NPO stopt acht moslims in één huis voor latenightsoap

De NPO gaat in de week voor kerst een dagelijkse realityserie uitzenden over acht Nederlandse moslims die samen één woning in Roermond betrekken. Dat heeft omroep NTR laten weten. Het programma heet Moslims Zoals Wij en is een Nederlandse versie van de BBC-serie Muslims Like Us uit 2016. “Vier mannen en vier vrouwen wonen tien dagen samen in een huis nabij Roermond. Met de nodige zelfkritiek geeft ieder zijn mening over religie, samenleving en gemeenschap.

De diversiteit binnen de moslimgemeenschap is enorm, weet de NTR. “Ondanks alle polemiek kan niemand spreken uit naam van ‘de moslims’. Velen worstelen met de vraag hoe een echt goede moslim te zijn, wat het betekent om moslim te zijn, hoe te leven in de geest van islam en hoe dat past in de huidige Nederlandse samenleving.”

De omroep spreekt van ‘een televisiereeks die de vinger legt op een aantal dilemma’s van de huidige tijd’, maar: ook maken de kandidaten gezellige uitstapjes in de omgeving.

De acht hoofdpersonen die het tien dagen met elkaar uit moeten houden zijn:

  • De Indonesische Fitria (27), woonachtig in Almere. Ziet zichzelf als conservatief én als ‘groene moslima’.
  • De Vlaams-Marokkaanse comedian Arbi (42) uit Rotterdam. Traditioneel islamitisch opgevoed; naarmate hij ouder werd heeft hij meer zijn eigen visie op de islam ontwikkeld.
  • Joanne (27), Nederlands en woont in Amsterdam. Is zich drie jaar geleden gaan verdiepen in de islam, noemt zich moslima sinds december 2017.
  • Döne (37) uit Amsterdam met half Turkse en Indonesische roots. Kwam 2010 uit de kast als lesbienne.
  • De 27-jarige Hazjir uit Afghanistan, nu woonachtig in Utrecht. Noemde zich eerst agnost, zit nu midden in een lange zoektocht om een trotse moslim te zijn.
  • De 34-jarige Cemil met Arabisch-Turkse Roots, woonachtig in Den Haag. Is partner in een sociaal innovatiebureau dat raciale en sociale gelijkwaardigheid bevordert.
  • De Marokkaans-Iraakse Selma (24), woont in Rotterdam. Bekende vlogger die grenzen opzoekt, bidt 5 keer per dag.
  • Mohamed (25) uit Saoedi-Arabië, woonachtig in Schiedam. Is 99 procent blind en orthodox.

Moslims Zoals Wij is van maandag 17 tot en met vrijdag 21 december dagelijks om 22.55 uur te zien op NPO 2.

Foto: NTR

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen