Peter R. vindt dat PowNews bedreigingen uitlokt

Peter R. de Vries vindt het meer dan terecht dat mediamakers als John van den Heuvel beveiligd worden door de overheid, maar vindt ook dat er een bepaalde groep journalisten is die onveilige situaties zelf uitlokt. Dat heeft de misdaadjournalist gezegd in Boulevard. De Vries heeft meer compassie met de ene bedreigde journalist dan de ander. Je kunt journalisten volgens hem niet over één kam scheren. “Je hebt bedreigingen en bedreigingen en ook journalisten en journalisten.”

Paul Vugts en John van den Heuvel horen tot een categorie waarvan je zonder twijfel kan zeggen dat het om heel ernstige bedreigingen gaat, aldus De Vries. “Hun beveiliging is ook zonder meer terecht. Je hebt ook een categorie die eenmalig tegen dit soort dingen oploopt, zoals een cameraman die ergens op een locatie is waar hij niet gewenst is. Dat zijn ook vervelende dingen, maar dat is van een heel andere categorie.”

Dan is er nog de categorie waar De Vries onder meer PowNews toe rekent. “Dan heb je in mijn ogen nog een derde categorie en dat is de categorie die het echt zelf opzoekt. Ik heb wel dingen op mijn netvlies staan van PowNews, die als er ergens dan relletjes zijn daar pontificaal met een grote camera gaat draaien. Dan worden ze bekogeld met rotte eieren en dan gaan ze janken dat de persvrijheid in het geding is, terwijl je eigenlijk denkt: kom op, dit lok je zelf uit.”

Ik noem het als voorbeeld en volgens mij hebben we dat allemaal wel eens gezien bij PowNews. Als er dan ergens relletjes waren of onrust in een buurt of treitervloggers, dan gingen ze er naar toe. Dat ging allemaal vrij nadrukkelijk en opvallend. Ik kon me niet – en ik spreek echt voor mezelf – aan de indruk onttrekken dat als ze dan in de auto zaten zeiden: ‘Hartstikke mooie spectaculaire beelden!’ En dat ze dan op tv met een vroom gezicht zeggen dat de persvrijheid in het geding is.”

Tot welke groep hoort De Vries zelf eigenlijk? “Niet tot de laatste in elk geval. Ik heb het vaak meegemaakt en het speelt nog wel, bijvoorbeeld in de zaak-Holleeder, maar ook in zaken die niet in de publiciteit zijn.”

Ze hebben tegen mij ook wel eens geopperd dat ik twee weken naar het buitenland zou moeten, maar dat heb ik geweigerd. Dat lost niets op. Als je na twee weken thuis komt, is het toch niet ineens over?

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen