Astrid verbaast zich over kijkcijferpiek Twee voor Twaalf

Astrid Joosten begrijpt niet waarom haar 47 jaar oude quizshow Twee voor Twaalf ineens zo piekt in de kijkcijfers. Er is helemaal niets substantieels veranderd. Dat vertelde de presentatrice vrijdag in De Wereld Draait Door. Joosten is al weken een doorslaand succes op de vrijdagavond van NPO 2, dat daarmee het meest bekeken alternatief voor The Voice of Holland in huis heeft. Zo keken er vrijdag weer 1,2 miljoen mensen naar het programma. Hoe het komt? Joosten mag het weten.

Joosten vindt het maar vreemd. “Het is precies hetzelfde als altijd. Het is ongelooflijk. Ik kan het ook niet verklaren. Ik denk er wel over na. Het is ook de meest gestelde vraag aan mij de laatste tijd. Ten eerste credits voor Ellen Blazer. Zij heeft iets bedacht wat al zo lang mee gaat en bestendig is. Dat is heel goed.

Ze vervolgt: “Ik denk dat mensen het ook fijn vinden vanwege de kwaliteit en het niveau. Je kunt thuis op de bank meedoen. Dat was altijd al zo. We hebben niets veranderd. We hebben nu 1,4 miljoen kijkers. We hebben ook een Twee voor Twaalf-app. Die is al 500.000 keer gedownload en dan kun je meespelen.”

De kijkcijfers gaan door het dak. “Daar begrijp ik helemaal niks van. Het is een heel goede formule en het scoort als een trein. Vroeger zaten we op NPO 1, de grote zender, en toen hebben de bobo’s bedacht dat we naar NPO 2 moesten. Ik was er eerst boos over, omdat het de kleinere zender is met minder kijkers, maar het maakt geen bal uit. De kijkcijfers zijn hetzelfde. Waar je Twee voor Twaalf ook neerzet: de kijker gaat mee en wil het zien.”

Vaak zit Joosten zelf niet eens voor de buis. “Soms ben ik gewoon uit eten op vrijdagavond en dan weet ik echt niet meer welke aflevering er uitgezonden wordt. Dan zit ik in een restaurant en dan krijg ik een appje en dan staat er ineens: ‘Winterwortel.’ Dan denk ik: waar gáát dit over? Dat is dan een van mijn vrienden die aan mij wil bewijzen dat hij het woord eerder heeft.”

In 2019 krijgt Twee voor Twaalf een nieuw uiterlijk. “We krijgen in januari een splinternieuw decor, want het huidige decor valt uit elkaar en is al heel oud. We hebben ook tegen de decorontwerper gezegd dat we de boeken niet weggemoffeld willen hebben op een klein plankje, maar graag prominent in beeld zien. Maar ook computers en moderne opzoekspullen krijgen een plaats. We moeten in een kenniscentrum zitten.”

Waar kijkt ze zelf graag naar? “Ik ben een enorme fan van Lubach. Ik vind hem dé opvolger van Koot & De Bie. Heel anders, maar ook de week doornemen en daar een blik op werpen.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen