Anti-Piet-activisten versperren loopbrug naar Mediapark

Enkele tientallen actievoerders hebben vanochtend korte tijd de doorgang op de voetgangersbrug over het spoor bij station Hilversum Mediapark versperd om te protesteren tegen Zwarte Pieten in het Sinterklaasjournaal. Dat heeft de actiegroep zelf laten weten. De activisten stonden op de voetgangersbrug met een spandoek met de tekst ‘De NTR komt niet over de brug’. “Treinreizigers die naar het Mediapark willen moesten daardoor ongeveer tien minuten omlopen“, aldus de actiegroep.

Het Sinterklaasjournaal is beeldbepalend voor het uiterlijk van Sint en Piet door heel Nederland, meent de groep. “Al jaren vertraagt de NTR de afschaffing van Zwarte Piet. Daarom vertragen de activisten nu medewerkers van de NTR op weg naar hun werk.”

Op een door activisten opgestelde open brief aan de NTR volgde geen enkele inhoudelijke reactie, meent de omroep. “Daarom hebben de activisten besloten tot een actie bij het Mediapark. De eis van de actievoerders is de definitieve afschaffing van Zwarte Piet bij het Sinterklaasjournaal. RTL en Nickelodeon gingen de NTR al voor bij het afschaffen van Zwarte Piet.”

Het gaat allemaal veel te langzaam, vinden de activisten. “In 2018 is het twaalf jaar geleden dat het Sinterklaasjournaal regenboogpieten introduceerde en een eerste stap leek te zetten richting afschaffing van de racistische Zwarte Piet. In de afgelopen twaalf jaar is voor de actievoerders duidelijk geworden dat de NTR Zwarte Piet is gaan zien als verdienmodel; een garantie op aandacht voor het Sinterklaasjournaal.”

De actievoerders weten van contacten binnen de NTR dat het een relatief kleine groep hooggeplaatste medewerkers is die de verandering tegenhoudt. Veel medewerkers bij de NTR zijn het zat en willen dat Zwarte Piet gewoon verdwijnt uit het Sinterklaasjournaal. Een NTR-medewerker vertrouwde de actievoerders toe dat dit vermoedelijk pas zou gebeuren als de druk op de NTR zelf wordt opgevoerd.”

Die druk probeerde de actiegroep vanochtend dus op te voeren. Volgens de actiegroep waren er ‘zo’n vijftig actievoerders’ bij het protest, volgens NU.nl ging het in werkelijkheid om ’tussen de twintig en dertig mensen’.

Het protest begon om 8.30 uur en eindigde om 9.30 uur op verzoek van de politie.

Foto: Actiegroep De NTR komt niet over de brug, vrij te gebruiken

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen