Zwarte mannen spreken Pauw aan op kleurloze tafels

Jeroen Pauw werd maandagavond door drie zwarte tafelgasten aangesproken op zijn over het algemeen kleurloze tafels. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Vierendertig invloedrijke zwarte mannen zijn samen op de foto gegaan in het kader van de Black Achievement Month en initiatiefnemer Gershwin Bonevacia zat samen aan tafel met Steven Montroos en Jerry Roy Karg. Tijdens het gesprek kwamen ook de witte talkshowtafels op de Nederlandse tv aan bod.

Pauw: “Als je zegt dat het in de media niet veel terugkomt, dan bedoel je misschien ook wel dat je weinig zwarte mannen en zwarte vrouwen aan talkshowtafels ziet. Bedoel je dat?

Jerry Roy Karg: “Je ziet ze wel, maar ze hebben meestal een specifiek beroep, bijvoorbeeld een rapper of een zanger.”

Gershwin Bonevagia: “Ik denk dat het beeld inderdaad vele malen inclusiever gemaakt zou kunnen worden.”

Pauw: “Dat is best moeilijk tegelijkertijd. De gedachte is logisch, die begrijp ik. Dat je zegt: ‘Je moet het inclusiever maken.’ Maar: hoe doe je dat? Ze moeten er ook zijn.”

Bonevagia: “Ze zijn er!

Pauw: “Ja, maar het is altijd de kip en het ei natuurlijk. Wij – ik wil het niet per se persoonlijk over ons programma laten gaan, maar als voorbeeld – zoeken dan bijvoorbeeld een burgemeester van een grote stad.”

Bonevagia: “In het geval van een burgemeester kan het inderdaad zo gelden, maar als je bijvoorbeeld zoekt naar een makelaar, jurist of fysiotherapeut: dan zijn ze er. Je ziet dan toch altijd een witte makelaar of witte jurist aan tafel zitten. Terwijl ze er wel zijn. Ik heb ze in m’n eentje, samen met twee anderen, allemaal opgespoord, of in elk geval dertig daarvan. Zo zijn er nog tienduizenden.”

Pauw: “Toevallig zitten hier nog wel eens wat gekleurde advocaten aan tafel, maar niet omdat ze gekleurd zijn, maar omdat ze een zaak hebben die op dat moment van belang is.”

Bonevagia: “Ja, het gaat uiteindelijk om expertise. Dat staat voorop, maar ik denk dat de vijver waaruit nu gevist wordt veel breder kan en veel diverser.”

Hoe divers is de redactie van Pauw eigenlijk? Pauw: “Het verschilt per jaar. We hebben een periode gehad dat we iets van drie of vier mensen met een moslimachtergrond hadden, maar nu niet bijvoorbeeld.”

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen