AD en NRC erg te spreken over nieuwe koers RTL 4

Tv-kenners Angela de Jong van het AD en Arjen Fortuin van NRC Handelsblad zijn erg te spreken over de nieuwe weg die RTL 4 heeft ingeslagen. Dat is te lezen in hun columns in de krant. Voor zowel De Jong als Fortuin is de nieuwe donderdagavond met Chantal Komt Werken en Iedereen Had Het Erover aanleiding voor hun analyse. Die titels passen bij de koers die de zender heeft ingeslagen met de maatschappelijke shows van Beau van Erven Dorens, vinden ze.

De Jong vindt het leuk dat Chantal Janzen zich nu nadrukkelijk onder de gewone mensen begeeft. Nog meer is ze te spreken over Iedereen Had Het Erover van Art Rooijakkers, die ze altijd nogal inwisselbaar vond. “Maar in dit programma staat een aimabele en tegelijk stevige interviewer.

De combinatie bevalt haar goed. “De eerste contouren tekenen zich af van een zender die serieus bezig is om zichzelf opnieuw uit te vinden tot maatschappelijk relevante speler in het mediaveld en concurrent van de publieke omroep. En dat geeft de tv-kijker moed, deze in elk geval wel.

Arjen Fortuin van het NRC denkt dat John de Mol minder slim bezig is dan hij zelf denkt. “John de Mol bewijst RTL juist een dienst door sterren weg te halen“, zegt hij. “De zender was nogal overbevolkt. Nu is er ruimte voor vernieuwing.

Janzen is terecht gestegen in de RTL-hiërarchie, zegt Fortuin. Hij vindt haar leuker dan Linda de Mol en Wendy van Dijk. “Janzen, grootgrutter in kleine onbetamelijkheden, voegt meer karakter toe aan haar presentatie dan die twee collega’s.

Ondertussen biedt De Mol op SBS 6 alleen maar bagger, meent hij. “De RTL-avond contrasteerde zo nogal met de twee woest ongeestige programma’s (De mannen van taal en Komt een man bij de dokter) die tegelijkertijd bij concurrent SBS te zien waren.

Er lijkt een lijn in te zitten, waar ook het bewierookte Beau Five Days Inside in past. De nieuwe RTL-programma’s gaan niet op de knieën voor de kijker en zijn niet geobsedeerd door halve beroemdheden. De zender zoekt nadrukkelijk brandweerlieden en bouwvakkers op, boeren en verplegers.

Een topzet, vindt Fortuin. Wat hij nog meer vindt kunt u lezen op de NRC-site, de column van De Jong vindt u op de AD-site.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen