Jeroen Pauw samen met Arjen Lubach van Facebook af

Geplaatst op Wed 11 Apr 2018 om 9:15

Arjen Lubach kreeg Jeroen Pauw in de Pauw van dinsdagavond zo ver om óók van Facebook te vertrekken. Ze verlaten het sociale medium vanavond om 20.00 uur als onderdeel van de Zondag Met Lubach-actie Bye Bye Facebook. Dat lieten ze weten in de uitzending op NPO 1. Facebook beheerst sinds het laatste privacyschandaal ook de Nederlandse media; bij Shownieuws hebben ze Maurice Wijnen er zelfs voor omgedoopt tot techdeskundige. Maar Lubachs reactie is het meest rigoureus. 

Lubach maakte zondagavond in de seizoensfinale van Zondag Met Lubach bekend zowel zichzelf als het programma van Facebook af te halen en riep kijkers op hetzelfde te doen middels de actie ByeByeFacebook.nl.

Doet Jeroen Pauw er eigenlijk ook aan mee, vroegen mensen zich gisterenavond af in Pauw. De talkshowhost daarop: “Ik zit op Instagram en ik kom al bijna niet op Facebook, dus ik dacht: ik kan er wel af, maar het zal denk ik voor mij niet veel betekenen.”

Lubach: “Juist dan moet je ervan af gaan. Je hebt misschien al tijden je browser open staan met een ingelogde versie van Facebook.”

Pauw stemde daarmee in. “Oké, morgen om acht uur ben ik er van af. Waar moeten we naartoe als we dat willen doen met z’n allen?

Lubach: “Gewoon naar dat event, maar dat heeft Facebook heel vakkundig uit de zoekmachine weggehaald, dus het is nu Byebyefacebook.nl.”

Kruistum

Eerder die avond gaf tv-ster Klaas van Kruistum, bekend van het liedje ‘Bij de EO werkt Klaas van Kruistum’, in RTL Boulevard ook al aan met Facebook te stoppen. “Ik gebruikte het gemiddeld om de dag. Ik was dus niet een heel intensieve gebruiker, maar ik heb toch besloten om het te verwijderen.”

Het meest recente privacyschandaal rondom Facebook was ook voor Van Kruistum de druppel. “Dat was voor mij de trigger om er serieus over na te gaan denken. Nu heeft iedereen het erover en vanochtend was er een collega die zei: ‘Ik heb mijn Facebook gedelete.’ Toen dacht ik: ik ga dat ook doen.”

Er zit zeker een sociaal component aan dat ik nu ga missen. In zekere zin is het dan ook een experiment, maar ik vind het wel belangrijk om te doen, omdat ik hoop dat we met elkaar gaan nadenken over: hé, hoe gaan we dit systeem nu aanpakken, want er klopt iets niet! Wij zijn geen klanten van Facebook, maar producten van Facebook. Facebook gebruikt ons om geld te verdienen. Daar zit iets niet goed.”

Foto: BNNVARA, Pauw
25 Reacties op “Jeroen Pauw samen met Arjen Lubach van Facebook af”


 1. bert

  Sukkels. niemand op FB HQ die zich daar 1 seconde iets van aantrekt. en het aantal Nederlanders dat volgt zal minimaal zijn.

 2. Don

  ..en vooral niet meer terug komen op FB sukkels! hahaha

 3. Linda

  Makke schaapjes…

 4. Davidvanderheide

  ik ben van Facebook af en bevalt uit stekend voegt ook niks toe . ik heb nu meer tijd voor nuttiger dingen .

 5. pepe

  heerlijk geen facebook meer (en mijn echte vrienden zaten er al niet) geen oud tantes en achternichten meer die je moet feliciteren geen nieuws waardoor je continu denkt iets te missen lekker rustig.

  (En ja mijn gegevens gaan echt nooit meer weg als iemand mijn telefoonnummer heeft en FB dan heeft FB mijn gegevens ook dat realiseer ik mij echt wel)

 6. Freek Moraalridder

  Duurt sowieso 2 weken voor je account weg is is, en log je ook maar weer in bij een andere site via FB, dan is je account er weer.

 7. Frl

  Gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap…………………….ze verdienen een lintje.

 8. Frederik de Groot

  Wat een hysterie over dat FB.
  Het is toch al vanaf dag één duidelijk dat via internet er van alles wordt doorgegeven. Elk woord wat je intypt of foto die je stuurt, of wat je ook maar opzoekt via Google. Ze doen van alles met deze informatie.
  En bestel gezellig eens wat online. Je zult merken dat je op zijn minst allerlei ongevraagde emails krijgt.
  Dus hou op te mekkeren. Ga weer terug naar het analoge tijdperk als je bang bent voor de gevolgen, of aanvaard maar dat er geen privacy meer bestaat als je kiest voor meedoen op het World Wide Web.

 9. gertjan

  Lubach’s programma’s worden geproduceerd door de vrouw van mevrouw de minister Ollongeren is dus in feite D66 reclame !

  Heeft Lubach wel een eigen mening ?

 10. tammer

  Iets minder dan de helft van de Nederlanders heeft een actief facebook account. Het was vooral verbijsterend te horen dat Lubach bij die helft zat die op feesboek wqas.

 11. Ron

  Wat een hype, maar niemand heeft het over Google zo mogelijk nog erger bolwerk…

 12. Otto Groeneveld

  Wat een in en inzielig land is het toch geworden met zijn vreselijke stumpers van bewoners. Wtf zeg iedere lul weet dat FB een project is van inlichtingendiensten, alles wat je zegt wordt opgeslagen en zo nodig tegen je gebruikt. Je gooit je hele hebben en houden op straat wat nou privacy. En dan kunnen mensen niet zonder FB???? Hoe zielig ben je als je niet zonder FB kunt?
  Al die namaak vrienden die over je heen stappen als je dood op straat ligt. Wow mijn vrienden. Wat een dom en triest volk zijn we geworden.

 13. zorro

  Twee kwallen bij elkaar.

 14. Jordi

  En hoe zit het dan met whatsapp dat is toch ook door facebook overgenomen. Gaan ze dat ook verwijderen. Denk eerder dat de vriend van lubach het hem heeft uitgemaakt en nu is hij boos op facebook. Beetje zielig. Er gaan echt niet veel mensen facebook vewijderen.

 15. Momo

  Ik heb nooit Facebook gehad, maar krijg bijna zin om een account aan te maken, gewoon omdat Lubach wil dat ik dat niet doe.

 16. Stefan

  Ik weet niet of ik Facebook gemakkelijk zou kunnen missen. Ik vind het een praktische manier om op de hoogte te blijven van wat vrienden en bekenden zoal uitspoken. Ook Facebook Messenger is handig, zeker als mensen niet op WhatsApp zitten.

 17. robb

  Facebook is heel succesvol over de ruggen van verslaafde deelnemers knap gedaan ,het is goed dat mensen als Arjan hier tegen ingaan ,hoe zouden we reageren als Facebook al onze gegevens doorverkoop aan bv verzekering maatschappijen , ziektekostenverzekering dat we te horen krijgen wij accepteren u niet of door u levensstijl moet u meer premie betalen dat gevaar schuilt er wel in,ze zijn oppermachtig veel ondernemingen willen alles van ons weten en hebben daar veel geld voor over daar moet wel een rem op.

 18. Elvis

  Gezeur allemaal, wat wil men hier nou mee bewijzen of dacht iedereen nou dat al onze kloteberichten nuttig zijn voor een of andere instantie?

 19. Shiva

  God, wat ben ik blij dat ik geen Facebook en WhatsApp heb. Het is aandoenlijk om te zien hoe mensen het nodig denken te hebben.

 20. SvdB

  @Elvis

  Haha, hoor deze ignorante, wereldvreemde dwaas. ALs je nu nog niet doorhebt wat FB met “al onze kloteberichten” kan, dan zul je het nooit begrijpen. En FB vaart wel bij types als jij.

 21. Japie

  Wat stoer, maar niet echt!

 22. Ano Nymous

  Nooit Facebook gehad. Heb het nooit gemist.
  Ik heb die Zuckerberg nooit vertrouwd.

 23. Bol

  Jeroen Pauw komt mijn neus uit en Lubach is veel te links en arrogant geworden. De UvA studenten moeten wel op Facebook…of je wil of niet…

 24. Bert

  Maar ondertussen verwijderd Lubach dus niet al zijn pagina’s:
  https://www.facebook.com/thegalaxylovesu/ is nog gewoon online

 25. Kelly

  Elvis, gewoon weer gaan slapen, hoor.

  https://www.nu.nl/internet/5217992/verzekeraars-sturen-surfgedrag-bezoekers-facebook.html

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.