NPO ontkent schrappen Fortuyn-serie uit angst PVV

De NPO heeft begin vorig jaar een dramaserie over het leven van Pim Fortuyn geschrapt uit angst voor de PVV, die voor de verkiezingen van toen hoog in de peilingen stond. Dat zegt scenarist Ger Beukenkamp tegen Plot Magazine. Net als bij de Beatrix-serie van Eddy Terstall sloeg de NPO de serie van Beukenkamp ineens af na er een jaar hard aan te hebben gewerkt. “Ik ben ervan overtuigd dat ze bang waren voor de aantrekkingskracht van de PVV“, laat de scenarist weten.

NPO 2’s netmanager Gijs van Beuzekom zei Beukenkamp een jaar eerder al dat hij geen politieke serie wilde hebben, ondanks dat de serie over een politicus gaat. “Van Beuzekom was enthousiast. Het mocht niet te politiek worden, maar Pim Fortuyn was zeker een serie waard.”

Een jaar later schoot Van Beuzekom de serie na het lezen van de scripts ineens af. Van Beukenkamp: “Nog afgezien van die reden, moet je nagaan hoe gigantisch veel (publiek) geld, tijd, moeite er is verspild. AVROTROS en zeker ook Eyeworks hadden hier enorm in geïnvesteerd. Denk alleen al aan het honorarium voor het schrijven van vijf complete scripts, dat bleek weggegooid geld. En al die vergaderingen en besprekingen.

In een reactie laat NPO’s Van Beuzekom nu weten dat hij de scripts simpelweg niet goed genoeg vond: “We hebben de scripts hier wel degelijk gelezen, maar als onvoldoende beoordeeld. Vervolgens heeft de producent een nieuwe schrijver gezocht. Er komt nog steeds een serie over Pim Fortuyn, bij AVROTROS en geproduceerd door Warner Bros, voorheen Eyeworks. Maar wel met een andere schrijver.”

Het artikel ‘De niet zo gekoesterde makers van de publieke omroep’ kunt u lezen op Plotmagazine.nl.

Foto: Roy Beusket, OTRS Permission: #2012031510008454, CC BY 3.0

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen