‘Martijn van Dam zit achter verduistering NPO-rapport’

De persoon die opdracht gaf om een kritisch rapport over de NPO onder de pet te houden, is de kersverse bestuurder en voormalig PvdA-staatssecretaris Martijn van Dam. Dat hebben bronnen bij NSOB, het instituut waar het onderzoek is uitgevoerd, laten weten aan Spreekbuis. De NPO wordt in het rapport fel bekritiseerd; ze wordt omschreven als ‘een sturend en traditioneel instituut dat moeite heeft de weg naar vernieuwing te vinden’ en is ze te veel bezig met ‘regels en machtsstrijd’. 

Ook moet de NPO volgens de makers van het rapport meer openstaan voor samenwerking, bijvoorbeeld in NLZIET. “Het is met name NPO die de hakken in het zand zet en onvoldoende het belang onderkent van een goed platform.

Volgens het rapport heeft de publieke omroep ook een imagoprobleem. Al met al wilde de NPO dit rapport kennelijk liever niet naar buiten hebben en daarom verbood het aanvankelijk de publicatie.

Toen de NSOB onthulde dat er een rapport ligt die de NPO onder de pet wil houden, ontstond er commotie en werd het rapport alsnog gepubliceerd.

Wie zat hier achter? Martijn van Dam, meldt Spreekbuis. “Bronnen vanuit NSOB melden dat de NPO-topbestuurder zelf bij NSOB nadrukkelijk heeft aangegeven dat dit rapport niet openbaar gemaakt mocht worden.

Nu naar voren is gekomen dat de NPO nadrukkelijk heeft willen voorkomen dat dit rapport gepubliceerd zou worden, staat zijn positie verder onder druk.

PVV-Kamerlid Martin Bosma: “Wat gebeurt er als een PvdA-politicus wordt geparachuteerd in het bestuur van de NPO?

Lees ook: ‘Martijn van Dam incompetent als bestuurder NPO’ (gisteren)

Foto: Michel Schnater, NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen