‘Coalitie akkoord met eenmalig 40 miljoen voor NPO’

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn akkoord over extra geld voor de publieke omroep. Ze komen met eenmalig 40 miljoen euro extra over de brug voor het jaar 2019. Dat melden bronnen aan De Telegraaf. De NPO ziet zijn budget volgend jaar dalen met 62 miljoen euro naar 740 miljoen euro. De eenmalige tegemoetkoming maakt de klap een stuk minder hard. “De NPO kan dat geld krijgen, maar dan moet er wel eerst een doorwrocht verbeterplan op tafel komen.”

De VVD is volgens bronnen met lange tanden akkoord gegaan met de financiële injectie. “Bij de partij bestaat ergernis dat de coalitiegenoten de machtige omroepen niet voor het hoofd willen stoten.”

De Telegraaf is fel tegen deze tegemoetkoming. De krant is, samen met de PVV, de grootste voorstander van bezuinigingen op de publieke omroep. De krant riep onlangs op om de bezuinigingen gewoon door te laten gaan.

De krant vindt het niet fair als de bezuinigingen van tafel gaan. “Intussen moeten private media-bedrijven als RTL en de kranten wel bezuinigen en reorganiseren om dalende advertentie-inkomsten op te vangen. (…) Maar de tering naar de nering zetten blijkt bij de publieke omroepen moeilijk.”

De NPO had al rekening gehouden met forse bezuinigingen in 2019. Zo heeft tv-directeur Frans Klein laten weten dat onder meer de talkshow M verdwijnt als de bezuinigingen echt doorgaan.

Lees ook: Hoop voor NPO: megabezuiniging mogelijk van tafel (29 augustus)

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen