Beau tegen advocaat Kemna Casting: ‘Lik m’n reet!’

Job Gosschalk had het waarschijnlijk heerlijk gevonden, maar de advocaat van Kemna Casting zal woensdagavond mínder blij geweest zijn met de manier waarop Beau van Erven Dorens zich tot hem richtte in RTL Boulevard. “Lik m’n reet!“, riep hij live op RTL 4. Waar de meeste mensen in medialand Kemna de hand boven het hoofd houden – types als Katja Schuurman verdedigden zelfs Job zélf – springt Beau actief in de bres voor alle slachtoffers die onder het Kemna-bewind zijn gevallen.

Van Erven Dorens steelt een hoofdrol in een nieuw lang artikel dat Nieuwe Revu gisteren publiceerde over de praktijken van Kemna Casting. Ondanks alle ellende die tientallen jaren plaatsvond onder de Kemna-vlag, houden tv-zenders, tv-producenten en andere opdrachtgevers het castingbureau nog altijd in het marktleiderzadel.

Daar is ergernis over bij de slachtoffers, maar ook bij Beau van Erven Dorens. Hij nodigde Revu-journalist Frank Waals gisteren uit aan de desk van Boulevard. Al direct werd duidelijk dat de advocaat van Kemna Casting getracht heeft om óók Van Erven Dorens bang te maken.

Van Erven Dorens: “Jij hebt dat hele stuk in elkaar gedraaid, maar die brief van die advocaat die we net binnenkrijgen om 17.55 uur gaat voornamelijk over allemaal dingen die ik daarin gezegd heb, dus ik word zometeen ingesloten. Het is mijn schuld!

Toen vijf maanden geleden de Kemna-storm losbarstte ontstonden er al snel geruchten over méér Dirty Jobs bij Kemna. Uiteindelijk werd er iemand de laan uitgestuurd, maar Kemna zette alles op alles om zijn naam geheim te houden: diverse media, waaronder Shownieuws, kregen dreigende brieven van de advocaat. Nieuwe Revu onthult zijn naam deze week alsnog.

Ook Van Erven Dorens heeft een dreigende brief gekregen. “De advocaat van Kemna stuurt iedereen om de haverklap allemaal dreigbrieven. Ik ken hem toevallig, Christiaan Alberdingk Thijm, en dat is een heel aardige gast, maar er staan wel echt allemaal dingen in… Ben jij daar ook bang voor, of niet?

Frank Waals: “Nee, nee, gisterenavond is er nog om 18.30 uur een mailtje bij ons binnengekomen of we alle tijdschriften kunnen terughalen. Het is vooral heel veel roepen in de woestijn, omdat ze ook zelf wel weten dat wat ze gedaan hebben bij hen vandaan komt.”

Nog twee namen

Dat Gosschalk jarenlang de vieze man van Hilversum was is nu wel duidelijk. Pas toen vorig jaar één iemand zijn verhaal durfde te doen, durfden vele anderen dat. Dat wil Kemna Casting nu voorkomen met de twee andere ‘Dirty Jobs’. Van Erven Dorens: “Nou worden er nog twee anderen genoemd in het artikel, castingagenten bij Kemna Casting die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan dubieuze praktijken. Die namen mogen ook nergens genoemd worden. Werken die er nog of zijn die weg?

Frank Waals: “Er is één iemand ontslagen. Het is wel opmerkelijk dat hij een afscheidsfeestje en etentje heeft gekregen. En tegen de ander is nog een onderzoek bezig. Dat is wel in een iets lagere categorie dan Job heeft gedaan, maar voor persoon één voldoende blijkbaar om daar niet meer te werken. En persoon twee is wat lastiger te ontslaan, omdat hij helemaal verweven zit in de familie.”

Beau: ‘Seksueel misbruik bij Kemna’

Waar komt Van Erven Dorens’ drive vandaan om de waarheid over Kemna te vertellen? “Ik heb precies hetzelfde wat Frank en vele anderen hebben. Wij hebben dit hele zaakje zien ontploffen in november. Ik durf echt te zeggen dat het gaat om meer dan honderd gevallen, door niet alleen Job maar ook andere mensen.”

We moeten niet onderschatten wat er is gebeurd, aldus Van Erven Dorens. “Dit zijn acteurs, van soms zestien en zeventien jaar, die hun hart en ziel bij ons en andere media hebben uitgestort. Die hebben gezegd: ‘Hier is mijn verhaal, ik vertel het aan Peter R. de Vries op beeld en zeg hier wat mij is overkomen.’ Het gaat niet alleen maar over ’trek je broek eens uit’ maar het is gewoon seksueel misbruik en de hele flikkerse boel erbij.

Meerdere slachtoffers deden vorig jaar hun verhaal, zowel in Revu als Boulevard. “Deze mensen hebben hun vertrouwen aan ons gegeven en aan jou ook en hebben gezegd: ‘Doe hier wat mee!’ En er is níets mee gebeurd. En iedereen houdt die mensen bij Kemna en Job de handen boven het hoofd. Ik snap dat wel, want het is al dertig jaar een bastion dat overeind staat. Ik vind het gewoon erg waardoor er geen loyaliteit is en grote acteurs opstaan die zeggen dat het moet veranderen.”

Beau heeft zelf ook Job-ervaring

Ook Van Erven Dorens viel jaren geleden in de klauwen van Gosschalk. “In 1994 heb ik ook tegenover hem gestaan. Ik heb er al twee keer over geschreven met naam en toenaam. Ik heb het er alleen nooit meer over gehad, behalve nu dan. Ik heb ook tegenover hem gestaan en toen heeft hij gezegd: ‘Ja, Beau, misschien is het wel een goed idee als jij je broek uittrekt, want dan kan ik die foto’s in Duitsland verkopen.’ Dat heeft altijd in mijn achterhoofd gezeten.”

Gosschalk kon zich al die jaren gedragen als een vieze man, omdat zijn jonge slachtoffers wísten dat hij de macht had om te maken of te breken. “Die man wil dat ik mijn broek uittrek en die foto’s kon hij dan voor 400 gulden verkopen aan het buitenland. ‘Hier is de camera en hier is een heel dikke map met acteurs die je allemaal voor zijn gegaan.’ Alleen maar naakte kerels met harde penissen, etcetera. Dat heb ik toen in 1996 een keer opgeschreven en drie jaar geleden ook. Met naam en toenaam. Toen dit in november naar buiten kwam, dacht ik: Jézus, al die tijd, die dertig jaar lang, heeft dit roofdier hieraan gewerkt.”

Ik wilde mezelf niet op de voorgrond brengen, want ik ben geen acteur, maar ik dacht wel: ik moet die mensen steunen. Ik vind dat nog steeds, maar ik vind ook dat die acteurs het zelf op moeten pakken.”

De Katja’s van de acteurswereld accepteerden dit

De praktijken van Job bij Kemna kwamen eind vorig jaar uit, maar binnen de acteurswereld wist iedereen al járen dat hij zo te werk ging. Frank Waals: “Vergeet niet dat er ook een heel grote groep is geweest die het ook geaccepteerd hebben dat het zo ging. Job was in oktober jarig en er zijn heel veel mensen geweest uit het wereldje en die hebben daar gelachen om een aantal speeches waarin al deze dingen voorbijkwamen.”

Ze wisten toen nog niet dat dit een maand later allemaal naar buiten zou komen. Ineens weten die mensen niet meer dat dat gezegd is, dus er is ook een groep mensen die het allemaal prima vond.”

Lik m’n reet

Dat Gosschalk op 21 mei gaat speechen op het huwelijk van Kemna-directeur Marc van Bree, vindt Van Erven Dorens schrijnend. “Dat geloof je toch gewoon niet? Dan interesseert het je toch helemaal geen reet wat er gebeurd is? En deze hele brief van jou, Christiaan Alberdingk Thijm: hier, lik m’n reet!“, zei de presentator, die in beeld de advocatenbrief verscheurde.

Het fragment van de boze Van Erven Dorens – hadden we maar meer van dit soort mensen in de mediawereld – ziet u op de website van RTL.

Lees ook:
Kemna Casting ontmaskerd: ‘Job is niet de enige’ (woensdag)
Beau ergert zich dood: ‘Medialand beschermt Kemna’ (woensdag)
Job Gosschalk blijkt nog steeds aandeelhouder Kemna (woensdag)
Evert Santegoeds: ‘Kemna Casting is een sekte’ (woensdag)
Kemna heeft geprobeerd Nieuwe Revu tegen te houden (woensdag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen