Erland Galjaard vindt talkshow Twan Huys niet goed

Erland Galjaard is niet te spreken over RTL Late Night met Twan Huys. De talkshow is niet geworden wat hij voor ogen had toen hij Twan Huys naar RTL 4 haalde. Dat zegt de oud-zenderbaas in de podcast 30 Minuten Rauw van Ruud de Wild. Galjaard vindt het format van RTL Late Night niet goed. “Ik heb eigenlijk altijd College Tour als uitgangspunt genomen en niet Nieuwsuur. Dat is de Twan Huys die ik wilde zien. Ik zie nu Twan Huys die Nieuwsuur doet aan een tafel.

Het huidige format is niet best, aldus Galjaard. “Dit had ik nooit gedaan, maar daarmee heb ik geen waardeoordeel over Twan, want hij kan het nog steeds redden. Het moet wel veranderd worden.

RTL Late Night wordt op veel avonden dramatisch slecht bekeken. “Ik heb in eerste instantie aangeboden om daar nog bij te helpen, maar ik was al weg en daar kwamen we met RTL niet uit. Ik heb toen gezegd: ‘Ik doe het niet, ik ga niet dat programma opzetten.’”

Heeft hij Huys ooit nog wel eens iets laten horen? “Ik heb hem een aantal keren een bericht gestuurd dat ik hem waardeer en dat ik hoop dat hij de storm overleefd. Vooral in zijn hoofd: dat hij niet bang wordt en je de angst op televisie zit. En dat hij ook vertrouwt op dat hij een heel goede journalist is.”

Want een goede journalist, dat is Huys, aldus Galjaard. “Kijk maar eens naar College Tour terug. Dat kan hij heel goed, daar is hij wel empatisch en daar vraagt hij wel stevig door. Daar was ook meer behoefte aan, he, aan meer journalistiek in plaats van het lichtere van Humberto. Alleen de vorm is nog niet gelukkig. Daar moet naar gezocht worden, maar dat hebben meerdere mensen moeten doen. Jinek en Van Nieuwkerk ook.”

Galjaard vindt het flauw dat men nu roept dat het een blunder van hem is geweest om Twan Huys aan te nemen. “Toen ik Twan vroeg om te komen waren er heel veel insiders die zeiden: ‘Dit is een vondst, dit is geweldig.’ Nu roept iedereen dat het niets is en probeert met mij een hak te zetten, van: dat heeft hij helemaal verkeerd gezien. Toen we ermee begonnen, vond iedereen het geweldig.

Beau

Waarom heeft hij Beau van Erven Dorens niet gewoon gevraagd? “Dat was een heel duidelijke afweging. Ik vond dat Beau zijn waarde had bij Boulevard. Ik vind Beau by far de beste presentator van Boulevard. Hij heeft Boulevard ook weer nieuw elan gegeven nadat Winston en Albert weggingen.

Albert en Winston lieten Boulevard in puin achter, vindt Galjaard. “Ik denk dat het goed was dat zij weggingen, want zij waren met andere dingen bezig en je zag Boulevard gewoon helemaal down the drain gaan. Het was niet meer van deze tijd.”

Met Beau naar Amsterdam verhuizen, die bank neerzetten en met veel meer mensen het gaan maken. Er is veel kritiek op geweest, maar zowel online als in het hele nieuwe-media-denken blijft dat programma nog steeds ijzersterk. Wat je van sommige deskundigen ook vindt.”

De podcast 30 Minuten Rauw kunt u hier beluisteren.

Foto: KRO-NCRV

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen