Sjors Fröhlich sluit verkoop BNR aan Talpa niet uit

Sjors Fröhlich, de hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, sluit niet uit dat ook zíjn radiozender straks onder Talpa Radio komt te vallen, al is dat momenteel niet erg waarschijnlijk. Dat heeft hij gezegd op NPO Radio 1. John de Mol begint een beetje de alleenheerser van de Nederlandse mediawereld te worden. Met Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica bezit hij het overgrote deel van de commerciële radiomarkt. Nu hij het ANP heeft gekocht, zou BNR misschien interessant voor hem zijn.

Officieel is nieuwszender BNR echter niet te koop, weet Fröhlich. “Het formele antwoord van onze aandeelhouder is dat BNR niet te koop is. Daar wil ik het graag bij laten.

Toch realiseert ook Fröhlich zich dat De Mol nog geen nieuwszender heeft. “Ik hoor het jullie zeggen.

Fröhlich benadrukt wel dat Talpa BNR momenteel niet eens mág kopen. “Op dit moment is het juridisch niet mogelijk. Talpa Radio bestaat uit vier radiostations en in de wet is verankerd dat je maximaal vier radiostations bij één eigenaar mag hebben. Dan moet hij een van de radiozenders verkopen. Dat kan, je kunt Radio 10 of een andere zender verkopen, dus dan zou het kunnen. Formeel is het nu niet aan de orde.

Zou Fröhlich eigenlijk niet graag een steenrijke eigenaar als De Mol willen hebben? “Dat weet ik niet. In die zin heb ik er niet over nagedacht.

Echt niet? “Het zou ook beperkingen geven. Je moet er goed over nadenken. Ik haal mijn eigen verhaal onderuit als ik zeg dat ik ook wel sta voor de pluriformiteit van de journalistiek in de Nederlandse media. Ik ben er niet voor dat één partij alle journalistieke media in Nederland in handen heeft. Ik sta niet gelijk te juichen. Natuurlijk zijn er mogelijkheden. Laat ik wel zeggen: ik ben blij dat het John de Mol is die deze moves maakt, want John de Mol houdt van de radio en daar ben ik wel blij mee.

Als De Mol BNR benadert, dan heeft Fröhlich niet de macht om ja of nee te zeggen. “Ik ben geen eigenaar van BNR, dus ik heb er niet zo veel over te zeggen wat er met ons bedrijf gebeurt. Ik heb wel de indruk – maar dat is een illusie – dat ze mij serieus nemen, maar ik ga er niet over.

‘Talpa machtig, RTL kansloos’

Als onafhankelijke zender stelt Fröhlich zich nu vooral op het standpunt dat Talpa wel héél machtig begint te worden. “Er zijn ook kleinere partijen in de mediamarkt, BNR is er één van, die het Talpa-conglomeraat bijna zien als een soort Google en Facebook die voor ons de ruif volledig leegeten. Ik maak me daar wel zorgen over. Het argument ‘we moeten tegen Google en Facebook’ doet het politiek heel erg goed en er zit wat in, maar vergeet niet de lokale mediamarkt. Het is niet goed voor Nederland als er straks nog maar één partij is die in Nederland de media bepaalt.

De publieke omroep heeft de mogelijkheden om daar op een heel goede manier tegenwicht aan te bieden, maar over RTL maak ik me iets meer zorgen. RTL doet volgens mij zijn uiterste best om vanuit een ouderwets tv-bedrijf met de nieuwe tijd mee te gaan, terwijl John de Mol heel slim zijn puzzel aan het inkopen en maken is, waardoor er volgens mij een veel moderner bedrijf gaat ontstaan dat veel slagvaardiger is om in te spelen op de media van morgen.”

Foto: NPO Radio 1

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen