Gerrit Hiemstra wil niet in debat met Thierry Baudet

Gerrit Hiemstra, weerman bij de NOS, trekt op Twitter altijd fel van leer tegen klimaatontkenners. Ook met Thierry Baudet raakte hij in de clinch. Toch gaat hij bewust niet in op zijn uitnodiging om in debat te gaan. Dat vertelt hij in het AD. Hiemstra besloot Baudet in januari aan te pakken om een onzintweet over het klimaat. Eén tweet met vier keer onzin. Wie kan daar overheen?”, twitterde hij. Nu zegt hij: “Het probleem is dat wetenschappers vaak overruled worden door politici.

Wetenschappers mengen zich van nature niet in zulke discussies, legt Hiemstra uit. “Zij zeggen: alsjeblieft, dit zijn mijn resultaten. Als je vindt dat het anders is, probeer je ze maar te weerleggen. In de wetenschap word je alleen maar serieus genomen als je je resultaten kunt onderbouwen.”

Politici als Baudet doen niet aan onderbouwen, aldus Hiemstra. “In de gewone maatschappij kun je maar wat roepen, en als je dat hard genoeg doet, krijg je nog invloed ook.”

Baudet denkt dat hij mensen aanspreekt door klimaatverandering te ontkennen, aldus Hiemstra. “Ik vind het onrechtvaardig dat de wetenschap verketterd wordt omdat er resultaten worden gepubliceerd die mensen niet zinnen.’

Maar waarom weigerde hij met hem in debat te gaan? “De deed hij alleen om zichzelf een podium te geven. Het ging hem niet om de inhoud, maar om de politiek. Daar leen ik me niet voor.”

De politiek heeft baat bij polarisatie. Maar klimaatverandering is geen links of rechts onderwerp.’

Het AD-interview met Gerrit Hiemstra kunt u lezen via Blendle.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen