NPO Radio 2 best beluisterde zender in 2018

Geplaatst op Tue 22 Jan 2019 om 10:55

Niet Radio 538 maar NPO Radio 2 was in 2018 de meest beluisterde radiozender van het land. Het station noteerde een gemiddeld marktaandeel van 12,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van Nationaal LuisterOnderzoek, aldus de publieke omroep. De zender van Jan-Willem Roodbeen en Ruud de Wild is tien procent gegroeid ten opzichte van 2017 en noteert zijn beste jaar sinds 1992. “Afgelopen november-december was het aandeel van Radio 2, mede door de Top 2000, zelfs 16,9 procent.

Het totale luistertijdaandeel van NPO Radio 1, 2, 4, 5 en NPO 3FM is eveneens gestegen: van 29,2 procent in 2017 naar 29,8 procent vorig jaar. “NPO Radio 5 behaalt met een luistertijdaandeel van 4 procent het hoogste jaarcijfer ooit.”

NPO Radio 4 heeft met 2,4 procent het beste jaargemiddelde sinds 1994. “Ook NPO Radio 1 groeit ten opzichte van 2017 en komt uit op 7,9 procent. NPO 3FM behaalt over 2018 een gemiddeld luistertijdaandeel van 2,8 procent.

Jurre Bosman, directeur Audio NPO, zegt: “We zijn onze circa 5,8 miljoen wekelijkse luisteraars dankbaar dat ze op alle mogelijke manieren blijven afstemmen op onze zenders. Naast de FM en de kabel zijn dat steeds vaker onze apps en DAB+.”

Daarbij zijn we extra trots op NPO Radio 2, het afgelopen jaar de best beluisterde radiozender van Nederland. In 2019 blijven we het publieke audio-aanbod verder ontwikkelen. Zo komt bij verschillende zenders een groot aantal nieuwe podcasts beschikbaar.

Lees ook: Nieuw all-time low 3FM ondanks Serious Request (vanochtend)

Foto: KRO-NCRV
19 Reacties op “NPO Radio 2 best beluisterde zender in 2018”


 1. Joost

  En als ze nou eindelijk eens wat aan die voorspelbare playlist zouden gaan doen, zou het nog terecht zijn ook! Kom op mensen bij Radio 2, pak die playlist aan, kies voor variatie!

 2. Zonder Naam

  @Joost – Daarom luisteren mensen juist.

 3. gaathemnietworden

  Beste zender by far, alleen Gijs Staverman vervangen voor iemand anders dan is de zender echt af
  Bart Arens is overigens de beste DJ , lult niet te veel en gelukkig geen sidekick naast hem.
  Dag is wel weg jammer , drie programma’s overdag mee sidekicks waardoor ze vaak drukker zijn met elkaar dan met de luisteraar

 4. rotterdam

  wat is er mis met Gijs

 5. Stus

  @Joost

  Juist de playlist is heel gevarieerd, dat is ook de reden dat er zoveel mensen naar Radio2 luisteren, waar je binnen een kwartier de Beatles, Pearl Jam en Pink hoort.

  Persoonlijk mogen ze van mij nog iets minder huidige hits draaien en ook wat minder nederlandstalig, maar dit doen ze natuurlijk om te voldoen aan de ‘publieke’ taak. Zou zelf liever wat meer uit de 60’s / 70’s / 80’s zien.

  Verder zijn de DJ’s bij Radio2 uitstekend, ieder zijn eigen stijl en ook wel verschil in de muziekkeuze maar dat maakt het samen ook een mooi geheel

 6. Enrico

  Jeroen en Jan Willem zijn top in de ochtend! Beter dan die zelfingenomen grapjas van een Ekdom.

 7. Henk

  Sidekitschkids

 8. Wanny

  Op zaterdag- en zondagochtend is Radio 2 ook prima te beluisteren met goede presentatoren.
  Zaterdagmiddag met dat Spijkers met Koppen is dan weer wat teveel gelul voor mij.

 9. Woi!ter.

  Het FM-kavel van Radio 4 kan beter ingezet worden voor Radio 5. De weinige liefhebbers van Radio 4 luisteren hoofdzakelijk in de woonkamer via de Kabel. Voor de anderen is DAB+ een goed alternatief.

 10. MM

  RADIO = NPO RADIO 2
  NO RADIO = 538

 11. gaathemnietworden

  @rotterdam

  Die is babbelziek, die praat om het praten.
  Huisvrouwenradio a la 1978.
  Luister de hele dag ( 700 tm 20-2100) maar tussen 12-14 gaat de radio echt op wat anders.

 12. joost

  Ik luister alleen nog maar naar Radio 2. Ochtendshow wordt ook steeds beter.

 13. RamBam

  Er is maar ÉÉN NPO Radio 2! Gerard E. en John de M. lezen jullie mee en verzin dus eens iets nieuws!

 14. Flexi

  De impact van radio-uitzendingen wordt volgens mij zwaar overschat. Voor de meeste mensen is het muzikaal behang, achtergrondruis. Hoeveel mensen gaan er nou actief naar een radio-uitzending luisteren als hoofdbezigheid? Ik ken ze niet. Ik luister alleen in de auto en achteraf heb ik dan geen idee wat ik geluisterd heb. En bij reclames schakel ik over naar een andere zender.

 15. MM

  ekdom gerard
  Tue 22 Jan 2019 om 17:10
  geen italie

 16. TopShow

  Voor mij is lekker luisteren:
  De ochtendshow van Radio 538 met Frank Dane, gevolgd door Radio 10 met Jeroen Nieuwenhuize en de na middag is voor Radio10 met Somertijd of Radio Veronica Inside en op vrijdag Q-Music met de Nederlandse Top 40 of BNR´s Friday Move.

 17. hilversum 1

  leuke muziek het is hun gegund

 18. aammehoela

  Frank Dane valt alleszins mee. Maar kan mij goed voorstellen dat velen de move naar radio 2 hebben gemaakt. Zeker Rob Stenders tussen 2 en 4 uur is gewoon leuk. Maar net als alle zenders is het tussen 4 en 6 uur veel gepraat en weinig muziek. Misschien dan toch maar eens Sky luisteren als alternatief. De top 40 of top 50 is tegenwoordig met teveel Nederlandstalige rap oftewel WIK muziek. WIK = w algelijke, irrit ante, k u t muziek.

 19. Danielle Derek

  Wat ziet die Ruud er toch altijd goor uit.
  Bah.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.