‘Big Brother in ons land stuk geëxperimenteerd’

Big Brother is twintig jaar na de lancering nog steeds een succes in sommige landen, maar Nederland hoort daar niet bij. “In Nederland is het programma stuk geëxperimenteerd“, zegt tv-wetenschapper Maarten Reesink tegen NU.nl. Big Brother zorgde wereldwijd voor een revolutie in het tv-genre reality. De eerste serie was in ons land een echte kijkcijferkraker, maar de scores namen na een paar series drastisch af. Dat komt doordat men te veel van het format afweek, zegt Reesink.

Op een gegeven moment had je een rijke en een arme kant en werden er allerlei andere stunts uitgehaald om het programma mee aan te kleden, licht Reesink toe. “De versies die internationaal nog scoren, zijn de ‘kaal’ gebleven versies.”

Utopia is volgens Reesink een goed voorbeeld van een ‘kaal’ realityformat. Maar toch: “Utopia is een slechtere variant van Big Brother.

Big Brother blijft de koning onder de realityshows, vindt hij. “Dat programma was briljant, vooral doordat de bewoners elkaar op gezette tijden moesten nomineren om uit het programma te gaan. Dat zorgde voor spanningen in de groep.”

In Utopia heb je geen soortgelijke cliffhangers, wat het programma wel authentieker maakt. Maar blijkbaar gebeurt er toch genoeg om de vaste kijkersgroep vast te houden.

Het NU.nl-artikel ‘Het succes van Utopia: ‘Eigenlijk is het net een studentenhuis” kunt u hier lezen.

Foto: Veronica

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen