Marianne Zwagerman kotst op RTL-term ‘fan centric’

Geplaatst op Tue 24 Apr 2018 om 16:15

Marianne Zwagerman walgt van het nieuwe toverwoord van RTL: fan centric. Ze vindt deze term werkelijk om te kotsen. Dat heeft ze gezegd in haar column op BNR Nieuwsradio. Fan centric betekent dat niet geld verdienen maar de kijker voortaan centraal staat bij RTL; het verdienmodel daarbij ‘komt dan vanzelf’. “Fan-centric. Het mag van mij meteen worden bijgezet op het kotswoorden-kerkhof, naast ‘ontzorgen’ en ‘verbinden’“, zo laat de blonde opiniediva weten in haar column.

Zwagerman vraagt zich af ‘welke idioot’ dit heeft verzonnen. “Fans zijn mensen die ineens achter je blijken te staan omdat je vanuit het diepst van je ziel muziek maakt of columns schrijft. Fans zijn nooit de uitkomst van een strategie, bedacht in een inspiratieloos kantoorpand.”

Dat RTL niet langer de adverteerder centraal stelt is uit nood geboren, aldus Zwagerman. “Niet uit passie voor de kijker, niet omdat ze ineens overweldigd zijn door de nieuwe technische mogelijkheden om kijkers te bedienen, maar omdat de adverteerder afhaakt.”

Als de Nederlandse kijkfan echt centraal zou staan, staken de Nederlandse spelers de koppen eens goed bij elkaar in plaats van halfslachtig samenwerken in NLZiet en ondertussen allemaal als kleinduimpjes worstelen met Amerikaanse reuzen.

De column van Marianne Zwagerman kunt u hier lezen, het persbericht van RTL over de ‘fan centric’-strategie hier.

Foto: NPO
36 Reacties op “Marianne Zwagerman kotst op RTL-term ‘fan centric’”


 1. scott_0

  ‘of columns schrijft.’ hahahaha. Droom maar lekker verder, grootbekheks.

 2. Dennis

  Waar maak je je druk om. Ga een fatsoenlijke baan zoeken.

 3. jroen

  Ze heeft een punt. Maar het begin van de strategie is al mislukt. De kijkers schreeuwen om een ingreep bij RTLLN…

 4. Dennis

  @jroen: Dat gaat gebeuren, of heb je de media niet gevolgd de laatste weken… Oh ja, het gaat natuurlijk weer te langzaam ;-)

 5. Pick de Snickel

  Dit domme wicht heeft wel gelijk. Wat een bazelwoord.

 6. Hermann Boring

  Ach, die omhooggevallen autoverkoopster heeft ook weer eens een mening…

 7. WtM

  ik vind t heel vervelend om te zeggen,
  maar ZWAGERMAN heeft weer gelijk,
  heerlijke vrouw met een eigen mening,
  marianne for president

 8. amsterdammer

  Helemaal gelijk…en vooral ook het woord “verbinden”….!!

 9. west

  RTL dekt zich zo in vanwege gezichtsverlies
  Een bedrijf die denktt op deze manier kan overleven, is geen zaken man!!
  En diegene die het met RTL eens is is zeker geen man of the world!

 10. Kaas is baas

  @WtM
  President van wát precies?

 11. Soepkip

  Weight Watchers natuurlijk. Zie bovenstaande plofkop.

 12. John

  Helemaal eens domme holle kreet dat fan centric. Excuus voor mega reorganisatie. Directie daar begrijpt maar 1 ding. Minder overhead, meer bonus. Sauve heeft een aantal van die moderne management boeken gelezen en braakt nu al die kreten uit. Begrepen heeft hij die boeken helaas niet. Treurig allemaal

 13. eigenwijs

  -quote-
  RTL wil met zelfontwikkelde en -geproduceerde content zowel on- als off screen mensen echt raken en inspireren, met als doel een loyale fanbase voor zijn merken op te bouwen.
  -unquote-
  bron: https://www.rtl.nl/pers/persberichten/rtl-wil-met-nieuwe-groeistrategie-fans-in-hoofd-en-hart-raken/WthaSSsAACsAxPL4

  Lees vooral het hel artikel als u eens hardop wil lachen, wat een onzin!
  Mijn bullshit-meter slaat helemaal uit in de rode zone.

 14. Ron

  Ze heeft zelden een relevante mening en meestal alleen doordrenkt van rechts populisme maar ben het wel eens met haar mening. Het is weer een term bedacht door witte hoge boorden in een RTL pand. Loze teksten. We gooien een vage Amerikaanse marketing kreet er in want dat staat wijs…

 15. John

  @Ron: die teerm is niet bedacht door RTL. Ze gebruiken alleen buzzwords voor de buhne, maar hebben geen idee over het hoe en wat. Las ook ergen s dat ze het woord domotica gebruikten. Lekker hip allemaal, maar wordt helemaal niks. Zonde

 16. Albert

  RTL gaat alleen maar herhalingen uitzenden in juni (behalve helemaal het einde)

 17. Cees Keesmaat

  Ik kots dan weer van jouw kop , Zwaag

 18. Sacha

  @Albert: omdat ze fan centric zijn. Dat lijkt me helder.

 19. Anoniem

  Misschien bedoelde hij Svencentric in plaats van Fancentric en heeft de journalist hem gewoon niet helemaal goed verstaan. Heeft nogal en ego deze man. By the way, hij suggereeert in het verleden een programmadirecteur te zijn geweest, maar volgens mij is hij nooit,voor hij aan deze ceo klus begon, niet veel verder gekomen dan vereedelde directie secretaresse. Ik hoorde dat hij dat prima deed trouwens. Niet veel verzinnen, maar uitvoeren wat de baas zegt

 20. Peter

  Alle bedrijven bedenken strategieen en zijn vaak qua termen leeg, dus waarom zo los gaan op rtl, andere bedrijven hebben precies hetzelfde. Uiteindelijkmhetvdoel van elk commercieel bedrijf is geld verdienen, alleen tegenwoordig moet dat met een maatschappeljjk sausje hetgeen je ook in de strategieen zien, daar is rtl niet alleen in. Tevens logisch, rtl moetvgeld verdienen, mensen werken toch ook niet voor de lol? Geld dat is drijfveer, en als je het goed doet kies je wat uit wat je ook leuk vind en kun je andere doelen voor jezelf bereiken….

 21. John de Ruiter

  Ze heeft helemaal gelijk al die onzinnige managementtermen die nergens opslaan om het falen te camoufleren van directie en management en dat soort gespuis van zakkenvullers. Wat Engelse termen en hoppa dat domme RTL volk slikt het wel.
  Afschaffen die egoistiche paters van RTL

 22. Ron

  Ik kots van haar

 23. SOLANGE

  Ze heeft gelijk

 24. Otto

  Ik ben de ex van Solange. Gelukkig

 25. west

  heb het verhaal ook even gelezen, kom niet bij van het lachen
  RTL IS EEN BEETJE GEK AAN HET WORDEN!!!

 26. animo

  Ik dacht dat de kijker altijd al centraal stond ,ik ben geen fan van Marianne maar hier heeft ze gelijk ,ik vind ook dat er meer fatsoenlijk Nederlands moet moet komen in plaats van die engelse termen .

 27. frans

  Naam veranderen is niet nodig, zorg dat als ik de tv aanzet niet steeds dezelfde koppen zoals Anna, Nicolette, Olcey, Nicky, Wendy, Chantalleku en Gordon zie.

 28. Peter

  Er zijn nog wel meer kostwoorden en kotstermen zoals:

  Sustainability
  Vlogger
  Influencer
  Scrum
  Grp
  Big rock
  Kpi

 29. Bart

  @Peter Je vergeet Bingewatchen nog.

 30. Annoniemus

  RTL is synoniem aan schurken zender !!! Hulde voor Zwagerman .

 31. Roobie

  Annoniemus is een klaag mus zonder enige vorm van IQ

 32. Mark de Leugenaar Rutten

  Annoniemus is een echte vvder

 33. Sven Centric

  Kijk, dit vind ik toch weer erg negatief. Als iedereen gewoon naar mij luistert dan komt alles goed, met mij. Ik geloof erg in mijn eigen plannen, mijn warme inborst. mijn betrouwbaarheid,mijn ambitie, mijn enorme creativiteit en mijn.., mijn.., mijn., aaaarch, pfffff , wat ben ik geweldig. RTL houdt van mij, net als ikzelf. Wat is het toch heerlijk om in mijn eigen Svendorado te leven!!

 34. anonymous

  Ach ik kots op aandachttrekkende, zielige, Marianne Zwagerman

 35. Kansarm

  Wat dacht je van het woord uitrollen? ook zo’n kotswoord, we gaan het dan uitrollen brrrr

 36. Freek

  @Sven Centric: Je bent dan ook Sventastic!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.