‘Dedain acteurs over soap verdwenen in de crisis’

Geplaatst op Thu 08 Nov 2018 om 12:08

Het dedain van acteurs over het genre soap is grotendeels verdwenen in de crisis. Dat vertelt actrice Lone van Roosendaal, die momenteel een rol heeft in Goede Tijden Slechte Tijden, in het AD. Van Roosendaal leek daar vroeger aan mee te doen, omdat ze een eerder aanbod om in de soap te spelen afsloeg. “Dat was niet de reden dat ik nee zei. Ik werd tien jaar geleden gepeild of ik een nieuwe slechterik wilde spelen, maar ik was toen al een vrouw ‘met een randje’ in Voetbalvrouwen.”

Het leek de actrice niet goed om alleen maar in de bitch-hoek te opereren. “Ik wil altijd mijn veelzijdigheid laten zien. Nu ben ik er helemaal aan toe.”

Vroeger op de Kleinkunstacademie werd er wel op een andere manier gekeken naar GTST, legt ze uit. “Net als spelen in commercials, dat deed je gewoon niet. ‘Dat is geen kunst en dús verkwansel je je talent’. Dat roep je als je jong bent en denkt dat de hele wereld op je zit te wachten.”

Het klinkt een beetje als oma vertelt, maar dat neerkijken gebeurde vooral in een tijd waarin alles kon, overal geld voor was. Soapseries en musicals, waar ook op werd neergekeken, waren toen vrij uitzonderlijk. Het veranderde tijdens de crisis. Men werd nederiger. Je was blij dat je gewoon werk had.

Het AD-interview met Lone van Roosendaal kunt u lezen via Blendle.

Foto: RTL
13 Reacties op “‘Dedain acteurs over soap verdwenen in de crisis’”


 1. wiepnoordhuis

  Goede tijden is allang niet meer wat het geweest is.

 2. anymouse

  @wiepnoordhuis, jaja vroeger.

  Kijk eens terug (bijv. de eerste seizoenen) naar het acteerwerk en decors van de begin jaren. Niet om aan te gluren.

  Men kan het natuurlijk niet iedereen naar de zin maken.
  Maar 1 ding is wel zeker, Nederland is een zeur- en klaagland geworden. Niets is goed meer, overal heeft men commentaar of kritiek op.

 3. Rens

  De schoorsteen moet nu eenmaal roken.

 4. Curryworst

  Laat ik je maar uit de droom helpen Lone van Roosendaal (Wie?!?), er wordt nog steeds neergekeken op soaps en reclame. Zowel door publiek als acteurs. Crisis of geen crisis.

 5. Meneer de regisseur

  Precies zoals @Rens zegt.

 6. Anton Bouwhuis

  Vergeleken met een jaar of 5 geleden zijn de kijkcijfers van GTST gehalveerd. Ik denk dat het over 1 of 2 seizoenen stopt.

 7. Norvo

  Productioneel gezien is GTST een kwaliteitsproductie. Zeker gezien de hoge werkdruk en het feit dat de serie al bijna 30 (!) jaar loopt. Niet iedere acteur is even sterk, zeker de jonkies niet, maar de verhaallijnen weten steeds op kleine manieren te verrassen ondanks de vele voor de hand liggende zaken die je in een soap verwacht.

 8. Lone

  Lekkere borsten.

 9. Julia

  In Duckstad heet het Goede Eieren Slechte Eieren.

 10. Janu

  Beter in een soap dan in een toneelstuk of film genomen worden door de regisseur of casting director nietwaar?

  Overigens staat van roosendaal altijd wel ergens garant voor personeelsellende dus endemol succes!

 11. dr phil

  geld stinkt niet

 12. Doe

  Zitten weer in de lift vind ik. Straks is de flexwet anders, dus zullen ze mensen langer aan kunnen houden en dat gaat ook mee helpen. Minder in bochten wringen. Ik denk wel dat Ludo en Janine er uit gaan en dan is het zij en Nick tegen Martine.

  Kan je mooi afronden in December 2020. Martine krijg drie geesten op visite. Ook komt Arnie terug.

 13. T

  Alleen die naam al…, Lone. Dan weet je gelijk al dat ze is dochter is van een vage kunstenaar, dat ze op de Kleinkunstacademie heeft gezeten en dat ze een gouden kalf heeft gewonnen voor één of andere film waar niemand ooit van gehoord heeft.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.