Albert Verlinde: ‘Ook salarisconstructie voor Eva Jinek’

Er zit na Yvon Jaspers en Matthijs van Nieuwkerk ook een salarisconstructie aan te komen voor Eva Jinek, namens KRO-NCRV hét gezicht van de late avond van NPO 1. Die verwachting sprak Albert Verlinde donderdagavond uit in 6 Inside. De NPO mag ontkennen wat het wil, maar er is wel degelijk sprake van salarisconstructies bij de publieke omroep, meent de SBS 6-ster. “Geval nummer één was Yvon Jaspers. Zij was echt in gevaar bij KRO-NCRV. Zou ze blijven of niet?

Jaspers zou zelfs bijna zijn ontslagen bij de omroep, omdat ze een schnabbelgarantie wilde. “Frans Klein van NPO 1 heeft in overleg met producent Blue Circle een oplossing gezocht, zodat ze kan blijven en wat dingen ernaast kan doen die haar inkomen opvijzelen. Dat was geval nummer één.”

Geval nummer twee is Matthijs van Nieuwkerk, aldus Verlinde. “Hij heeft het opgelost door een deal te sluiten met MediaLane. Dat betekent dat hij toch extra geld betaald krijgt in ruil voor dat alle programma’s die Matthijs van Nieuwkerk doet gemaakt worden door die producent. Dan ben je dus nog een hoop geld kwijt. Ook daar schijnt Frans Klein een rol in te hebben gespeeld.”

De NPO ontkent dat. “Zij van WC-eend zeggen dat het niet klopt. Maar vandaag zegt de VVD in de Tweede Kamer dat ze alsnog wil dat er gekeken wordt naar die vreemde constructies.”

Zit er nog een constructie aan te komen? “De enige die ik nu zou kunnen noemen is Eva Jinek, omdat haar contract ook afloopt dit jaar. Met de furore die ze nu maakt zou zij voor heel veel zenders de ideale partij op de late avond zijn. Eva zou misschien kunnen denken: ik vind het fantastisch bij de NPO, ik hoef niet weg. Maar mocht dat niet het geval zijn, dan denk ik dat Frans Klein opnieuw gaat proberen of hij iets kan bedenken dat ze toch daar blijft.”

Aanpakken die hap, vindt Verlinde. “Ik denk dat het daarom goed is dat de Tweede Kamer nog een keer naar Arie Slob toe gaat, van: is het nu voor eens en voor altijd klaar of gaan we nu per seizoen een andere presentator krijgen waar iets omheen bedacht wordt? Ik denk dat het de komende tijd echt spannend gaat worden.”

Verdienen types als Jinek en Van Nieuwkerk niet gewoon een salaris dat hoger is dan dat van premier Mark Rutte? “Als je echt ballen hebt als Frans Klein, dan zeg je: ik ga naar de minister en zegt: ‘Ik pleit dat deze meneer, deze mevrouw toch van belastinggeld meer mogen krijgen, omdat ze dit betekenen voor de publieke omroep.‘”

Het gaat om het stiekeme, want ik vind Matthijs van Nieuwkerk en Eva fantastisch. Van mij mogen ze heel veel verdienen, maar je moet je wel aan de regels houden en geen constructies bedenken. Dan moet de omroepbaas een vent zijn en naar de minister stappen.”

Guido den Aantrekker zei later op de avond in Shownieuws: “Wat heel pikant is, is dat het contract van Eva Jinek binnenkort schijnt af te lopen bij KRO-NCRV. Het zou mij niet verbazen als ze ook voor haar zo’n constructie gaan bedenken.”

Foto: RTL

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen