Dieuwertje Blok veroordeelt pro-Piet-activisten

Dieuwertje Blok, het boegbeeld van het Sinterklaasjournaal van omroep NTR, veroordeelt het gedrag van activisten die strijden voor het behoud van Zwarte Piet. Dat liet ze maandagavond weten als tafeldame in De Wereld Draait Door. De spanningen tussen antipieters en propieters lopen steeds verder op. Zo scandeerden tientallen propieters afgelopen weekend in Eindhoven racistische teksten en leuzen tegen de antipieters. Onaanvaardbaar en verwerpelijk, vindt Blok.

Zwarte Piet gaat eraan en daar kunnen de propieters zich maar beter bij neerleggen, aldus Blok. “Het is een verandering die echt onomkeerbaar is, hoe vervelend sommige mensen dat ook vinden. Ik kan me niet voorstellen dat het ook niet doorgaat. Het zal ook nog wel een tijdje duren, maar als je uiteindelijk met elkaar om tafel gaat zitten, komen de meeste mensen er wel uit.”

Propieters moeten zich niet zo misdragen, vindt ze. “Er zijn een paar dingen die me vreselijk triggerden. Je hoort mensen op televisie zeggen: ‘We moeten het wel doen voor onze kinderen.’ En vanochtend in de Volkskrant: ‘Ik zou het geen probleem hebben gevonden om opgepakt te worden, want je doet het voor de kindjes.’ Dan bedoel ik: welke kindjes bedoel je? Over wie heb je het? Ja, je eigen kindjes, maar er zijn ook een heleboel andere kinderen.”

Het moet een feest zijn voor alle kinderen in Nederland en die moeten zich daar prettig bij voelen. Je laat die kindjes, waar je het zo hoog over hebt, dus zien dat als een groep mensen een mening heeft waar jij niet van houdt, dat je die heel agressief moet benaderen. Dat is dus het voorbeeld wat je aan de kindjes geeft.”

Als kindjes demonstraties zien, is daar niets mis mee. De meeste kindjes lezen die borden niet en zijn er niet mee bezig. Het is de agressie van de volwassenen tegen de anti-pietendemonstranten. Als je die boodschap mee wil geven aan je kinderen, vind ik het echt bizar.

Ook andere BN’ers keren zich tegen de propieters, waaronder Peter van der Vorst. “Blijft schokkend om te zien dit. De Nederlandse mini-versie van wat er vorig jaar in Charlotsville gebeurde. ⁦‪De minister-president‬⁩ zou dit racistische gedrag veel harder moeten veroordelen. Dit is meer dan alleen maar ‘aso.

Zie ook een video van het wangedrag van propieters:

Foto: BNNVARA

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen