Angela de Jong: ‘Veel te veel geld naar overhead NPO’

Geplaatst op do 30 aug 2018 om 12:30

Angela de Jong, de invloedrijke tv-criticus van het AD, vindt dat de NPO verhoudingsgewijs erg veel geld besteedt aan overhead. Dat schrijft ze vandaag in haar column in de krant. De NPO ziet zijn budget in 2019 mogelijk dalen van 802 miljoen naar 740 miljoen euro. Een groot deel daarvan wordt uit het programmabudget gehaald, maar volgens De Jong is dat helemaal niet nodig als we overgaan op een nieuw bestel. Het huidige systeem is volgens haar namelijk ‘log en ingewikkeld’.

De Jong is even in de financiën gedoken. “Een blik in de begroting leert dat er dit jaar 140 miljoen euro gaat naar de koepel NPO en 100 miljoen naar de diverse omroepen.”

Dat is bij elkaar al bijna een kwart miljard euro. “Met name dat laatste bedrag kun je populair samenvatten als: de directeuren, de gebouwen, de secretaresses, de afdelingen persvoorlichting enzovoort.”

De televisiecriticus vindt het ‘schrikbarend veel’ op het totaalbudget van de NPO. Een efficiënter bestel, zonder allerlei verschillende omroepen, zou een forse kostenbesparing opleveren.

Ze benadrukt niet de NPO te willen bashen: “Het onderwerp gaat me na aan het hart juist omdat ik hoop dat de publieke omroep en zijn programma’s nog tot in lengte van dagen blijft bestaan.”

NTR-baas Paul Römer pleitte onlangs ook voor een nieuw omroepbestel zonder allerlei verschillende omroepen. Zijn plan is niet met gejuich ontvangen in Hilversum.

De column van Angela de Jong kunt u lezen op de AD-site.

Foto: KRO-NCRV
29 Reacties op “Angela de Jong: ‘Veel te veel geld naar overhead NPO’”


 1. Wendy's dealertje

  Eens

 2. Ad

  Indirect een terecht pleidooi om het zuilenbestel op te heffen. Met uitzondering van MAX en EO zijn de andere omroepen niets anders meer dan gesubsidieerde productiehuizen waarvan de oorspronkelijke grondslag totaal niet meer zichtbaar is. Hun macht is nog dermate groot dat ze als productiebedrijven functioneren op kosten van de belastingbetaler en een klein beetje van de veelal oudere leden. Terecht klinkt vanuit de commerciële omroepen het geluid om de STER te stoppen op het publieke bestel omdat het concurrentievervalsend werkt.
  Wil de politiek echt vasthouden aan het publieke bestel met zuilen, dan is het hun plicht te eisen dat dit zichtbaar is in hun programma’s. Want wie kan mij b.v. vertellen waar de identiteit van KRO/NCRV in hun programma’s nog herkenbaar is? Ik in ieder geval niet.

 3. StefanV

  De Jong heeft gewoon gelijk. Als je ziet wat een astronomisch salaris iemand als Dominique Weesie, directeur van het onbeduidende PowNed, opstrijkt, dan is dat gewoon absurd. En ook niet moreel verdedigbaar.

  Het proces van omroepfusies moet worden voortgezet. VPRO kan prima samengaan met BNNVARA. De EO kan prima fuseren met KRO-NCRV, MAX kan samen met Avrotros en de NTR kan weer samen met de NOS.

 4. robb

  Ad :Ik ben voorstander van de po maar dan alle omroepen aan de zijkant ,ze kunnen programma’s aanleveren maar dan zonder logos in beeld en dan net als in Duitsland bv na 7 uur geen reclame meer .

 5. Zomaar

  Als we de omroepen opheffen gaan we van een publieke naar een staatsomroep.

 6. Otto Groeneveld

  Dat verkondig ik al 30 jaar. Het is bijna alleen overhead en baantjes met interessante namen die er totaal niet toe doen.
  De 62 miljoen is nog aan de lage kant om te bezuiningen. Het is ouwe jongens krentenbrood bij de NPO. En in ruil voor de enorme hoeveelheid geld kijkt de NOS/NPO met hu berichtgeving graag de andere kant op van de giga problemen in Nederland. Tja zo gaat dat in bananenmonarchie Nederland.

 7. Adam Curryworst

  Ik zou vooral een keer willen zien hoe groot de verdeling is tussen programma’s gemaakt in NL en in het buitenland en dan bij die laatste groep, hoeveel van het budget puur besteed wordt om het mogelijk te maken het in het buitenland op te nemen.

 8. Donderdag

  Angela de Jong die wil de mediawet wijzigen alleen de 2e kamer niet op de VVD na.

 9. Koen Brakel

  Die Slob (wie daar nu op gestemd heeft???) heeft zwakke knieën. Een echte man zit niet bij de Christen Unie. Beloven en doen zijn twee zwakke punten van Slob.

 10. Bart

  @Zomaar Wat is er op tegen? In België bij de VRT en in Engeland bij de BBC werkt het prima. En kijk eens naar de goede programma’s die ze hebben.

 11. Ad

  @robb, ik ben ook voorstander van de publieke omroep, maar wel zonder zuilen en reclame.

 12. anoniem

  Angela, wie zoekt die vind, ruik eerst je eigen stank, oksel fris.

  wie rijdt in de duurste auto van de zaak van de persgroep.

  heeft hij een auto nodig van de zaak

  hij kan ook zo nu en dan met de trein naar belgie

  Mijn baasje bij de persgroep reed altijd met een vertegenwoordiger mee naar een afspraak. heeft geen auto vanm de zaak nodig.

  baasje werd met de auto naar zijn werk gebracht en vrouwtje lief nam de auto voor prive ritjes mee. ik werd zo nu en dan gevraagd om baasje s’avonds naar huis te brengen.

  het gaat slecht met de krant. binnenkort gaat een en ander veranderen

  hoeveel verdien je erbij, hoe is het met de nep oiliebol onderzoek van koning hans, schaam je je nog voor hem op de werkvloer…………

 13. Lodewijk

  Bij een democratie hoort een publieke omroep, let op geen verzuilde omroep, en het hoort een poortwachter te zijn voor het democratisch spel. Echter het laatse, poortwachter, is de publieke omroep al 30 jaar niet meer. Totaal overbodig eigenlijk, ze hebben hun ziel verkocht aan de duivel. Derhalve pleit ik gewoon voor 2 zenders op tv en 2 zenders op de radio de rest kan echt weg, totaal overbodige ballast. Dit is mijn uitspraak en daar moetnu het meedoen.

 14. jos

  Dit is bij andere bedrijven precies eender. Allerlei managers, directeuren etc die gruwelijk veel verdienen en werkvolk krijgt een grijpstuiver

 15. robb

  Ad :De politiek heeft reclame ingevoerd om de kosten te drukken toen was er nog geen commerciële tv ,als je het nu afschaft moet er het geld wel uit de publieke middelen worden aangevuld.

 16. Karel

  Angela heeft geen idee waar ze het over heeft. Dat gaat ook om gebouwen, studio’s, infrastructuur, techniek, rechten etc etc.

 17. shrink

  Beschamend, zo’n factfree Angela-column. Wat een aanfluiting. Thuis vanaf de bank even de hele NPO financieel doorlichten, dat is toch ronduit hilarisch? Beseft deze Angela wel dat ze een schande voor de NL tv-kritiek en de columnistiek in het algemeen is?

 18. Ad

  @robb,
  Publieke omroep is een politieke keuze en daar hoort de bijbehorende financiering bij. Kies desnoods voor het VRT-model waar reclame in zeer beperkte vorm aanwezig is, dus niet met blokken van soms 6 à 7 minuten rond primetime programma’s die je bij de po hebt, en in programma’s als Studio Sport waar zonder enige reden reclameblokken worden ingepast.

 19. chris

  Tante Angela weet het weer beter

 20. Chris

  Nog nooit zoveel neuspeuterende secretaresses als tijdens mijn tijd bij BNNVARA.

 21. Shaniquilia vd Put­®™

  Het geld kan me niet eens zo veel schelen, het gaat mij om de hoeveelheid linkse propaganda en leugens die dagelijks over de NPO-kijkers wordt gespoten. Daarom alleen al zou de PO afgeschaft en zelfs verboden moeten worden. Een sstaatsomroep die de bevolking slechts één waarheid presenteert is een gevaarlijke inquisitie.

 22. Floddero Flunk

  Fijn dat Angela dit vindt. En fijn dat Angelacourant hierover bericht, want dat maakt Angelacourant Angelacourant!

 23. Fox Mulder

  Angela heeft hamsterwangen.

 24. Angela lijt te worden betaald door Sjon Talpa

  Het lijkt er steeds meer op dat Angela door Sjon betaald wordt om dit soort uitspraken te doen.

  Na haar optredens voor RTL is het twijfelachtig of Angela nog wel onafhankelijk is.

 25. chris

  @ zwarte chris, een naamgenoot, foutje van de MC

 26. Freek

  De aandacht voor deze omhooggevallen huisvrouw is toch echt een beetje te veel

 27. gtstfites

  De meeste landen hebben maar 2 partijen en in Nederland hebben we veel te veel. Bezuinig die dan weg.

 28. Huub

  Ik vind dat Angela veel te veel geld uitgeeft aan chips.

 29. toxilogic

  Al dat gezeur hier over die paar centen die de NPO ontvangt maar ondertussen wel stemmen op partijen die miljarden weggeven aan multinationals, sukkels.

  PS dat gelul over Unilever, die zouden wel gek zijn als ze hun hoofdkantoor buiten de EU, in London zouden plaatsen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.