Gerrit Hiemstra wil niet in debat met Thierry Baudet

Gerrit Hiemstra, weerman bij de NOS, trekt op Twitter altijd fel van leer tegen klimaatontkenners. Ook met Thierry Baudet raakte hij in de clinch. Toch gaat hij bewust niet in op zijn uitnodiging om in debat te gaan. Dat vertelt hij in het AD. Hiemstra besloot Baudet in januari aan te pakken om een onzintweet over het klimaat. Eén tweet met vier keer onzin. Wie kan daar overheen?”, twitterde hij. Nu zegt hij: “Het probleem is dat wetenschappers vaak overruled worden door politici.

Wetenschappers mengen zich van nature niet in zulke discussies, legt Hiemstra uit. “Zij zeggen: alsjeblieft, dit zijn mijn resultaten. Als je vindt dat het anders is, probeer je ze maar te weerleggen. In de wetenschap word je alleen maar serieus genomen als je je resultaten kunt onderbouwen.”

Politici als Baudet doen niet aan onderbouwen, aldus Hiemstra. “In de gewone maatschappij kun je maar wat roepen, en als je dat hard genoeg doet, krijg je nog invloed ook.”

Baudet denkt dat hij mensen aanspreekt door klimaatverandering te ontkennen, aldus Hiemstra. “Ik vind het onrechtvaardig dat de wetenschap verketterd wordt omdat er resultaten worden gepubliceerd die mensen niet zinnen.’

Maar waarom weigerde hij met hem in debat te gaan? “De deed hij alleen om zichzelf een podium te geven. Het ging hem niet om de inhoud, maar om de politiek. Daar leen ik me niet voor.”

De politiek heeft baat bij polarisatie. Maar klimaatverandering is geen links of rechts onderwerp.’

Het AD-interview met Gerrit Hiemstra kunt u lezen via Blendle.

Foto: NOS

63 Commentaren
Nieuwste
Oudste Meest gewaardeerde
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Gast
Ron
december 14, 2018 17:41

Gewoon bang. Zelfs weer presenteren is teveel voor hem.Snel van het schem af

Gast
Stoma van me oma
december 14, 2018 13:50

@Huiskamer

Angst voor discussie? Het zijn toch echt figuren als Baudet en Wilders die de discussie mijden. Maar als iemand die een tegengestelde mening heeft als die van deze twee niet in discussie wil, wordt hij daarop aangepakt door fan Huiskamer? Pffffffffff, lachwekkend!

Gast
Momo
december 14, 2018 13:46

@Flexi

Juist! Als grote multinationals, die juist de grootste schade toebrengen aan ons milieu, zich gaan inzetten voor het klimaat (en ons vooral aanmoedigen ons eigen geld daarin te investeren), mag je wel je twijfels zetten bij die hele klimaatveranderingtheorie.

Gast
anoniem
december 14, 2018 12:49

Toch hebben weermensen wel iets gemeen met politici. Ze zitten er vaak naast..

Gast
Wim
december 14, 2018 12:47

Waarom zou hij in debat gaan.
Als er in de kamer belangrijke onderwerpen aan de orde zijn komt
Baudet zelf niet opdraven omdat hij iets belangrijker heeft te doen.

Gast
dirk
december 14, 2018 12:22

Ja juist Joost.
Moeten wij miljarden ervoor gaan betalen, als de halve wereld niet mee doet?
Zijn we gek aan het worden?

Gast
joost
december 14, 2018 12:20

Ho, ho meneer Hiemstra. U heeft de wijsheid ook niet in pacht.

U vergeet, dat er net zoveel wetenschappers tégen de klimaatverandering hebben gereageerd als ervoor! De aarde is in de miljoenen jaren dat zij bestaat vele malen aan klimaatveranderingen onderhevig geweest. En… we zijn er nog.
Wist U dit?

Baudet maar ook schrijver Leon de Winter, hebben wel degelijk grote deskundigen, o.a. in Amerika, geraadpleegd, die er geheel anders over denken dan U. Jammer dat de NPO aan hen weinig of geen aandacht daarover geeft!

Dus voordat we nu door belastingmaatregelen inzake die klimaatverandering helemaal uitgekleed worden, ( en dat dreigt nu )- zouden er veel meer onafhankelijke onderzoeken moeten komen. Immers, Amerika en China – niet de kleinste landen- doen niet mee!
Die onderzoeken liefst niet gesteund door milieudefensie , greenpeace en nog meer van die linkse clubjes. Die kijken altijd maar een kant op, net zoals Hiemstra.

Gast
Huiskamer
december 14, 2018 11:28

Wat een angst voor een discussie.
Moeten we glashard blijven geloven in sprookjes ? LOL

Gast
StefanV
december 14, 2018 10:50

Aan de ene kant snap ik Hiemstra wel, aan de andere kant: in hoeverre is klimaatwetenschap daadwerkelijk wetenschap? Als je bepaalde materie op een wetenschappelijke manier benadert, wil dat niet zeggen dat je daarmee volledige wetenschap hebt van het onderwerp.

Bij klimaat ontkom ik maar niet aan de indruk dat de mensheid er eigenlijk maar weinig van afweet. Tegenover allerlei aannames over CO2-uitstoot en menselijke invloed op het klimaat staan talloze warme periodes en ijstijden die plaatsvonden in tijden dat er amper mensen rondliepen op deze planeet…

Gast
Adriaan
december 14, 2018 09:33

Hiemstra kan zich beter melden bij de TU in Delft om zijn oren gewassen te worden, wetenschap is kennis en geen natte vingerwerk.

Gast
kidminnesota
december 14, 2018 09:24

Zwak van die Hiemstra, sta volledig achter Baudet, we draaien in Nederland helemaal door met dat gedoe over het klimaat. Gaat ons ook zakken vol geld kosten.

Gast
Donderdag
december 14, 2018 08:55

*taksgeld

Gast
Donderdag
december 14, 2018 08:55

Er zijn ook wetenschappers die onderbouwd aangeven dat klimaatverandering overdreven wordt. Maar die worden ook weggehoond want er valt veel taaksgeld binnen te halen met klimaatverandering.

Gast
LD
december 14, 2018 08:35

@ BEUK DE BOOM : Dat heet de wetenschappelijke methode en is de fundering van ons voortschrijdend inzicht. De wetenschap staat altijd open voor onderbouwde nieuwe interpretaties die de gevonden observaties nóg beter beschrijven en kunnen voorspellen.

Wat jij als de zwakte van wetenschap wilt neerzetten is de grootste kracht van de wetenschap, metaal adaptief zijn en tot nieuwe inzichten willen komen.

Wetenschap is geen geloof waarin alles duizenden jaren vastligt in absoluten.

Gast
Wouter
december 14, 2018 03:16

Knappe vent die Gerrit, zou er wel een beschuitje mee willen eten.

Gast
We Are Here
december 14, 2018 00:41

Dat geld kunnen je beter aan ons geven. Er zijn nog miljoenen migranten die een tweede huis zoeken in Amsterdam.
Hup Femke.

Gast
Zoem
december 13, 2018 23:59

@Pietpiet

Ach, hou toch op. Geen enkele serieus te nemen wetenschapper zegt dat de aarde binnen tien jaar zal vergaan. Zal ook niet gebeuren. De aarde overleeft de mens. Ga nu maar weer in een hoekje huilen over links en rechts.

Gast
Yeahh..Right
december 13, 2018 23:31

Deze Gerrit Hiemstra ?! >> https://www.youtube.com/watch?v=PznxfmPWv0w

Gast
Bramderammer
december 13, 2018 23:23

Hiemstra is full of shit , ouwe klimaatnazi!

Gast
mipi
december 13, 2018 21:45

Ik geniet van een heerlijke verse kom hondesoep terwijl ik deze discussie lees. Hondevlees is een goede oplossing om de bio industrie tegen te gaan

Gast
Pieter
december 13, 2018 21:30

Tsja, de klimaatmaffia heeft ons massaal doen geloven in de Groene Leugen. En dat wordt dus jouw en mijn portemonnee leegkloppen. Dit jaar al € 150 aan extra milieubelastingen, volgend jaar € 360 (€ 30 per maand) er nog dik en dik er bovenop. En dat is nog maar het begin…

Gast
Gerard Ek(streem)dom 💩💨
december 13, 2018 21:21

Gekke Gerrit weet blijkbaar niet dat er minstens zo veel onderzoeken bestaan die het tegendeel van de klimaatkwestie bewijzen.

Gast
Roland
december 13, 2018 21:02

Klimaat ‘wetenschap’ drijft op garbage in, garbage out.

Gast
aammehoela
december 13, 2018 20:36

Het grootste voorbeeld van de neiging om dit te ontkennen komt van Trump. Zijn eigen adviseurs binnen zijn regering zeggen dat het klimaat op verontrustende wijze verandert. Trump zegt vervolgens dat hij dit niet gelooft. Wel gelooft Trump in de onschuld van die kroonprins terwijl de meeste republikeinse senatoren inmiddels tot andere conclusies zijn gekomen. Maar kijk om je heen en volg het weernieuws wereldwijd. Dan zie en merk je dat het overal speelt. Veel nieuws over orkanen, cyclonen en typhonen halen het journaal niet. En er waren dit jaar wel heel veel extreme stormen wereldwijd. Ook a.s. weekend zou het weleens goed kunnen gaan stormen in delen van de Aussies.

Gast
scott_0
december 13, 2018 20:28

Die rooie gek riep van de zomer tijdens zijn weerlulpraat maar al te graag dat de warmte door de CO2 kwam.

Gast
Pietpiet
december 13, 2018 19:48

@ Zoem @ Peter Wat kramen jullie een onzin uit. Er is hier helemaal geen wetenschappelijke consensus over. Linkse conclusies krijgen een podium, rechtse niet. We zijn de afgelopen 30 jaar al zó vaak gewaarschuwd dat de aarde binnen tien jaar zou vergaan. Pas was er een onderzoek waarin staat dat de wereldwijde temperatuur van 2016 tot 2018 juist is gedaald. Is nu nergens meer te vinden. Natuurlijk verandert het klimaat. Dat doet het altijd. Je dicht de mens wel heeeeel veel macht toe als je die veranderingen aan de mens toeschrijft.

Gast
Bart
december 13, 2018 19:46

Roeptoeteren doe ik zelf trouwens ook. Hier, iedere dag en in zeer slecht Nederlands.
Het tekent mijn ongeschoolde achtergrond.
Eigenlijk ben ik een zielig, eenzaam homootje, type relnicht-met-handtasje, zonder ook maar een greintje kennis van mediazaken.

Gast
Armand pien
december 13, 2018 19:44

gerrit hiemstra is een goede serieuze weerman hij heeft altijd gelijk ook hier heeft hij een punt dusssss

Gast
Bart
december 13, 2018 19:42

Tja hou dan ook gewoon je mond als je toch niet echt in gesprek wil met Baudet. Het ging dus om het roeptoeteren. Trouwens wel behoorlijk naïef van Hiemstra en medestanders dat ze denken dat zij de klimaatverandering wel even tegen gaan houden. Je kunt hem hoogstens ietsje vertragen maar meer dan dat ook niet. De natuurlijk gaat zijn gang en heeft dat altijd zo gedaan. Zal dat nu ook weer doen. Het heeft geen zin om daar bij stil te staan. Leef gewoon je leven nu.

Gast
Robbie
december 13, 2018 19:40

Ja het klimaat veranderd, maar dat heeft het altijd al gedaan. Het enige wat we kunnen doen is hogere dijken bouwen en andere zaken om ons te beschermen tegen het water. De natuur is vele malen groter dan de mens. Nog even en we worden beschuldigd van het laten uitsterven van de dinosaurussen.

Gast
Marc E. Putto
december 13, 2018 19:31

Zoete Lieve Gerritje , die rooie van de NOS dus, dorst niet he, want hij zal grandioos verliezen van Baudettert.

Gast
Pellenboer
december 13, 2018 19:11

Zolang Hiemstra nooit een verklaring aflegt over zijn falen; foutieve weervoorspellingen, neem ik hem niet serieus. Gerrit is bang om zijn core business spreekbeurten houden te verliezen. Voor 2,5k per keer je gelijk halen voor een zaal gelijkgestemden op de zak van de burger, dat is zeer ethisch. Overigens, Gerrit is binnengelopen door een commercie averse KNMI-leiding, waardoor hij met de knowhow van de KNMI de markt op ging. Wetenschapper/ journalist Simon Roozendaal gaf Thierry vorig jaar meer gelijk dan Gerrit. Daar hoor je Hiemstra niet over.

Gast
Paradox
december 13, 2018 19:04

Hiemstra zou het verliezen van Baudet, aangezien niet bewezen is dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Dat de aarde opwarmt stelt volgens mij niemand ter discussie.

Gast
Thomas van Quinoa
december 13, 2018 18:54

Slap hoor van die Hiemstra. Wetenschap gaat inderdaad om meningen onderbouwen, maar dan niet alleen maar in je eigen ivoren toren, maar ook op het dorpsplein (waar van oudsher de promoties plaatsvinden). Je terugtrekken in je eigen echokamer is een groot teken van zwakte (maar goed, dat straalt die Hiemstra toch al uit, dus no surprise there).

Gast
Peter Timofeeff
december 13, 2018 18:50

Bij alle collega’s staat hij bekend als Gekke Gerrit die bovendien uit zijn mond stinkt. Misschien moet hij eens wat aan het klimaat in zijn mond doen.

Gast
Maarten
december 13, 2018 18:49

dynamische dennis, hij is niet gepromoveerd in klimaatkunde of weer. M.a.w. een nitwit wat klimaat betreft.

https://www.maartenonline.nl/thierry-baudet-narcistische-fopintellectueel.html

Gast
Mem Visser
december 13, 2018 18:42

De vuile lafaard.

Gast
de poppenkraam
december 13, 2018 18:41

d dennis praat geen poep

Gast
de poppenkraam
december 13, 2018 18:40

dennis je lult maar watmm

Gast
Op22
december 13, 2018 18:39

Dat de knuppel Hiemstra ons bijna elke avond probeert te manipuleren is geen probleem dus? De kijker kan geen tegengas geven, alleen via de belastingen. Hopelijk is dat zelfgenoegzame stokpaardjes berijden bij de NPO snel over; om in het spraakgebruik te blijven: verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. Stelletje opvreters

Gast
Lies
december 13, 2018 18:33

Slappe hap. Ga dan met hem in discussie als je het zo goed weet?

Gast
dynamische dennis
december 13, 2018 18:03

Wel grappig dat Hiemstra schermt met “de wetenschap” en zichzelf profileert als wetenschapper, terwijl Baudet daadwerkelijk gepromoveerd is en Hiemstra niet. En daarnaast heeft Hiemstra ook nog allerlei commerciële belangen. Hiemstra is een echte charlatan.

Gast
Jodocus
december 13, 2018 17:52

Hiemstra is een vastgeroeste klimaatalarmist die volgt het stramien van de alarmisten om niet in debat te gaan met mensen die ergens aan twijfelen en die niet alles wat er vanuit de burelen van het gepolitiseerde IPCC, inderdaad, naar voren wordt gebracht accepteren als de ultieme waarheid.
Baudet heeft groot gelijk om vragen te stellen,

Late Summer Arctic Ice Volume Has Been Growing Since 2007…Contradicts Earlier Climate Predictions
By P Gosselin on 12. December 2018

http://notrickszone.com/2018/12/12/late-summer-arctic-ice-volume-has-been-growing-since-2007-contradicts-earlier-climate-predictions/

Gast
Mick
december 13, 2018 17:49

De NOS is nou eenmaal een staatspropagandaomroep. En daar hoort maar één waarheid bij en die mag niet ter discussie staan. Baudet heeft weer gelijk aangezien een open debat niet gewenst is door de klimaatveranderingsverdieners.

Gast
Huib
december 13, 2018 17:47

Klimaatverandering wordt niet ontkend. De rol van de mens is het punt van discussie. Het resultaat van al die klimaatmaatregelen is zelfs in het meest gunstige geval minimaal.

Gast
Van Amen
december 13, 2018 17:22
Gast
peter
december 13, 2018 17:02

Woehaha. Hebben jullie je ooit verdiept in ‘de wetenschap’? Natuurlijk is het de bedoeling dat dingen voor ‘waar’ worden gelanceerd. Alleen dan kan een andere wetenschapper met feiten komen die het tegendeel beweren. Let op, het gaat hier om feiten. Niet om ‘alternatieve feiten’ van jullie koning, Donald Trump. Er is een universiteit (!) waar wordt beweerd dat een dino-skelet slechts 5.000 jaar oud is. Klopt met het bijbelverhaal, maar heeft niets maar dan ook niets te maken met wetenschappelijke feiten. Het is echt zoals Gerrit zegt: de klimaatverandering zelf is niet links of rechts. Het is wel vooral aan de rechterkant dat de feiten-vrije mening (lees: leugen) zo populair is.

Gast
Hebry
december 13, 2018 16:58

Precies wat je zegt, Flexi: ‘soms’.

Gast
Ghytgg
december 13, 2018 16:57

16:13

inderdaad

Wie betaald bepaald de uitkomst
De vooringenomenheid begint hele enge vormen aan te nemen

Helaas begin ik wetenschap ook steeds minder serieus te nemen

Of het nou gaat om klimaat, ziekte bestrijding of buitenaardse reizen

Het begint allemaal steeds ongeloofwaardiger te worden
En vooral de manier waarop je aangevallen word als je ergens niet van overtuigd bent

Het is triest

Gast
Henk
december 13, 2018 16:41

@Flexi dream on

Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen