaam hebben gegeven: Rudolph. Toen dacht ik: nou ja, om het toch een klein tikkeltje meer onderscheidend te maken, moet ik er misschien wat mee doen. Ik heb die naam. Het is niet verzonnen.”

Sindsdien heet hij Peter R. de Vries. “Eigenlijk is dat de beste marketingingreep of vondst geweest die ik ooit had kunnen doen. Het is iets dat niets gekost heeft natuurlijk, maar wat ik gebruikt heb en wat echt een begrip is geworden. Overal waar ik kom, iedereen die mij aanspreekt – of het nou een vuilnisman is – noemt mij Peter R. de Vries. Overal waar je komt. Ook bij de groenteboer. Dat is echt een begrip geworden en het heeft niets gekost.”

Is het niet een beetje ijdel om je naam onderscheidender te willen maken? “Misschien is het iets geweest wat ik uit ijdelheid heb gedaan. Dat zal zo zijn, maar enige ijdelheid is niemand vreemd denk ik.”

Heel erg ijdel is hij ook weer niet. “Je ziet mij ook eigenlijk nooit op premières en feestjes. Daar doe je mij helemaal geen lol mee en daar verschijn ik ook niet. Ik krijg natuurlijk heel veel uitnodigingen, maar no way. Dat doe ik gewoon niet.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen