Nieuw all-time low 3FM ondanks Serious Request

Geplaatst op Tue 22 Jan 2019 om 10:30

De vernieuwde opzet van Serious Request heeft NPO 3FM nóg verder de afgrond in geholpen. Het station noteert in de meest recente meetperiode, november-december, een nieuw all-time low: 2,3 procent marktaandeel. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Een maand geleden noteerde 3FM met 2,5 procent aandeel ook al een all-time low. Toen viel het station voor het eerst in zijn bestaan uit de top tien van Nederlands meest beluisterde radiozenders.

Die plek buiten de top tien handhaaft 3FM deze maand. De jongerenzender is ingehaald door NPO Radio 4. Dat station is de nieuwe nummer tien van Nederland.

De cijfers van 3FM zijn in een paar jaar tijd enorm gekelderd. Ter vergelijking: nog maar vijf jaar geleden piekte de zender op 12 procent marktaandeel.

De vrije val van 3FM werd begin 2015 pas echt goed ingezet. In dat jaar verloor het station het middagduo Coen & Sander. Drie jaar geleden vertrok Giel Beelen als de ochtendspits-dj van 3FM.

Beelens opvolger, Domien Verschuuren, is óók al weg. Hij kon de druk niet aan en begon zich op een gegeven moment ziek te melden als er weer slechte luistercijfers binnenkwamen.

Luistercijfers

Zusterzender NPO Radio 2 staat er een stuk beter voor. Sterker nog: die realiseert in november-december een megagroei van 5,7 procentpunt. Dankzij de Top 2000 noteerde ze 16,9 procent marktaandeel.

Naast NPO Radio 2 is er slechts één andere radiozender die groei laat zien in de feestdagenperiode, namelijk kerstzender Sky Radio.

Een overzicht van de luistercijfers (6+) in november-december 2018 (t.o.v. vorige periode):

01.NPO Radio 2 / 16,9 procent (+5,7 procentpunt)
02. Radio 538 / 10,4 procent (-1,0)
03. Sky Radio / 10,1 procent (+1,6)
04. Radio 10 / 9,9 procent (-0,2)
05. Qmusic / 8,4 procent (-1,1)

06. NPO Radio 1 / 6,7 procent (-0,9)
07. NPO Radio 5 / 4,7 procent (-0,2)
08. Radio Veronica / 3,3 procent (-)
09. 100% NL / 3,2 procent (-0,4)
10.NPO Radio 4 / 2,4 procent (-0,3)

11. NPO 3FM / 2,3 procent (-0,2)
12. Classic FM / 1,3 procent (-0,1)
13. SLAM! / 1,2 procent (-0,4)
14. BNR / 0,7 procent (-0,1)
15. Sublime / 0,7 procent (-)
41 Reacties op “Nieuw all-time low 3FM ondanks Serious Request”


 1. Wauter

  Opheffen dus, de fm frequenties kunnen naar radio 5.

 2. Alex

  Dat is niet waar, pas de volgende meting bevat Serious Request.
  Net als dat de Top2000 hier nog niet in zit.

 3. Luuk

  3FM YouTube kanaal haalt nog 500 kijkers per video. Merk staat nergens voor.

 4. Pieter

  Opheffen. Drie publieke radio omroepen overhouden: Radio 1, 2 en 4. Scheelt weer miljoenen Euro’s belastinggeld.

 5. Edwin M

  Ik zou zeggen, maak van 3FM een interactieve radiozender en geef de FM frequentie aan Radio5. Ik denk dat er weinig meer te halen valt voor 3FM zoals ze nu bezig zijn. Bijzonder want de dekking is best goed op de FM en andere zenders die zich (ook) op jongeren richten scoren nog best goed.

 6. Henkie van de hoek

  Iedereen die hier kritiek heeft op 3FM valt of buiten de doelgroep of heeft de afgelopen tijd niet meer geluisterd! De vernieuwingen zijn echt goed!! Durf het eens aan om eens een dag te luisteren!!

 7. Niet Vergeten

  Reden? Zie foto…

 8. Paul

  @Henkie
  Vernieuwingen of niet, zonder persoonlijkheden blijft het gerommel in de marge.

 9. Paul

  @Niet
  O.a. ja.

 10. Ron

  Tekenend de foto bij dit artikel…Gauw opdokken deze zender en Radio 5 er op bonjouren.

 11. M.

  Hollands beauty op de foto, ik ga hem volgen op instagram, my crush for life!

 12. Remi

  … Dit betekent dus dat van 1.000 radio-toestelletjes,
  er 23 staan afgestemd op Hilversum 3.

 13. Zonder Naam

  Dit kunnen ze beter maar zo snel mogelijk omvormen naar een soort BBC 6 Music. Niet heel strikt gefocust op leeftijd, maar op (muzikale) mentaliteit.

 14. gaathemnietworden

  Ook serieus request zit hier in verwerkt ,hele maand november en hele maand december.
  3FM kan je inderdaad wel opdoeken, zender heeft geen toppers wat dj’s betreft,en door de Balkenende – norm gaan die ook kiet komen
  Muziek die ze draaien is van alles niks.
  Ga of de studio Brussel kant op of 538 maar niet zoals nu , een beetje rommelige mix van dance, rock ,nieuwe muziek met dan ook nog hele matige diskjockey’s

 15. Zonder Naam

  @Gaathemnietworden – Divers draaien is niet erg; dat doet Studio Brussel ook. Maar het vergt wel handigheid om er een combinatie van te maken die werkt.

 16. Rob

  Alleen via internet en DAB+ is meer dan voldoende voor 3FM. Ik vind het wel pijnlijk, hoor. Heb er ruim dertig jaar naar geluisterd. De laatste paar jaar echter niet meer. Het is vleesch noch visch. Huidige DJs hebben ook niet voldoende personality. Heel jammer.

 17. Roger van Xaveren

  3FM is op de goede weg, sinds een aantal weken de zender herontdekt en dat is best wel tof! Veelbelovende nieuwe artiesten, echt wel anders dan je op Q Music of 538 hoort, en de hits van de laatste jaren. Niks mis mee en echt wel onderscheidend t.o.v. de concurrentie.

 18. Woi!ter.

  T.o.v. dezelfde periode vorig jaar heeft 3FM 388.000 luisteraars verloren en Veronica 176.000. Radio 10 heeft 654.000 en Q-music 195.000 unieke luisteraars gewonnen. De andere zenders varieerden van een verlies van 30.000 (Sublime) tot een winst van 139.000 (Sky). Opvallend is dat 11 van de 15 zenders meer unieke luisteraars hadden dan een jaar geleden. Radio 2 heeft dan wel het hoogste marktaandeel, maar Sky en 538 hebben meer unieke luisteraars.

 19. Henk

  Het komt allemaal door dat kleutertaaltje dat die dj’s en hun assistenten uitslaan

 20. Wanny

  3FM kan wel op de goede weg zijn, maar uiteindelijk gaat het erom of er voldoende mensen naar luisteren. Als dat niet zo is, is het zonde van het geld.

 21. StefanV

  Ik vraag me af hoe lang die mevrouw Alles mag aanmodderen als zendermanager. Het is net als bij een voetbalclub: als resultaten uitblijven, wordt vroeg of laat de trainer ontslagen.

 22. Remi

  … De Hilversum 3 “jocks” rijden dagelijks het studio-complex op
  in ouwe barrels, om hun Eurotonnen-salaris te maskeren.
  Ze zijn nog nét niet op de fiets.

  Want tja … je bent “politiek correct” … Ha !

 23. Ron

  @Roger van Xaveren: daar hebben we een 3FM troll, zo voorspelbaar weer deze reactie. Of moet je dit doen van mevrouw ‘Alles of niets’…

 24. Kaaskijker

  Heb juist het gevoel dat 3FM het diepste dal achter zich heeft gehad.

 25. MM

  3FM moet echt van de FM af. Geef deze frequentie aan Radio 5 of Radio 10 Gold of
  Joe 70 uit Vlaanderen.
  3FM kan op internet en op DAB.
  Een ander idee, maak van 3FM maar 3FM-REQUEST. De luisteraars kunnen
  dan via AP of Internet nummers aanvragen van de jaren 60 tot heden.
  Moet je eens kijken wat je dan een afwisselend station krijgt.
  Natuurlijk moeten die puber DJ’s allemaal weg en vervangen worden door
  mensen die liever muziek draaien dan zichzelf horen praten

 26. StefanV

  @Roger van Xaveren: 3FM is inderdaad op de goede weg. De luistercijfers blijven maar dalen.

  Ik check regelmatig de playlist van 3FM en zie daar veel te veel troep op staan. Er zit ook helemaal geen lijn in. Het springt van de hak op de tak.

  Het idee dat ze muziek draaien die je elders niet hoort, klopt ook niet. Ze draaien deels dezelfde muziek als Radio 2 en ze missen van allerlei nieuwe muziek. Ze blijven consequent achter de feiten aan lopen.

 27. gaathemnietworden

  @ zonder naam

  Die hebben ze dan blijkbaar na 3 jaar nog niet gevonden, jammer hoor, 30 jaar geluisterd maar ben wel 4 /5 jaar geleden naar 2 overgestapt.
  Prachtig merk was het,door vertrek dj’s en een muziekmix die niet klopt(e) helemaal naar de klote geholpen.

 28. klop

  Van de 7 miljoen van 3FM die 3FM kost, kunnen 60 kinderen die een behandeling nodig hebben, maar niet vergoed wordt door de verzekeraar, geholpen worden. Luie en vervelende 3FM-dj’s denk daar eens aan. Het is een Serious Request.

 29. Richard

  Dat krijg je met vrouw aan het roer die nog noooit een schip heeft bestuurt. Dom bezig daar

 30. liefkleinhertje

  Ze zouden tussen al die kleuter muziek eens een telefoonspelletje moeten doen dan weet je zeker dat er niemand meer luistert.
  Dan weet je ten minste waar je aan toe bent.

 31. critikast

  Opheffen die hap! En het geld naar de regionalen, die uitstekende luister- en kijkcijfers scoren met redacties die tien keer zo klein zijn als de dichtbevolkte kantoren in Hilversum. Het is een schande dat de landelijke omroepen kunnen blijven graaien terwijl de regionalen al jarenlang de duimschroeven worden aangedraaid !

 32. Flexi

  De impact van radio-uitzendingen wordt volgens mij zwaar overschat. Voor de meeste mensen is het muzikaal behang, achtergrondruis. Hoeveel mensen gaan er nou actief naar een radio-uitzending luisteren als hoofdbezigheid? Ik ken ze niet. Ik luister alleen in de auto en achteraf heb ik dan geen idee wat ik geluisterd heb. En bij reclames schakel ik over naar een andere zender.

 33. Scartie

  Waar niemand het over heeft: 3FM moest ook zo nodig verjongen, maar die generaties luisteren bijna helemaal niet meer naar radio. Volledig achterhaald, wel naar Spotify, YouTube. Er komt dus geen nieuwe aanwas in de beoogde doelgroep.
  De wat oudere doelgroep die nog wel luisterden naar 3FM hebben ze met deze verjonging weggejaagd naar radio 2. Daarom heeft die ook een steeds groter en steady marktaandeel.

  3FM gaat dit nooit meer terughalen, met welke DJ of muziek focus ze ook gaan komen, want radio is (bijna) dood voor jongeren onder de 16 jaar.
  De radio netmanager die dat niet heeft voorzien is niet geschikt voor zijn werk.

 34. Zonder Naam

  @Scartie – Jongeren luisteren wel radio, maar dan naar plat-commerciële zenders als Radio 538.

 35. Conservatief-liberaal

  3FM is overal beluisterbaar en dan zo’n slechte scoren. Als je nagaat dat Radio 5 niet op de FM zit en ruim het dubbele haalt zegt dat alles over 3FM.

 36. Henkie van de hoek

  Klop, geef het goede voorbeeld en sta de helft van je eigen loon eerst zelf af!!

 37. aammehoela

  Nog maar even afwachten met 3FM. Het feit dat ze minder rap, hiphop en dat soort WIK-muziek draaien is in ieder geval heel positief. WIK = W algelijk, Irritante, k ut muziek.

 38. Kim Ypenburg

  3 FM gaat van naam veranderen: 3 DAB.
  Radio 5 krijgt de freq van 3 en je zal zien, Radio 5 scoort een mooie top 5 positie. En hoe gek het ook mag klinken 3 DAB zal ook weer stijgen.

  Maar of de leiding van 3 het lef heeft?

 39. Danielle Derek

  Dus dat jochie op het fotootje is 1 van de drijvende krachten achter 3FM.
  Yeah wright.

 40. stombo

  Tussen de schaarse klere muziek door is het hoofdzakelijk dom gelul van die overbetaalde jochies. Onsamenhangend, Euh Euh, ikke ikke, kinderachtig geklets.
  dat is trouwens op de meeste radiozenders het geval. Volwassen kerels die zich gedragen als pubers. uitgesmeerde reclame en nieuwslezers die onderbroken worden omdat de DJ ook “zoiets” heeft meegemaakt, volgt is een hoop puber achtig geleuter. Wat een afgang. Radio 5 en lokale radio doen het veel beter.

 41. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Radio 3.
  Vergane glorie.
  Raar dat het publiek zonodig moest vernieuwen/verjongen.
  Lees: de trouwe luisteraars moesten wieberen, weggejaagd met het gekwek van die infantiel Giel, daar kwam natuurlijk niks voor terug en nu zitten ze met de gebakken peren.
  Dan doet Veronica het toch beter: doelgroep trouw gebleven, publiek is geléleerd, genoeg jongeren die naar oude meuk willen luisteren.
  Dat wilden we even kwijt.
  En die domien is een zeijkweijf.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.