AD-Angela: ‘Steeds meer behoefte aan lineaire tv’

Geplaatst op wo 13 feb 2019 om 11:45

Angela de Jong, de tv-opiniediva van het AD, denkt dat mensen weer steeds meer behoefte aan lineaire televisie hebben. Dat zegt ze in reactie op de kijkcijfers van De Luizenmoeder, waarvan het tweede seizoen zondag met 4 miljoen kijkers van start ging. De televisie beheerst nog altijd het gesprek bij de koffieautomaat, aldus De Jong. “En het gaat ook in andere programma’s steeds over die ene show. Als je niet kijkt, voel je je snel een buitenstaander en ben je bijna verplicht ook te kijken.”

Televisie is een van de weinige dingen die ons als mensen nog bindt in deze gepolariseerde samenleving, stelt De Jong. “Daar hebben we steeds meer behoefte aan, zo lijkt het.”

Uitgesteld kijken kan tegenwoordig écht niet meer, aldus La Jong. “Doordat er zoveel over gepraat wordt, kun je het kijken bijna niet uitstellen, want dan zijn de afvallers of grappen al honderd keer langsgekomen.’

Omroep MAX-baas Jan Slagter ondersteunt het verhaal van De Jong: “Rechtstreeks tegenover De Luizenmoeder zat zondagavond Bed & Breakfast. Daar keken 1,2 miljoen mensen naar. Op hetzelfde moment. Het gaat helemaal niet zo slecht met lineaire televisie, althans bij de publieke omroepen.”

Hoe lang blijft het dan nog goed gaan met lineaire tv? “Over tien jaar wordt er nog steeds zo gekeken.”

Het AD-artikel ‘Avondje tv is nog niet verloren’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: NPO
38 Reacties op “AD-Angela: ‘Steeds meer behoefte aan lineaire tv’”


 1. RaymondVL

  Lineaire televisie wordt doorgaans bekeken door mensen die geen leven hebben. Daar zijn er inderdaad een hoop van bij gekomen.

 2. Tss

  Citeer: De Jong. “En het gaat ook in andere programma’s steeds over die ene show. Als je niet kijkt, voel je je snel een buitenstaander en ben je bijna verplicht ook te kijken.”

  Zeg dame de Jong, zou zeggen spreek voor jezelf.

 3. Chiel

  Een uur later, utgesteld (later beginnen reclames verderspoelen) valt ook onder uitgesteld, toch? Denk (hoop) dat heel veel mensen dat doen. Toch geen doen met al die reclames/

 4. Paul

  Alles staat of valt met kwaliteit. Kwaliteit is moeilijk te vatten dat bewijzen programma’s als RTL late, Voetbal van Tan, SBS6, wel.
  Kennelijk hebben we in Nederland onze buik een beetje vol van RTL en SBS met hun nietszeggende shows.

 5. dynamische dennis

  Beste Angela,

  Het recenseren van kijkcijfers en televisieprogramma’s is iets heel anders dan het analyseren van trends, doelgroepen, digitale media, nieuwe technologie en on-demand. Laat dat soort beschouwingen maar over aan de Ruud Hendriks’en van deze wereld. Want daar heb je duidelijk totaal geen kaas van gegeten.

 6. Curryworst

  Over 10 jaar is Slagter al dood.
  Hij zal de verdere teloorgang van het lineaire tv kijken (wat een suffe ambtenarenuitdrukking trouwens) niet meer meemaken.

 7. Mick

  Kijkcijfers meten moet anders.

 8. Roger

  Alleen babyboomende bejaarden kijken nog lineair. Uitsterfbeleid.

 9. anoniem

  Angela

  je twijfelt aan wat je zegt

  IK DENK, twijfel je over je onzin wat je kwijt wil,

  bij Jinek, kijk de laatste terug

  ik weet het niet

  en daarna ras je door en bent niet te stoppen

  Is het ook zo gegaan bij die hardwerkende

  oliebol verkopers met AD nep nieuws

  Angela praat over de krant AD waarvoor je bent aangenomen, betaalde
  oplage, kwaliteit van de krant 4 euro 4 weken
  is de krant milieu vriendelijk, inkt, papier, hoeveel gaat niet in de vuilnisbak 4 euro 4 weken wie betaald dat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Paul

  Gansjela raakt steeds meer het spoor bijster.
  Laatst op tv: onzinnige uitspraken, nu weer met dit soort zwakzinnige opmerkingen.
  Hoogmoedig denkt ze nu dat ze het allemaal heeft uitgevonden.
  Maar hoogmoed komt nog altijd voor de val.

 11. Peter

  Voor een keer eens met Angela. On Demand is leuk voor erbij maar steeds vaker zit lang te scrollen door de menu’s en uiteindelijk niets gezien. Het wordt ook steeds gefragmenteerder. Binnenkort ook Disney+ er nog eens bij. Het is wel klaar met al die losse abbo’s en overal maar 10 euro of meer overal heen per maand.
  Inmddels er al weer een paar opgezegd omdat ik ze amper gebruik.

 12. Wortel

  Daarom dat er bij de koffieautomaat ook constant nieuwe Netflix-series worden besproken die je nergens lineair kunt zien.

 13. Deadly Viper

  @Wortel inderdaad. Het gaat meer over Netflix dan over lineaire TV.

 14. Plopperdeplop

  Ja hoor, daar is ze weer.

  Mevrouw de Jong denkt dat er steeds meer behoefte is aan lineaire televisie. Helaas, zeggen de cijfers iets anders. Oké er zijn af en toe uitschieters, maar overall scoort bijna geen enkele televisieprogramma meer de ouderwetse miljoenen.

  Steeds meer jongeren kijken on-demand of kijken terug online. Hoe verklaart Mevrouw de Jong dat de televisieaansluitingen steeds meer inkrimpen en dat de vraag naar alleen internetpakketten steeds groter worden?

  Daarnaast een televisieprogramma het gesprek bij de koffieautomaat? Ben erg nieuwsgierig bij wat voor bedrijven en door wat voor personen.

 15. west

  We worden gewoon gek gemaakt in Nederland ,om maar te roepen dat tv kijken op zijn retour is .Niets is minder waar, diegene die dat schrijven zijn meestal lieden die belang hebben in ondemande diensten , jongeren worden ook ouder, en elke dag netflix stomp je wel af! en of je nu via internet kijkt of via ziggo kpn of je kijkt het later eens terug , huidige tv zal nooit verdwijnen Alleen al in Europa kijken er dagelijks 45 miljoen mensen naar un omroep of zender ! !

 16. Klaasje v

  En weer heeft Angela gelijk. Ik ken in mijn omgeving niemand die niet naar de tv kijkt. En dat zijn mensen van alle leeftijden van dertigers tot tachtigers.

 17. Klaasje v

  Om een of andere onbegrijpelijke reden wordt mn reactie weer eens vastgehouden…staat geen onfatsoenlijk woord in.

 18. By the way

  Steeds meer behoefte aan lineaire TV… aldus de wannabe tv-goeroe van Nederland. Wat een lachertje.

 19. Bep

  Heerlijk toch om s’avonds klaar te gaan zitten voor een programma.Terugkijken komt er vaan niet van dus als ik een programma leuk vind houd ik daar rekening mee.

 20. StefanV

  Ik denk dat het erg afhangt van de aard van het programma. Programma’s als Hier zijn de Van Rossems en Verborgen Verleden kun je prima op een later moment terugkijken. Bij programma’s die actueler zijn, kun je inderdaad de boot een beetje missen.

 21. Pieter

  Ik moet zeggen dat ik Netflix al een tijdje niet meer heb en ik ook weer liever ‘lineaire’ tv kijk of anders uitgesteld kijken binnen 24 uur. Netflix (of Videoland en andere streamingdiensten) is/was wellicht een hype die inderdaad minder aan het worden is nu iedereen er wel aan gewend is en het niet meer nieuw is. Het zal me dan ook niet verbazen dat men inderdaad nu weer vaker de lineaire tv er bij pakt. Ben er niet zo zeker van dat dit geld voor de YouTube generatie.

 22. west

  Aan alle trends komt een eind ook aan Netflix Videoland , en vooral als de markt met ondemand diensten blijven komen en op ten duur de kijker verzadigd gaat raken . je kunt 25000 tv zenders uit de lucht plukken, maar kijken we er massaal naar?? neen zo gaat het ook met ondemande diensten !!

 23. robb

  RaymondVL :Mensen die lineaire televisie kijken hebben EEN leven die maken tijd vrij om te kijken ,mensen die niet lineaire televisie kijken hebben GEEN leven die zijn verslaaft die kijken elk vrij moment op hun telefoon naar alles wat los en vast zit.

 24. TV eend

  De commerciële omroepen hebben de kijker gewoon onderschat en waren ervan overtuigd dat als je maar heel veel seksistische ( Gordon etc ) of platte ( al die vreselijke zichzelf fantastisch vindende Lama’s etc ) programma’s maakt de kijker dit geweldig zou blijven vinden.
  Helaas blijkt dit niet ( meer ) zo te zijn en haakten velen af.
  Op NPO zijn ze programma’s gaan maken die op een normale manier gepresenteerd worden, waar weer menselijkheid in zit en waar je nieuwsgierigheid geprikkeld wordt.
  Massaal worden die programma’s bekeken door jong en oud.
  Niemand zit meer te wachten op onderbroekenlol of op tafels springende juryleden die elkaar ook nog eens proberen te overstemmen.

 25. Yuwan

  Conclusie gebaseerd op een paar uitzonderingen, niet slim.

 26. Tss

  @ Roger
  Wed 13 Feb 2019 om 11:57
  Ik citeer: Alleen babyboomende bejaarden kijken nog lineair. Uitsterfbeleid.
  Haha daar is er weer zo een!
  Heeft zijn diploma gekocht bij InHolland! Denkt de wijsheid in pacht te hebben met zijn studie “communicatie en media”
  Zie hem lopen, vast in Amsterdam, met zijn wollen mutsje en zijn laagkruis broek!
  Brengt vast een bloemetje naar zijn “babyboomende” opa en oma hahaha.
  Boom boom boom I got you in my room hahaha

 27. Ronnie

  Ze heeft natuurlijk helemaal gelijk.. Uit het laatste kijkcijfer jaaroverzicht bleek ook dat het in 2018 nog wel is gedaald, maar minder hard dan het jaar ervoor. En Randstedelijk zal het vast zo zijn dat grote groepen mensen minder lineaire TV kijken, vooral de hippe millenials.

  Maar in de provincie valt het wel mee. Mijn vrienden, in de leeftijd 25/35, kijken naast Netflix ook nog gewoon live sport, Veronica Inside, Wie is de Mol, De Luizenmoeder etc..Het gaat ook om de programma´s zelf. Als iets flopt wordt er snel geroepen dat het online erg goed terug gekeken wordt, maar er zijn genoeg goede programma´s die wel scoren.

 28. Henk

  Steeds meer behoefte aan linialen op tv!

 29. Henk Jan

  Ik houd van een afwisselend aanbod op TV, heb geen enkele behoefte een hele avond naar een x aantal afleveringen van een bepaalde serie te zien (zombie tv). Film naar keuze zonder reclame is wel leuk natuurlijk.

 30. anoniem

  Vanaf mijn mobieltje: Nope.. :-)

 31. anoniem

  Er is maar weinig Hollandse tv waar ik de moeite neem het op een groter scherm te bekijken.. :-)

 32. Meneer Kaktus

  anoniem
  Wed 13 Feb 2019 om 11:57

  Volidioot

 33. Baco

  Anonerd 20.11, leer Nederlands.

 34. aammehoela

  Hebben sommigen ook al voorspeld. Op een gegeven moment ben je klaar met al die series en films op Netflix. Dan ga je toch weer terug naar bv. lineaire tv. Het enige wat je wel kan zeggen is dat er meer wordt teruggekeken en opgenomen. Dit om reclames te missen. En natuurlijk zullen velen Netflix en gewoon tv kijken combineren. Een enkeling zal inderdaad nooit tv kijken, hooguit sport, maar of zo iemand weet wat er echt in de wereld gebeurd. Dat is dan weer de vraag.

 35. TopofFlop

  Ik kijk nooit DWDD, BZV, HHB, GTST of HvNL. Hoezo je verplicht voelen om te kijken? Die programma’s zijn zo voorspelbaar, dat je prima kunt meekletsen als je ze niet kijkt. En dan hou je genoeg tijd over om iets te kijken wat je zelf leuk vindt, liefst on demand en zonder reclame.

 36. Professor Luier

  In mijn omgeving kijkt niemand TV, het gaat, als het om media kijken gaat, alleen om Netflix, sorry de rest telt absoluut niet mee. Niemandalletjes als de Luiermoeder zijn natuurlijk helemaal niks, totaal tussen de schuifdeuren flut. Denk iemand van jullie dat ooit één land of Netflix dit programma voor zeer laag opgeleiden zal kopen? Nee hoor, hahahaha, De NL tv is totaal failliet. Kusjes van de Professor.

 37. anoniem

  Baco, mijn Nederlands is toch vaak wel beter dan de taalvaardigheid van de gemiddelde Russische trol op deze site.. :-)

 38. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Angela heeft gelijk.
  Geloof het nou maar.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.