Concurrentie was kansloos: Klein koos Margriet zelf

Geplaatst op Sun 13 May 2018 om 8:45

Televisiedirecteur Frans Klein van de NPO heeft het idee voor een dagelijkse talkshow met Margriet van der Linden zélf geopperd. Dat zegt Irene van den Brekel, directeur van producent Human Factor TV en vrouw van D66-minister Kajsa Ollongren, in de Volkskrant. Klein mocht eerder dit jaar uit een aantal voorstellen dé nieuwe DWDD-vervanger kiezen, maar de concurrerende voorstellen, waaronder een show met Willemijn Veenhoven van BNNVARA, waren dus kansloos.

Van den Brekel dacht met Margriet al een tijdje na over een talkshow. “Eerder speelde ze met de gedachte een talkshow te maken à la Graham Norton, met gasten uit het amusement“, vertelt ze.

Toen kwam Klein met zijn voorstel bij de televisieproducent. “Een dagelijkse talkshow kwam voor het eerst ter sprake in 2017. Toen had ik een oriënterend gesprek met Frans Klein, directeur tv bij de NPO. Frans vroeg of zo’n show niets voor Margriet was. We hebben stap voor stap gekeken of we dat wilden en hoe we het zouden aanpakken.

Uiteindelijk heeft Frans Klein dus voor zijn eigen idee gekozen. Het zou ook raar geweest zijn als hij zijn eigen voorstel had afgeschoten. Hij zegt in de krant: “Ik merkte dat Margriet een enorme drive heeft om met haar eigen smaak commentaar te geven op de wereld. Dat is heel belangrijk als je een talkshow maakt in een nieuwsluwe periode, de zomer.

Mediakenner Marianne Zwagerman vertelt in hetzelfde Volkskrant-artikel dat ze liever Willemijn Veenhoven had gezien. “Ik was best verbaasd dat de NPO voor Margriet koos. Dat had misschien te maken met omroeppolitiek.

Zelf geeft Van der Linden pas interviews in haar zomerreces, van 14 juni tot 23 juli. Haar talkshow M begint morgen, om 19.00 uur op NPO 1.

Het Volkskrant-artikel ‘Margriet is slim, snel en snedig. En let op die kuif: die gaat nu echt haar beeldmerk worden’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA
29 Reacties op “Concurrentie was kansloos: Klein koos Margriet zelf”


 1. Rick

  Over 4 weken al een 5 weken met pauze. Hahaha dat dit maar hard mag floppen

 2. Ruid

  Waarom Rick? Wordt jouw leven leuker als M flopt?

 3. Rick

  Ja want dat soort praktijken van dhr Klein moeten worden afgestraft

 4. Ray

  Hoop dat ze dit soepeler presenteert dan hoe ik hoe haar tot nu toe altijd op tv gezien heb. Ze komt vaak zo gespannen over. Denk aan het opgezette stemmetje bij de nabespreking van WIDM.

 5. Zielige rick

  Triest geval ben je!

 6. Otto Groeneveld

  Gvd word je wakker zit je gelijk naar een foto van die autist te kijken.

 7. dynamische dennis

  Wacht even.. dit programma is de zomervervanging van DWDD en stopt vervolgens zelf 5 weken in de zomermaanden?

  Ok dat is NPO logica, denk ik.

 8. Ookdatnog

  FRANS KLEIN HEEFT AL EERDER BEWEZEN DAT ZIJN HERSENEN NET ZO GROOT ZJN ALS ZIJN ACHTERNAAM!😵

 9. Freek

  En als ‘M’ faalt dan maakt Frans Klein plaats voor een nieuwe NPO-baas?

 10. M

  Maar misschien wordt M wel een succes en dan horen we jou niet meer he Freek.

 11. Bart

  Ik gun het Margriet van harte. Hoe dit is gegaan is wel een klein beetje eng als het waar is. Enge en creatiefloze man zonder hart voor televisie.

 12. Uuuh

  @Rick
  @ dynamische Dennis

  Inderdaad vreemd dat de zomervariant van DWDD in de zomer weken afwezig is.

  De hele gang van zaken heeft (bedoeld of onbedoeld) iets arrogants: men weet al maanden dat Matthijs van Nieuwkerk minder gaat werken maar toch is men niet klaar op het moment dat hij stopt. Vervolgens komt men met de zomerse vervanger die na vier weken middenin de zomer alweer stopt.

  Het is in Hilversum nog steeds niet doorgedrongen dat men leeft in andere tijden. Men kan alleen een vaste waarde zijn en blijven in de levens van de moderne mens door structureel te leveren en daarin betrouwbaar te zijn. Zo bindt je mensen. Anders lopen mensen weg en zie ze dan maar eens terug te winnen.

 13. Weg Ermee

  Enge machtswellustelingen bij de Nederlandse staats omroep

 14. Zalmneusje

  Margriet heeft toch helemaal geen prettige uitstraling of stem? En bovendien een uitgesproken grachtengordelhoofd. Kan me niet voorstellen dat haar programma een succes wordt

 15. animo

  Hij kan toch niet weer de vara dit geven al doen ze het heel goed dan is Margriet een goede keus ,als hij het goed had willen doen had de AVROTROS dit moeten krijgen al weet ik niet of ze dat willen.

 16. JasperV

  Een slechte keuze van Klein, “M” heeft een uitstraling van 0.0

 17. Ikke

  De geschiedenis herhaalt zich! Eerst Paul de Leeuw die een kopje koffie drinkt met Frans Klein en zomaar, zonder creatief inhoudelijk idee, een wekelijks timeslot op NPO1 krijgt aangeboden. Het resultaat: kijkcijferdip op zondagavond. Nu Margriet die zomaar zonder pitch een dagelijks timelslot op NPO1 krijgt aangeboden. Als dit ook flopt dan weet iedereen waar de fout ligt. Aan de basis. Bij Frans Klein die zijn eigen smaak de voorkeur geeft zonder dat er sprake is van creatief inhoudelijk plan. De beste en populairste programma’s beginnen met een ijzersterk idee. Denk aan The Voice, Expeditie Robinson, Wie Is De Mol, Boer Zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt, …

 18. Jantje

  Moeten we hier in een TUSSENZIN lezen dat die leugenaar van een Klein toch weer een zomerstop heeft ingelast? Na twee jaar geleden bij hoog en bij laag vol te houden dat er in de zomer geen nieuws is en dus geen talkshow en vervolgens steeds te spreken over door programmeren en twee helften etc?

  En wanneer horen we dat Jinek ook een maand op vakantie gaat?

 19. ik reageer ook ff...

  Waarom MC, waarom… Is het nu echt nodig altijd erbij te vermelden dat de producente de vrouw is van de D66 minister…? Jullie vallen zo vaak in herhalingen….

  Hebben we het nog niet over de standaard 2e zin ‘dat blijkt uit de cijfers van Stichting Kijkonderzoek’, termen als vlaggenschip, gouden medaille, runner up etc. Wees eens creatiever!

 20. Japie

  Als je de leader van M ziet, dan weet ik dat ik niet vaak zal kijken.
  Af en toe ff zappen om te zien of ik ongelijk had.

 21. aammehoela

  We zullen zien. Zal matige cijfers kennen op maandag vanwege het mooie weer. Komende donderdag zal een betere meting geven. En wat Klein betreft, valt wel op dat hij het echt zoekt in zijn eigen omgeving, de LHGT-hoek.

 22. Freek

  @M Lees het artikel en even de reactie van IKKE. ‘M’ moest nog even inhoudelijk en qua vorm worden ‘bedacht’. Want Frans wilde al iets met Margriet….

 23. SOLANGE

  krijgt M nu net zoveel als Matthijs 600.000 per jaar???

 24. Sam

  precies, kan mij het schelen met wie die producent Irene in bed ligt, al lag ze met Paulus de Boskabouter of Gargamel in bed, ngaf

 25. gertjanus

  maar hoezo is er zo’n behoefte aan talkshows. En van 19:00 tot 20:00 en van 22:00 tot 23:00????
  Er bestaan toch wel meer formats?

 26. ano@niem.nl

  M is wat mij betreft nu al een flopt. Ik heb van der Linden Moltalk zien doen, geacteerd, niet zichzelf, niet boeiend.

  Van der Linden is totaal ongeschikt voor zo’n programma.

 27. Ara

  Dat zomerreces heeft te maken met het WK Voetbal en de Nijmeegse Vierdaagse, zo staat in het artikel. Dus tja.

 28. Uuuh

  @Ara

  Dus? De wereld staat dan stil?

 29. Waaaaaaat???!

  De NPO is een dictatuur geworden waar er in feite maar een persoon met drie mindere goden onder zich voor het hele Nederlandse volk bepaald wat ze krijgen voorgeschoteld op televisie.
  Omroepen en producenten zijn buitenspel gezet. De macht is totalitair en ligt nu bij de netmanager.
  Ze wijzen alles af van mensen wiens smoel ze niet aanstaat, er heerst vriendjespolitiek/ dus corruptie.
  Wat je nu ziet is dat de hele NPO een grote omroep MAX is geworden. Ze missen door machtsdorst, ijdelheid en betweterigheid totaal wat de kijker zelf wil zien. Er moet onmiddellijk een revolutie komen waardoor die gecorrumpeerde oude lullen opsodemieteren. Er moeten wat dertigers en veertigers op eerlijke democratisch gekozen posities komen die de NPO 2018 in loodsen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.