Renze Klamer zwaar teleurgesteld in besluit NPO

Geplaatst op wo 30 jan 2019 om 11:00

Renze Klamer vindt het buitengewoon jammer dat de NPO zo achteloos omgaat met zijn dagelijkse live-talkshow Na Het Nieuws, die dagelijks wordt uitgezonden na het Achtuurjournaal op themakanaal NPO 1 Extra. Dat laat hij weten op Twitter. NPO 1 Extra en NPO Zappelin Extra deelden tot voor kort één kanaal, maar Zappelin Extra is nu de hele dag door te zien en NPO 1 Extra is verhuisd naar het kanaal van NPO 3 Extra. Dat kanaal zit echter bij de meeste mensen in een betaald pakket.

Klamer vindt dit besluit van de NPO bizar. “Ik krijg veel vragen over de zichtbaarheid van Na Het Nieuws. Het eerlijke verhaal: door een ‘herindeling themakanalen’ zit op de plek waar eerst NPO 1 Extra zat nu NPO Zapp Extra. Daardoor heeft elke Nederlander nu wél ’s avonds gratis kindertelevisie in z’n pakket (🤨), maar is NPO 1 Extra op de nieuwe plek bij de grote providers (Ziggo&KPN) opeens een zender in het betaalpakket geworden.

De presentator heeft hier helemaal geen bericht over gehad van de NPO-leiding. “Dit hebben wij als programma ook zelf moeten ontdekken.. Baal ik daarvan? Jazeker! Ik snap best dat Na Het Nieuws geen Jinek is, maar om het enige dagelijkse actuele live-programma op een themakanaal wat met veel liefde door een team van 10 man/vrouw wordt gemaakt weg te schuiven naar een betaalpakket in ruil voor gratis kindertelevisie in de avond, voelt nogal cru.

Hij vervolgt: “On the other side: Na Het Nieuws is het enige programma (ter wereld?) wat in de herhaling (13:25 op NPO 1) veel beter wordt bekeken dan tijdens de live uitzending, dus het blijft uiteindelijk voor iedereen zichtbaar.

Hoe kunnen mensen zonder betaalpakket nu live kijken naar Na Het Nieuws? “De live uitzending kun je het meest eenvoudig bekijken via NPO Start.

Lees ook: Stekker uit themakanaal van NPO 3 (20 november 2018)

Foto: BNNVARA, Tom Cornelissen
28 Reacties op “Renze Klamer zwaar teleurgesteld in besluit NPO”


 1. Boris

  Het zegt veel over het niveau van dit programma als kindertelevisie hoger wordt ingeschat.

 2. Bjorn

  Waarom niet het programma een maandje uitzenden op npo3 om 2030 uur?

 3. Liesje

  Klopt, ik word nu geconfronteerd met een kanaal die 24/7 kinderprogramma’s uitzendt.
  Welke kinderen zitten ’s nachts te kijken, vraag ik me dan af.
  Het beleid van de NPO is raadselachtig. Er is iemand geweest die dit wenselijk vond.
  Ik zou graag tekst en uitleg krijgen.

 4. Ad

  Het is gewoon een verkapte vorm van zendtijduitbreiding van BNNVara. Terecht daar trugoudend mee om te gaan. NOS, blijf bij je kerntaken door drie netten fatsoenlijk in te vullen.

 5. #driebier

  Volgens mij klopt het niet wat Renze hier zegt. Volgens mij zitten álle NPO-themazenders in een apart betaalpakket, in ieder geval bij Ziggo, zowel vóór de herindeling als daarna.

  De eerste 60 tot 70 kanalen (ook weer, in ieder geval bij Ziggo) zitten in het tv-basispakket en zijn dus “gratis” te ontvangen bij een standaard tv-abonnement.

  De overige (Ziggo-)kanalen ontvang je als je een extra betaalpakket afneemt, met uitzondering van o.a. FOX Sport/Eredivisie, Film1, de extra zenders van Ziggo Sport en de erotische en gay only-kanalen waar je allemaal ook nog eens apart voor moet betalen wil je er naar kunnen kijken.

 6. west

  Na Het Nieuws is qua opzet een prima programma. Niet steeds dezelfde ‘deskundigen’, zoals in DWDD, maar juist steeds nieuwe mensen proberen te vinden.

  Helaas oogt het qua productie nog wat goedkoop, maar dat is ook logisch, omdat het eigenlijk een ‘testprogramma’ is. Vandaar dat het op NPO1 Extra wordt uitgezonden.

 7. Remi

  Af en toe moet ik er ’s nachts eventjes uit voor een sanitaire stop, en als ik dan de tv aanzet om een kwartiertje bijgepraat te worden op bijvoorbeeld CNN, zie ik een paar zenders verderop allerlei kinderprogramma’s. Om 3 uur ’s nachts.

  Wie in godesnaam bedenkt zoiets … ?

 8. L.

  Misschien verplaatsen naar 18 uur op SBS6?

 9. 123

  @#driebier: Nee, NPO 1 Extra zat vóór 24 december 2018 in het standaardpakket van Ziggo, zie https://www.ziggo.nl/televisie/zenderoverzicht/zenderwijzigingen/

  Maar ik vind dit idd ook een belachelijke beslissing! Ik keek het regelmatig, en kwam er vorige week achter dat die zendt er nog geeneens meer ‘gratis’ is (ik vroeg me af wanneer de winterstop over zou zijn). Erg, érg stomme, domme, onbegrijpelijke actie van de NPO!!!

 10. 123

  Zendt = zender

 11. Deep Inside

  Kindertv in de avond en nacht????

  Blijkbaar gaan kinderen steeds later naar bed.

  Ben benieuwd naar de kijkcijfers van kindertv in de avond en nacht.

 12. echtwaar

  Nou Renze Klamer, dan snap je het niet helemaal. Waarom zou je een live programma in de lucht houden waar echt niemand in gerinteresseerd is?

 13. StefanV

  Ten eerste vind ik het belachelijk dat de extra NPO-kanalen niet in het standaard-pakket zitten, maar dat daar extra voor moet worden betaald. Alle NPO-kanalen zouden gratis moeten zijn, aangezien we als belastingbetalers al de NPO bekostigen.

  Verder is de talkshow van Klamer op een jong publiek gericht. Het zou dus logisch zijn om dit programma op NPO 3 uit te zenden, dan wel ’s avonds laat daar te herhalen. Volgens mij moet het prima mogelijk zijn om “Na Het Nieuws” ergens rond middernacht op NPO 3 uit te zenden.

 14. Liesje

  @West, maar waarom zend je dan een testprogramma uit dat zo moeilijk toegankelijk is? Zo krijg je toch te weinig feedback?

 15. skankhunt42

  Mag je eerst zwaar betalen voor die NPO en dan nu nog programma’s achter een betaal pakket.
  Dat is alleen maar omdat die smerige BN’ers dan het milieu nog viezer kunnen maken met hun vliegreisjes.

 16. critikast

  Grote mond ? Contract wordt niet verlengd ! Eigen schuld ! Gewoon werken en je mond houden !

 17. Bobby Eden

  Tsja, kijkt geen hond naar. Leuke training voor Renze en de junior redacteuren, maar raar dat hij de pretentie heeft dat ze het programma voor de kijkers maken. Er zijn namelijk vrijwel geen kijkers. Beschouw het als een stage waarin je de nodige trainingsuren kan maken Renze. En doe er je voordeel mee als er een echt slot vrij valt.

 18. west

  @Liesje

  Goeie vraag, ik denk dat je sowieso wel feedback zullen krijgen van andere talkshowmakers, want die zullen wel vast wel een keer uit nieuwsgierigheid kijken. Het ‘gewone’ publiek krijgt het inderdaad bijna niet mee en daar zal je weinig feedback van krijgen.

 19. robb

  Ik vind het niet kunnen dat npo extra nu in betaal pakket zit ,ik keek vaak naar een detective en ook wel naar Na Het Nieuws ,politiek doe er wat aan.

 20. Professor Luier

  Renze is een onbekende, maar ik denk wel dat hij aan de Tena Lady moet, hij ziet er doorgelekt uit

 21. Joop55

  Renze, roddelnigt nummer duizendzoveel. Relevantie persoon ook totaal 100 graden onder de nul.

 22. Edwin M

  Hij heeft gelijk in deze want bij KPN heb ik nu onderhand 10 kinderzenders in het pakket en NPO1 Extra is weg. Die had ik toch liever gehad. Overigens vind ik die man best wel aangenaam om naar te kijken ook al is hij zo heilig als de Paus.

 23. aammehoela

  Ik heb wel het extra pakket omdat ik geen behoefte heb aan die sportkanalen. Nu dus wel NPO 1 en NPO 2 extra, alsmede ONS en andere zenders waaronder Eurosport 2. Die laatste zender staat nog wel eens aan met alpine-ski en biathlon. Het voetbal zien we namelijk wel in samenvatting. Om te betalen voor rechtstreeks Willem 2 – Groningen, laat maar zitten.

 24. Jokko

  Renze is nou niet bepaald de nieuwe Paul Witteman.
  Renze presteert gewoon niet op het nationaal tvniveau.
  Het komt over als een lokale omroep met Renze als praatjesmaker.
  Programma-idee is interessant.. presentator verkeerd.
  NEXT

 25. Jack

  Per 25 december is het themakanalen gebeuren aangepast. Een hele maand geleden heeft hij over kunnen zeuren. Niet gedaan. In tussentijd wel jonge meisjes voor een habbekrats bij zijn showtje laten werken. 250€ Per maand bruto bij 36 urige werkweek. Geen afstudeerscriptie maar wel in bezit rijbewijs.

 26. Bennus

  Sinds kort doet hij toch ook de belbus bij Kassa?

 27. Chantal

  Bennus, tijdelijk.

 28. Henk

  Renze heeft gelijk

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.