Jeroen Pauw samen met Arjen Lubach van Facebook af

Arjen Lubach kreeg Jeroen Pauw in de Pauw van dinsdagavond zo ver om óók van Facebook te vertrekken. Ze verlaten het sociale medium vanavond om 20.00 uur als onderdeel van de Zondag Met Lubach-actie Bye Bye Facebook. Dat lieten ze weten in de uitzending op NPO 1. Facebook beheerst sinds het laatste privacyschandaal ook de Nederlandse media; bij Shownieuws hebben ze Maurice Wijnen er zelfs voor omgedoopt tot techdeskundige. Maar Lubachs reactie is het meest rigoureus. 

Lubach maakte zondagavond in de seizoensfinale van Zondag Met Lubach bekend zowel zichzelf als het programma van Facebook af te halen en riep kijkers op hetzelfde te doen middels de actie ByeByeFacebook.nl.

Doet Jeroen Pauw er eigenlijk ook aan mee, vroegen mensen zich gisterenavond af in Pauw. De talkshowhost daarop: “Ik zit op Instagram en ik kom al bijna niet op Facebook, dus ik dacht: ik kan er wel af, maar het zal denk ik voor mij niet veel betekenen.”

Lubach: “Juist dan moet je ervan af gaan. Je hebt misschien al tijden je browser open staan met een ingelogde versie van Facebook.”

Pauw stemde daarmee in. “Oké, morgen om acht uur ben ik er van af. Waar moeten we naartoe als we dat willen doen met z’n allen?

Lubach: “Gewoon naar dat event, maar dat heeft Facebook heel vakkundig uit de zoekmachine weggehaald, dus het is nu Byebyefacebook.nl.”

Kruistum

Eerder die avond gaf tv-ster Klaas van Kruistum, bekend van het liedje ‘Bij de EO werkt Klaas van Kruistum’, in RTL Boulevard ook al aan met Facebook te stoppen. “Ik gebruikte het gemiddeld om de dag. Ik was dus niet een heel intensieve gebruiker, maar ik heb toch besloten om het te verwijderen.”

Het meest recente privacyschandaal rondom Facebook was ook voor Van Kruistum de druppel. “Dat was voor mij de trigger om er serieus over na te gaan denken. Nu heeft iedereen het erover en vanochtend was er een collega die zei: ‘Ik heb mijn Facebook gedelete.’ Toen dacht ik: ik ga dat ook doen.”

Er zit zeker een sociaal component aan dat ik nu ga missen. In zekere zin is het dan ook een experiment, maar ik vind het wel belangrijk om te doen, omdat ik hoop dat we met elkaar gaan nadenken over: hé, hoe gaan we dit systeem nu aanpakken, want er klopt iets niet! Wij zijn geen klanten van Facebook, maar producten van Facebook. Facebook gebruikt ons om geld te verdienen. Daar zit iets niet goed.”

Foto: BNNVARA, Pauw

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen