Angela de Jong: ‘Veel te veel geld naar overhead NPO’

Angela de Jong, de invloedrijke tv-criticus van het AD, vindt dat de NPO verhoudingsgewijs erg veel geld besteedt aan overhead. Dat schrijft ze vandaag in haar column in de krant. De NPO ziet zijn budget in 2019 mogelijk dalen van 802 miljoen naar 740 miljoen euro. Een groot deel daarvan wordt uit het programmabudget gehaald, maar volgens De Jong is dat helemaal niet nodig als we overgaan op een nieuw bestel. Het huidige systeem is volgens haar namelijk ‘log en ingewikkeld’.

De Jong is even in de financiën gedoken. “Een blik in de begroting leert dat er dit jaar 140 miljoen euro gaat naar de koepel NPO en 100 miljoen naar de diverse omroepen.”

Dat is bij elkaar al bijna een kwart miljard euro. “Met name dat laatste bedrag kun je populair samenvatten als: de directeuren, de gebouwen, de secretaresses, de afdelingen persvoorlichting enzovoort.”

De televisiecriticus vindt het ‘schrikbarend veel’ op het totaalbudget van de NPO. Een efficiënter bestel, zonder allerlei verschillende omroepen, zou een forse kostenbesparing opleveren.

Ze benadrukt niet de NPO te willen bashen: “Het onderwerp gaat me na aan het hart juist omdat ik hoop dat de publieke omroep en zijn programma’s nog tot in lengte van dagen blijft bestaan.”

NTR-baas Paul Römer pleitte onlangs ook voor een nieuw omroepbestel zonder allerlei verschillende omroepen. Zijn plan is niet met gejuich ontvangen in Hilversum.

De column van Angela de Jong kunt u lezen op de AD-site.

Foto: KRO-NCRV

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen