RTL reorganiseert en sluit gedwongen ontslagen niet uit

Geplaatst op do 19 apr 2018 om 12:38

De veranderingen in de mediawereld leiden voor het eerst tot een serieuze reorganisatie bij televisiegigant RTL. Daarbij zijn gedwongen ontslagen niet uitgesloten. Dat heeft de mediareus vandaag bekendgemaakt. RTL lanceert ‘een nieuwe groeistrategie’, waarbij de oude zendergerichte aanpak definitief wordt losgelaten. “RTL gaat voor een hechte relatie en directe interactie met zijn kijkers, volgers en bezoekers, via elk denkbaar kanaal en zelfs buiten het scherm.

Er gaat flink wat veranderen bij RTL. De zendergroep ziet zichzelf definitief niet meer als een tv-bedrijf waarbij alles draait om het lineair uitzenden van content. RTL gaat de komende jaren ‘tientallen miljoenen’ investeren in data-analyse, technologie en creatie. Ook gaat RTL zijn online platformen Videoland en RTL XL samenvoegen.

Het toverwoord bij de reorganisatie is ‘fan centric’, waarbij de consument centraal staat in alles wat RTL doet en het verdienmodel op de tweede plaats komt. “We willen een emotionele band opbouwen met onze kijkers en volgers en hen inspireren met onze merken. Niet alleen voor de duur van een programma op tv, maar op elk moment dat onze fans dat willen.

RTL komt er daarbij niet onderuit om de organisatie te verkleinen. “Er komen arbeidsplaatsen te vervallen, die deels worden gerealiseerd door natuurlijk verloop, maar gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. RTL trekt tegelijkertijd ook veel nieuw talent aan op het gebied van data, technologie, creatie en marketing.”

RTL-baas legt uit

Sven Sauvé, de directeur van RTL, zegt dat er drie zaken van belang zijn. “Allereerst moeten we onze organisatie wendbaarder maken en focus aanbrengen. Daarom hebben we de intentie onze organisatie aan te passen en nieuw talent aan te trekken.”

Ten tweede gaat RTL stoppen met puur zenden. “We gaan veel interactiever en van buiten naar binnen werken. De autonomie van de consument wordt namelijk door de brede technologische ontwikkelingen, zoals spraakgestuurde tech, artificial intelligence en domotica alleen maar groter. Die beweging is onomkeerbaar. Daarom is straks het vertrekpunt niet langer hoe we ons geld verdienen, maar de intrinsieke behoefte van iedere Nederlander die naar ons kijkt en ons volgt.”

RTL wil minder afhankelijk zijn van buitenproducenten

Tot slot wil RTL veel minder afhankelijk zijn van buitenproducenten. “Ten derde moeten we meer zelfstandig opereren en groeien. We nemen de hele keten van financiering tot ontwikkeling en distributie in eigen hand, waardoor we minder afhankelijk zijn van derden.”

Dat wil niet zeggen dat samenwerken met partners niet van groot belang is, integendeel. Dat doen we echter alleen als er sprake is van een strategische match die meerwaarde biedt voor de Nederlandse consument. Dit alles maakt het ook beter mogelijk om innovatieve, meer data-gebaseerde proposities voor onze adverteerders te ontwikkelen.

Ingrijpend

Sauvé spreekt van een ingrijpende verandering. “De bedoeling is dat mensen iets van zichzelf herkennen in wat wij maken, dat het ze raakt in hoofd en hart. Binnen afzienbare tijd, een à twee jaar, moet dit ertoe leiden dat RTL als lokale mediapartij met al zijn platformen de beste individuele consumentenervaring en -beleving biedt voor iedereen in Nederland.

Die betere consumentenervaring leidt ook tot het samenvoegen van Videoland en RTL XL. Nu is het nog ondoorzichtig wat men waar kan vinden.

Ondernemingsraad

In de komende weken verwacht de directie van RTL het advies van de ondernemingsraad. “Op basis daarvan kan worden bepaald wat de volgende stappen in de herstructurering zijn. Het bedrijf verwacht vóór de zomer duidelijkheid te kunnen geven aan zijn medewerkers over individuele gevolgen van de plannen.”

Mediakenner Ruud Hendriks voorspelde aan het begin van dit jaar al dat er dit jaar massa-ontslagen zouden gaan vallen bij NPO, RTL en SBS. Mediasite Spreekbuis meldde in februari dat RTL 20 procent van zijn personeel gaat ontslaan; dat werd toen ontkend door RTL.

Lees ook: RTL XL en Videoland gaan op in één videoplatform (vandaag)

Foto: RTL
56 Reacties op “RTL reorganiseert en sluit gedwongen ontslagen niet uit”


 1. andre

  Ruud Hendriks zei het begin dit jaar al.

 2. jroen

  Luisteren naar de kijkers? Serieus.. Dat doen ze nooit. En ik geloof dat dat ook nooit gaan doen. Iedereen roept al maanden dat er iets gedaan moet worden aan RTLLN. RTL denkt alles te kunnen doen zonder naar de kijkers ehhh fans te luisteren en nu gaan ze het als strategie gebruiken. Ze vallen hiermee genadeloos door de mand..

 3. José V.

  Oh jee, daar gaat het interessante baantje van alle tv-huppelmiepjes uit Amssssrrrdam.

 4. Ron

  Ik vraag me alleen af of het niet al te laat is. Die slag hadden ze al eerder moeten slaan, door eerder types als Galjaard en cs. de wacht aan te zeggen. Ben benieuwd wie Galjaard nu gaat opvolgen.

 5. Mijn grote voorbeeld

  @Ron
  Waarom vraag jij je dat af? Wat is de intrinsieke nieuwsgierigheid die hier achter steekt?

 6. Mediawatcher

  Klinkt als slap kopie van Talpa Network

 7. Ron

  @Mijn grote voorbeeld: dat is toch niet zo gek. Als medialiefhebber wil je dat toch weten. Lijkt me logisch.

 8. KingAlert

  New format: Wendy in de bijstand.

 9. Ron

  Ik eet een koeje. Mijn grote voorbeeld vraagt zich af waarom.

 10. Marc E. Putto

  Wendy in de bijstand? Die kan nog wel tien jaar interen op haar vermogen ..

 11. Ookdatnog

  IK WEET WEL VEEL BN ERS DIE JE ER ZO UIT KAN TRAPPEN..KIJK NAAR RTL BOULEVARD
  EN GTST…PUIN GENOEG OM TE RUIMEN!😨

 12. Ook leuk

  De kijkers zitten niet te wachten op RTL 5 7 en 8 dus als ik dit zo lees opdoeken die zenders.

 13. Peter van Roest

  Schijnheilige hufters bij RTL. Het ging zo ontzettend goed? Iedereen kleineren en uitlachen die patsers.
  Misselijke lui hoop dat heel RTL verdwijnt.

 14. Otto Groeneveld

  Hahahah wat zijn jullie toch ontzettend dom bij RTL. Nee lulhannes het gaat om die verschrikkelijke KLOTE programma’s met dat eeuwige reckame GEZEIK tussen de programma’s door. DAAR gaat het om. Die eeuwige afschuwelijke nietszeggende talentenjachten Die vreselijke over het paard getilde nietszeggende BN’ers. Daar heeft heel het Nederlandse volk zijn buik vol van. Maad prima dat jullie je gaan bezighouden met allerlei nietszeggende kreten als data, interactie, spraakgestuurde tech, enz, enz. Jullie doelgroep zal je er niet mee bereiken en ieder met een IQ hoger dan een garnaal kijkt niet naar jullie ellende en gifmengen. Waarom niet samen met die andere gifmengers uit Amsterdam, de Telegraaf succes verzekerd.

 15. By the way

  Dit zou je als RTL-‘ster’ toch als aanleiding zien om proactief een belletje te doen naar John de Mol…

 16. BBcee

  Maar dat ik dit nog mag meemaken: het einde van het platvloerse RTL. Heeft bijna 30 jaar moeten duren zeg.

 17. Peanut

  Slap aftreksel van Talpa Network? Talpa is zeer zwak in VOD. Ze kopen het ANP op. Maar RTL heeft al bijna 30 jaar een zeer sterke eigen nieuwsorganisatie. De slag van RTL komt laat, maar noodzakelijk en hopelijk nog op tijd. Talpa zet in op tv gezichten, maar tv tijd blijft dalen. Dus RTL zet wel goede stap.

 18. Alex

  RTL Z terug naar RTL7.
  RTL8 opdoeken en de detectives ook op 7.

 19. jroen

  Wie zal er vanavond bij RTL Late Night zitten om hierover te praten? Niemand! Zou RTL Boulevard vanavond een item hebben over dit nieuws? Denk het niet.. Ze zouden hun eigen zender eens bekritiseren..

 20. Wouter

  Too little too late. Dit ombouwen gaat te lang duren want RTL is een groot log en verrot apparaat. Er is nog niet echt een echt plan dat moet allemaal nog bedacht worden en dat duurt lang. Dat plan had er nu echt al moeten zijn en per morgen moest de ombouw al gebeuren. Feit dat er weinig ontslagen verwacht worden is een veel zeggend gegeven voor een bedrijf wat zo op instorten staat. Waar is die kam die een flink die kantoren uitdunt.

 21. Anoniem

  Leugenachtige Sven heeft de afgelopen maanden van de toren geblazen dat er geen reorganisatie op handen is. Niet meer serieus te nemen. Hoor steeds meer slechte roddels over ijdeltuit en begin nu toch wel te geloven dat ze allemaal waar zijn. Hoop dat hij begint met zichzelf te ontslaan dan wordt het misschien weer gezellig hier. Hoe kunnen we een “gezellige zender” voor het grote publiek zijn als er intern alleen maar angst heerst? Triest…

 22. Ron

  Alle hens aan dek bij RTL, Vrouwen en kinderen eerst…Ik vraag me af of het niet te laat is. Verder eens met Wouter en Anoniem hier boven.

 23. Tim

  Eindelijk de terugkeer van Zwarte Piet op de RTL-zenders? Dat zou hoog tijd worden.

 24. Dr. E Brongersma

  Hoe meer ontslagen bij RTL hoe beter. Die zender is serieus irritant geworden door hun beperkte portfolio van vaste smoelen die voor ieder willekeurig onzinprogramma worden ingezet.

  Tot de meest irritante horen talentloze Marieke -zo vaak je kan met je smoel op de voorgrond- Elzinga, Peter Nicolai komt allang ieders strot uit, Rupsje Nooitgenoeg van 12 miljoen Peter de Vries, tefalhoofd Winston Gerstanowiz, Jandino Asporaat, Chris Zegers, Chantal Janzen, Anouk Teeuwe, Patatty Brard, Trijntje de Reet-Oosterhuis, etc….. Je kunt de tv niet aanzetten of een van deze smoelen is weer in beeld.

  RTL journaal mag dan een niveau hoger zijn dan het NPO peuterjournaal, voor de rest is het programmavulling van het laagste soort.

  Bah

 25. D.

  R.I.P 4 …..

 26. Werner

  Mooi hoe de nieuwe CEO voor het karretje van Bert Habet word gespannen. Kan de k*tzooi opruimen die Habets gemaakt heeft.

 27. HELD

  @Aoniem?

  Leugenachtig en ijdel? Gebaseerd op? Jij werkt voor de zender die je nu afblaft?

 28. Pieter

  NIEUW PROGRAMMA RTL 4 Kijk je rijk!!

  Binnenkort kan je je opgeven om betaald naar RTL te kijken
  wat levert het op in euro`s

  Buiten prime time 5 euro per uitzending per dag
  GTST 10 euro per uitzending
  alles op prime time 15 per uitzending
  THE VOICE 25 euro
  De kijker die het meest heeft gekeken en veel geld heeft binnengeharkt is de kijker van het jaar
  Hij of zijn krijgt dan het dubbele uitgekeerd ,en de RTL televisie KIJKERS RING !!!

 29. Anoniem

  Gebaseerd op jarenlange ervaring. Je hoort er alleen weinig over want men is bang hier. Als iedereen eens eerlijk zou zeggen wat ze van hem denken dan gaat hij misschien een toontje lager zingen. Ga eens met de mensen praten die de afgelopen maanden vertrokken zijn, die hebben geen goed woord voor hem over en dan heb ik het niet alleen over Erland en Marco. Bijna alle goede mensen bij Videoland zijn ook al vertrokken. Denk dat CFO ook nog wel een boekje open kan doen. Vriendjes neerzetten op belangrijke posten, keukentjes van RTL thuis laten plaatsen, met privevliegtuig naar Luxemburg, dik doen met de bn-ers en ondertussen klagen dat er teveel koffie wordt gedronken, dat het RTL kerstfeest afgeschaft moet worden en ga zo maar door. Ook liegt hij tegen media buros en tegen personeel. Creepy Sven. Wordt achter zijn rug om ook wel King Joffrey genoemd. RTL was een top bedrijf. Leuke hardwerkende creatieve mensen met hart voor de zaak. Creepy Sven denkt alleen aan zichzelf. Reorganisatieplan ligt allang klaar, maar dan toch roepen dat er “mogelijk” gedwongen ontslagen vallen. Was dan een vent en zeg dat er mensen uit gaan omdat het slecht gaat. Ik hoop zelfs een beetje dat ik op de lijst sta.

 30. Anoniem

  *te veel

 31. Peanut

  Jemig wat een onnozele reacties weer. Leuk format: al die sukkels hier een mediabedrijf laten opzetten met al die “kennis” die ze hier telkens spuien. Dan kun je pas lachen.

 32. Pieter

  `Zijn gewoon schij t luizen bij RTL iKhoorde verleden jaar in het voorjaar al over de problemen bij RTL , en dat ze onder curatele stonden, dat wisten uit het nieuws te houden , maar nu toch wel dat de waarheid dicht bij komt en dat als het zo doorgaat RTL Nederland niet meer bestaat of overgenomen wordt en een Nederlandse zender gaat worden die onder het com. v. d. Media gaat vallen !!

 33. Petra

  @anoniem.

  Het kerstfeest waar jullie ruzie staan te maken omdat er weer een blender is uitverkocht??

 34. Sacha

  Peanut, volgens mij ben jij een RTL CEO ass kisser. Lachen als jij de eerste bent die er bij RTL uit vliegt. Leuk je verhaal ook over RTL nieuws, maar denk maar niet dat daar de bezem niet door gaat. Als de bonussen in gevaar komen gaan de grote kostenposten er als eerste aan. RTL nieuws gaat het met veel minder mensen moeten doen.

 35. Peanut

  Rtl staat niet onder curatele. Bullshit. Ik weet niet wat je geslikt hebt trol Pieter, maar je praat poep.

 36. Peanut

  Waar baseer je dat op Sacha? Dat ik een asskisser ben? Alleen omdat ik de comments hier op waarde weet te schatten? Trol lekker verder.

 37. Pieter

  @ Peanut nee natuurlijk niet , gaan ze niet aan de grote klok hangen,
  maar als je iemand kent in het vak, dan ben je geen vreemde !!!
  En wat doet u in radio tv land , en ook al eens op radio of televisie geweest ???

 38. jojo de kloyo

  @ Pieter Waar kan ik me opgeven ? Heb hier wel oren naar ??

 39. A.Zijn

  Waarom krijg ik dan het gevoel dat er de komende jaren een bedrijf gaat omvallen als ik dit zo lees….

 40. Pieter

  @ AZIJN Gisteren was er een boeiend gesprek , Als de trend doorzet en de jongelui blijven weg bij RTL SBS NPO gaan bedrijven meer op INTERNET adverteren De advertentie markt heeft het zwaar te verduren als het om radio tv gaat! En wat niet rendeert verdwijnt ( gelukkig ) vanzelf!! en dat zal in de eerste plaats com radio en tv zenders zijn

 41. Pieter

  dat was op BNR RADIO

 42. Pieter

  @ AZIJN BY THE WAY er zijn heel veel reaguurders op MC die het onderschatten
  en het voor RTL zo`n vaart niet zal lopen , en denken eerder dat SBS het loodje zal leggen, het spreekwoord zegt … als er twee honden vechten om èèn been ..dus NPO/ RTL gaat meestal de derde SBS er mee heen !! De toekomst zal het leren wie de sterkste is RTL NEDERLAND of TALPA NETWERK ( SBS ?

 43. A.Zijn

  @Pieter Of beide niet. NPO behoudt zijn kijkers op dit moment wel.

 44. Pieter

  @ A.ZIJN Worden spannende tijden, alleen de gewone werknemer bij RTL is wel de klos, en dat gun ik ze als vakbroeder ook weer niet !
  Ben nooit een fan geweest van RTL, maar eerlijk is eerlijk ze hebben wel veel werk
  geschapen in ons tv landschap!!en dat wordt wel eens vergeten !!

 45. By the way

  Mensen verliezen hun baan. Dat is van alle tijden. Die vinden wel weer wat nieuws. Geen drama van maken.

 46. Johannes

  RTL, SBSTALPA, of hoe het ook heet, zijn de 2 commerciële lachertjes in Europa.

 47. A.Zijn

  Mijn beeld: ze gaan minder investeren in lineaire tv (daarmee raken ze de tv kijker volledig kwijt, want je moet juist meer leveren om de kijker vast te houden) en daarvoor in de plaats gaan ze investeren in ‘snack’ tv op de andere platvormen (nog minder kwaliteit).

 48. Gebruikert

  A.Zijn, als een stel youtube ‘sterren’ met het intellectueel vermogen van een dropveter, miljoenen views krijgen met filmpjes over hoe ver hun vinger in de neus van de buurman gestopt kan worden, zie ik dit nog wel een succes worden. De meeste mensen zijn nog te dom om te schijten.

 49. José V.

  @A.Zijn:

  Waarom ineens snack tv? Ik neem aan dat ze dezelfde soort content zullen blijven maken, maar dan met het on demand platform als distributiekanaal.

 50. gtstfites

  * Verplaatst RTL 8 naar RTL 5
  * Voeg RTL 7 en RTL Z samen

  RTL 8 en RTL Z opdoeken

 51. J

  Ik denk dat het wel een goede ontwikkeling is al ze meer online gaan doen. Echter moet dit niet ten koste gaan van de kwaliteit + het aantal programma’s op tv.
  Ze zullen vooral meer serie’s gaan maken, die exclusief voor Videoland zullen zijn en ook niet later alsnog op TV komen. Echter moeten ze juist ook serie’s maken die enkel op TV te zien zijn, om daar ook de cijfers hoog te houden.

  Aan het AD heeft Sven een interview gegeven. Daar zegt hij ook dat er meer in serie’s voor Videoland geïnvesteerd gaat worden. Ook gaan ze meer doen met programma’s als Beau Five Days Inside. Volgens Sven zal voor RTL4 groot amusement een grote pijler blijven, maar wat meer leerzaam entertainment. Over de Koers van RTL5 wordt nog nagedacht zegt hij. Hierdoor denk ik dus dat de kans groter wordt dat Expeditie Robinson naar RTL4 zal gaan, dat past dan meer bij dat grotere entertainment.

  Op korte termijn wordt ook de opvolger van Erland bekend gemaakt, er worden nu nog gesprekken gevoerd. Ben benieuwd of het een bekende zal zijn!

 52. Alex

  J. 22.21 kwaliteit?.. Noem eens kwaliteit op bij RTl4. Dat nieuws is droevend stuitend wegkijkend nieuws. Ik zou geen kwaliteit kunnen opnoemen bij deze zender. Laat het weten wat jij nou kwaliteit vindt bij deze zender.

 53. anoniemantwoord

  Volgens het bericht op de site RTL Nieuws blijft het huidige aantal zenders, RTL 4, 5, 7, 8 en Z, bestaan. (RTL Lounge en RTL Crime wordt niet over gesproken).

  Er wordt extra geïnvesteerd in RTL Videoland en RTL wordt een consumentenorganisatie (abonnees) en wat minder een b2b bedrijf (advertentiegelden).

 54. Anja

  Ik denk dat net tijd wordt voor . . . . . . Uuuuh ?.

 55. Mousy

  Die (gedwongen) ontslagen zullen wel plaatsvinden bij het ondersteunend cq. kantoorpersoneel.

  Heus niet bij de “hoge” heren/dames.

 56. Robert

  Die Erland is er lekker op tijd vandoor gegaan, nu komt deze kakker even de bezem er doorheen halen. Je doet verder je best maar Sven met je Temptation Island gaat naar Videoland verhalen, veel succes ermee.
  Kijk nog liever naar ONS

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.