Linda de Mol wilde als zwarte vrouw op de cover

Linda de Mol speelde een aantal jaar geleden met het idee om geschminkt als zwarte vrouw op de cover van haar blad LINDA te gaan staan. Dat verklapte ze gisterenavond in de talkshow van Jeroen Pauw. De Mol wilde zich met haar cover inzetten tegen racisme. “We hebben ooit, heel lang geleden, overwogen – juist om het in Nederland nog steeds aanwezige racisme aan de kaak te stellen – een black issue te maken. Maar dan zou ik dus als zwarte vrouw op de cover moeten.”

Uiteindelijk is het niet doorgegaan. “Ik dacht toen al: dat gaat me net een stapje te ver. Maar het feit dat we het toen nog overwogen hebben, dat zou je nu nooit meer doen, want dat is blackfacing en dat kan absoluut niet. Daar zie je gewoon hoe de tijden veranderd zijn.”

Tegenwoordig mag niks meer, aldus De Mol. “Wat grappen en opmerkingen maken betreft zitten we in een veel voorzichtigere periode, want heel veel dingen zijn of seksistisch, of racistisch, of het is bodyshaming, of het is ageism. Daar heb je wel heel erg mee te maken nu. Daar ben ik me ten volle van bewust. We willen ook wel met onze tijd meegaan: als dingen veranderen, dan moet je ook meeveranderen. Dat vind ik op zich ook niet erg, maar sommige dingen kunnen niet meer.”

De Mol houdt er rekening mee, maar wil ook geen tutblaadje gaan maken. “Wij blijven proberen om de brutale tone of voice en de open manier waarop we naar dingen kijken te behouden.

Wel zet ze zich in voor politiek correcte dingetjes als een diversiteitscommissie. “Ik zie echt wel dat wij als overwegend witte redactie een vlek hebben in de manier waarop wij naar onderwerpen kijken. Er staat altijd al een witte vrouw met blond haar op de cover – dat ben ik – dus we proberen wel wat inclusiever te worden. We hebben daar nu een hele diversiteitscommissie voor.

En wat vindt ze eigenlijk van de terreuraanslag die is verijdeld in ons land? Ze vindt het eng. “Ja, vooral van het besef als er een soort samenzwering is en dat er iets op verschillende plaatsen tegelijk had kunnen plaatsvinden. Dat doet dan heel erg denken aan Bataclan in Parijs en Brussel. Dat hadden we inderdaad nog niet in Nederland; dat waren toch wat – heel erg – kleinere acties, dus dit vind ik wel heel zorgwekkend.

Foto: BNNVARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen