Nadia Moussaid bepleit ‘keiharde quota’ in Hilversum

NPO-presentatrice Nadia Moussaid, de presentatrice van de moslimtalkshow De Nieuwe Maan die onlangs haar overstap naar Brandpunt bekendmaakte, bepleit ‘keiharde quota’ om Hilversum minder wit te maken. Dat laat ze weten in NRC Handelsblad. Moussaid is een van de weinige presentatoren met een diverse achtergrond. “Ik ben voor keiharde quota om meer diversiteit in alle opzichten te krijgen, dus ook wat vrouwen betreft. Duw het iedereen maar door de strot“, zegt het tv-talent.

De publieke omroep móet er zijn voor minderheden, vindt Moussaid. “Je hebt een taak als publiek omroep, daar krijg je belastinggeld voor. De omroep moet een afspiegeling zijn van de samenleving. De omroep is beeldbepalend, wat je op tv ziet, werkt door in de samenleving.

Talkshows verexcuseren zich door zich te beroepen op het feit dat veel experts en machthebbers nu eenmaal witte mannen zijn. “Natuurlijk is er al ongelijkheid in de samenleving, maar dat versterk je door anderen niet op tv te laten zien.”

Je moet de werkelijkheid op televisie verwringen, vindt Moussaid. “Om meer vrouwelijke experts, of machthebbers met een migratie-achtergrond te krijgen in de samenleving, moet je op televisie laten zien dat het mogelijk is. Je hebt ook positieve rolmodellen nodig.

Het interview met Nadia Moussaid kunt u lezen op de website van het NRC.

Foto: Geert Broertjes, NTR

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen