Peter R. de Vries smult van kluisroof bij Rabobank

Peter R. de Vries vindt een misdaad zoals de kluisroof die in maart plaatsvond bij de Rabobank in Brede om te smullen. Dat gaf hij dinsdagavond aan in RTL Boulevard. Het lijkt er nu op dat deze kluisroof een ‘inside job’ was: het lijkt erop dat medewerkers van de beveiliging erbij betrokken waren. Wát een verhaal, vindt De Vries. “Dit spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Als misdaadverslaggever zit ik daar stiekem wel een klein beetje van te smullen als er zoiets plaatsvindt, hè?“, zegt hij.

Er is maar vier miljoen euro gestolen, benadrukt De Vries. “Er vallen natuurlijk niet echt slachtoffers, het gaat om materiële buit, er worden niet mensen onder schot gehouden of gewelddadig bejegent. Maar goed, het blijft natuurlijk misdaad, laten we daar geen misverstand over bestaan. Maar ja, natuurlijk: het is filmisch. Er gaat een zekere voorbereiding aan vooraf, ze zijn 24 uur in de bank bezig geweest. Als je dat al probeert voor te stellen: hoe ze het ene na het andere kluisje openmaken.”

De media overdreven de omvang van de diefstal, vindt De Vries. “Ik moet er altijd een beetje om lachen dat als zoiets plaatsvindt, we de neiging hebben om dat tot mythische proporties op te pompen. Er wordt altijd gespeculeerd over een gigantische buit tot wel 10 miljoen. De bank heeft nu gezegd dat de buit zo’n 4 miljoen euro is. Dat is iets anders dan 10 miljoen.”

Heel rijk worden de dieven er niet van, stelt hij. “Op het moment dat er vier mensen bij betrokken zijn, is het alweer een miljoen per persoon. Je moet het bovendien ook nog maar kwijt kunnen, hè? Als het gaat om goud, diamanten en munten: dat moet je ook maar kunnen afzetten. Als het besmet is, moet je dat tegen lage prijzen doorverkopen.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen