‘Coalitie akkoord met eenmalig 40 miljoen voor NPO’

Geplaatst op do 06 sep 2018 om 8:40

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn akkoord over extra geld voor de publieke omroep. Ze komen met eenmalig 40 miljoen euro extra over de brug voor het jaar 2019. Dat melden bronnen aan De Telegraaf. De NPO ziet zijn budget volgend jaar dalen met 62 miljoen euro naar 740 miljoen euro. De eenmalige tegemoetkoming maakt de klap een stuk minder hard. “De NPO kan dat geld krijgen, maar dan moet er wel eerst een doorwrocht verbeterplan op tafel komen.”

De VVD is volgens bronnen met lange tanden akkoord gegaan met de financiële injectie. “Bij de partij bestaat ergernis dat de coalitiegenoten de machtige omroepen niet voor het hoofd willen stoten.”

De Telegraaf is fel tegen deze tegemoetkoming. De krant is, samen met de PVV, de grootste voorstander van bezuinigingen op de publieke omroep. De krant riep onlangs op om de bezuinigingen gewoon door te laten gaan.

De krant vindt het niet fair als de bezuinigingen van tafel gaan. “Intussen moeten private media-bedrijven als RTL en de kranten wel bezuinigen en reorganiseren om dalende advertentie-inkomsten op te vangen. (…) Maar de tering naar de nering zetten blijkt bij de publieke omroepen moeilijk.”

De NPO had al rekening gehouden met forse bezuinigingen in 2019. Zo heeft tv-directeur Frans Klein laten weten dat onder meer de talkshow M verdwijnt als de bezuinigingen echt doorgaan.

Lees ook: Hoop voor NPO: megabezuiniging mogelijk van tafel (29 augustus)

Foto: NPO
35 Reacties op “‘Coalitie akkoord met eenmalig 40 miljoen voor NPO’”


 1. pieter 52

  Hele slechte dag voor meneer Raaf

 2. Johnny de M.

  Daar kunnen we weer drie KLM reisprogrammas mee maken…. geweldig.

 3. pieter 52

  De telegraaf moet niet zeuren , ook zij krijgen al jaren lang geld uit de subsidie pot,
  en een krant mag zich helemaal niet met geldstromen bemoeien als het om de P.O. gaat Touwens , de Telegraaf kunnen we missen als kiespijn
  deze krant heeft nog nooit iets goeds geschreven!

 4. Bert

  Volgens mij is meneer Raaf op vakantie, als het maar niet van ons belastingcenten is.

 5. Otto Groeneveld

  Werkelijk absurd. Net zo absurd dat buitenlandse neoliberalen over 4 jaar uitgesmeers 7 miljard krijgen van die Haagse Pinokkio. Besteed dt aan de mensen die hard werken om Nederland veilig te maken, de hard werkende politieagent. Besteed dit aan de docenten die iedere dag weer de ovver het paard getilde engeltjes proberen iets te leren en normen en waarden bijbrengen.
  Besteed dit aan de verzorgera en verpleegsters die de benen uit hun gat lopen in onmenselijke omstandigheden. Voor die mensen moeten wij het doen. En deze mensen worden door VVD, D’66,
  CDA en CU de goot ingetrapt. En nu weer effe 40 miljoen naar dat stelletje gore wegkijkers van NPO, schandalig.

 6. Rubicon

  Ongelofelijk. Omgekeerde wereld. Eerst een plan en dan er eventueel een bedrag aan koppelen is de manier. Nu gewoon 60 miljoen bezuinigen en voor volgend jaar op basis van plan kijken hoe wat waar politiek geld ter beschikking stelt. Dit is onbegrijpelijk

 7. Weg Ermee

  Dank Otto,
  Geen speld tussen te krijgen!

  Het blijven ook onbetrouwbare gladjakkers daar in Den Haag, brrrrrrrrr

 8. lvs2015

  Heerlijk weer hoe men vanuit de politiek altijd de mond vol heeft over wat de gemiddelde burger maar moet ophoesten elke keer als er weer een kostenstijging aankomt maar als het de eigen ruif is, zoals de NPO met zijn gutmenschen als Mathijs van Nieuwkerk en al die linkse zakkenvullers met hun hele dikke vette salarissen van enkele tonnen, dat is er altijd wel een reden dat goed te praten. Heerlijk hoe al die Bners weer lekker op dik betaalde reisjes kunnen gaan en bij DWDD en Pauw hele ruime onkostenvergoedingen van enkele duizenden euros kunnen worden uitbetaalt. En ondertussen mag de gemiddelde burger weer betalen middels verhoogde bijdrages en belastingen. Bah!

 9. Raaf

  Schandelijk.
  BTW verhogen op eerste levensbehoeften, mensen opzadelen met schulden met hun gasverbod en ondertussen de Orwelliaanse Staatsmedia maar blijven vetspekken.

  Geen wonder dat de Staatsmedia kritiekloos achter het regeringsbeleid hobbelt. Zij zijn het doorgeefluik, hun woordvoerders, de Kartel-Media.

  De Drie Aapjes: niks horen, niks zien en vooral zwijgen.
  De democratie (en journalistiek) in Nederland is een volstrekte farce !

 10. OMG

  haha wat een klucht dit. Nu nog wachten op de reageerders die beginnen ‘NPO is de goedkoopste publieke omroep van Europa bla bla”.

  @lvs2015 helemaal mee eens!

  De omvang van onze Publieke Omroep is totaal onnodig voor het kleine land dat we maar zijn. Twee tv zenders en twee radiozenders zou meer dan voldoende zijn. Zónder reclame en met veel meer kwaliteit dan ons nu wordt gepresenteerd.

 11. Johannes

  Reisbureau NPO kan alvast weer wat nieuwe reisleiders aannemen.

 12. frank

  Jammer M en goedemorgen Nederland blijven dus helaas….

 13. robb

  OMG :RTL bewees gisteren dat de npo nog niet zonder amusement kan ,een gierende Gorden en Ragasjes die op mijn te duur betaalde boodschappen op vakantie gaan,hoe simpel ben je om daar naar te kijken.

 14. aammehoela

  Fantastisch nieuws. Het is juist in deze tijd van groot belang dat we een sterke en goede NPO hebben. Als je het enkel van de CO moet hebben dan kun je net zo goed de tv deur uit smijten. Bovendien is de NPO zo’n beetje de goedkoopste van geheel Europa. Dus OMG, dit is gewoon een feit. Enkel aanhangers van bagger-tv denken er anders over. Die paar miljoen trouwens weegt niet op tegen bv. de dividendbelasting. Bijna 2 miljard die de VVD niet wil innen. Daar gaat het geld dat anders naar bv. de gezondheidszorg had gekund. Ondertussen blijft de VVD de grootste partij van Nederland, onbegrijpelijk maar waar.

 15. aammehoela

  Ik kan me trouwens ook zo kwaad maken over hen die maar lopen te zeuren dat de burger in de armoe wordt gestort door de kosten van de NPO. Ik ga de cijfers niet herhalen, dat helpt toch niet. Maar die paar euro per maand is minder dan een krat bier of een pakje sigaretten.

 16. Anna

  @robb
  Thu 06 Sep 2018 om 10:35

  Meest domme reactie van de dag. Nu al.

 17. Anti-Raaf

  Anna, jouw reactie is de domste reactie van de dag, nu al. En Raaf, wat een fantastisch bericht op deze regenachtige en druilerige donderdag. Maar waar blijft je commentaar op het werkelijk mislopen van geld, de dividendbelasting. Dat is 1,9 miljard euro. Dat is heel wat meer dan die paar centjes extra voor de NPO.

 18. dvd

  Schandalig

 19. k

  Ben hier fel tegen.

 20. De enige echte Job

  Al hdat werkloze plebs hier, verschrikkelijk.
  Het is eenmalig 40 miljoen.
  Volgend jaar zal men dus wél de tering naar de nering moeten zetten.

 21. OMG

  @aammehoela

  Dat de NPO ‘bijna’ de goedkoopste is van Europa vind ik écht een nonexcuus. Alsof het dan niet beter kan…? Als je de cijfers uit het jaarverslag bestudeerd kun je enkel maar concluderen dat de NPO een veel te dure organisatie is. Er gaat te weinig geld naar programmering en veel te veel budget naar de organisatie(s) zelf.

  Ik ben pro een sterke en goede NPO. Maar de NPO van vandaag is dat naar mijn mening niet. Het is een klucht van vooral veel interne politiek die als bijberoep programma’s maken. Alles wat maatschappelijk relevant is, wordt in de nacht letterlijk weggestopt. Er is teveel focus op simpel amusement, te weinig documentaires, journalistiek, objectieve berichtgeving (dus niet links noch rechts) en vooral een totaal gebrek aan zelfreflectie.

  Ondertussen, in een wereld waar VOD machtiger en machtiger begint te worden, blijft NPO maar voor CO spelen.

  Dus nee, de NPO is niet sterk. Het is simpelweg RTL met heel veel subsidie.

 22. Herman

  We moeten natuurlijk prinsjesdag afwachten, maar dit klinkt als goed nieuws. Kwaliteitsprogramma’s hebben nu eenmaal een prijs. Hopelijk blijven de Tegenlicht programma’s bestaan.

 23. aammehoela

  OMG. En de programma’s op NPO 2 dan. Natuurlijk, die late documentaire zou vaker om half negen moeten. Maar de zondagavond blijkt toch altijd goed te scoren ondanks bv. een BZV op NPO 1. Dus ben het niet met je eens. Wel in die zin dat er bezuinigd kan worden op de organisatie. In ieder geval loop je niet te schreeuwen over de “linkse NPO” . Gisteravond bv. weer Een Vandaag gezien over het gevaar van salafisme. Dat was een boodschap die de PVV graag hoort.

 24. Gemma

  Het is gewoonweg schandalig dat alle publieke organisaties moeten bezuinigen, maar dat de NoordKoreaanse staatsomroep uit Hilversum de hand boven het hoofd gehouden wordt. Stem FvD of PVV om die cultuurmarxisten hun giftige wespennest uit te roken.

 25. pieter 52

  Als vele op deze site eens gingen werken van 9 to 5 , dan had je ook geen gezever op sociiale media Vroeger gingen we ook niet klagen dat er een P.O. was en dat dat allemaal van mijn belastinggeld ! Van mogen ze 100 miljoen extra geven
  Een sterke P.O. is voor ieders belang, en al helemaal voor de opvoeding van kinderen! Van commerciele tv leren ze niets !!

 26. Gemma

  Nee, van het handje ophouden om gratis geld te krijgen leren ze veel, Pieter.

 27. Gemma

  Denkt die Pieter echt serieus dat de jeugd nog televisie kijkt?? Wat een onnozelaar. En als ze kijken dan zeker geen serieuze programma’s op de NPO.

 28. pieter 52

  Jullie hebben gewoon geen weet hoeveel jeugd er naar NPO 3 kijken
  ik weet ook wel ,het zullen heus geen miljoenen per dag zijn , maar onderschat het niet!
  De jeugd kijkt heus wel , maar als iedereen hard roept en schrijft, dat jeugd geen tv meer kijkt , gaat men het nog geloven ook!
  Zou een zeer slechte ontwikkeleling zijn als de jeugd geen tv meer zou kijken, en , of alleen naar de commercielen, you tube of ander tv medium waar ze niets van opsteken ! NPO 3 is nog gewoon favoriet bij veel jeugd !!

 29. Ruud

  @ pieter 52

  Hahahahahahahaha!
  Jij komt echt uit een mong olen-gesticht.

 30. Barone

  Bedoel je een mongоlengesticht? Alleen mongоlen schrijven zo krom als jij, Ruud.

 31. pieter 52

  Iedereen die het niet met mijn stelling eens is , zijn zelf zo dom !
  Of kinderen nu naar de NPO 3 online of lineanaire kijken, samen opgeteld zijn het
  toch honderduizenden en op maand basis bijna 2,5 kinderen tussen 6-12 jaar , en dat er tussen de schooltijden en studie uren thuis niet gekeken wordt zegtniets over
  het kijken in het algemeen

 32. pieter 52

  verschonging moet zijn lineaire

 33. 1001

  @pieter 52 – Iedereen zijn dom?

  HAAAAAAAAAHAHAHAHAHA!

 34. A10

  @pieter 52
  verschonging moet zijn lineaire?

  M o n g o o l t j e

 35. Gerard Ek(streem)dom💩💨

  Kan er niet eens meer boos van worden. Dit ziet iedereen van verre aankomen. Weer een bizar besluit van een ultra slappe politicus. Lekker smijten met geld. Wat maakt het uit. Deze minister/staatsecretaris merkt het toch niet in z’n portemonnee. Wederom verspilling van ons belastinggeld…!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.