Nadia Moussaid bepleit ‘keiharde quota’ in Hilversum

Geplaatst op za 10 mrt 2018 om 10:00

NPO-presentatrice Nadia Moussaid, de presentatrice van de moslimtalkshow De Nieuwe Maan die onlangs haar overstap naar Brandpunt bekendmaakte, bepleit ‘keiharde quota’ om Hilversum minder wit te maken. Dat laat ze weten in NRC Handelsblad. Moussaid is een van de weinige presentatoren met een diverse achtergrond. “Ik ben voor keiharde quota om meer diversiteit in alle opzichten te krijgen, dus ook wat vrouwen betreft. Duw het iedereen maar door de strot“, zegt het tv-talent.

De publieke omroep móet er zijn voor minderheden, vindt Moussaid. “Je hebt een taak als publiek omroep, daar krijg je belastinggeld voor. De omroep moet een afspiegeling zijn van de samenleving. De omroep is beeldbepalend, wat je op tv ziet, werkt door in de samenleving.

Talkshows verexcuseren zich door zich te beroepen op het feit dat veel experts en machthebbers nu eenmaal witte mannen zijn. “Natuurlijk is er al ongelijkheid in de samenleving, maar dat versterk je door anderen niet op tv te laten zien.”

Je moet de werkelijkheid op televisie verwringen, vindt Moussaid. “Om meer vrouwelijke experts, of machthebbers met een migratie-achtergrond te krijgen in de samenleving, moet je op televisie laten zien dat het mogelijk is. Je hebt ook positieve rolmodellen nodig.

Het interview met Nadia Moussaid kunt u lezen op de website van het NRC.

Foto: Geert Broertjes, NTR
50 Reacties op “Nadia Moussaid bepleit ‘keiharde quota’ in Hilversum”


 1. jan

  ken het hele wijf niet. En dat ga ik zo houden. Het lijkt me een waardeloos racistisch iemand.

 2. Henriette

  Positieve rolmodellen hebben geen positieve discriminatie nodig.

 3. L.

  Positieve discriminatie is ook discriminatie!

 4. Daan

  nee dank u

 5. Papegaaitje leef je nog

  Helemaal met Nadia eens. En wat is die Jan hierboven een dom persoon.

 6. Sukk0l

  11,5% van de bevolking heeft een niet westerse achtergrond, waarvan de meesten alleen via satellite media uit het land van herkomst consumeren. Waarom zouden we dan meer niet westerse gezichten op televisie moeten hebben dan nu het geval is? Dan is het toch geen afspiegeling van de samenleving meer?

  Waarom stelt niemand gerichte vragen als er van dit soort uitspraken worden gedaan? Diversiteit is leuk bedoeld, maar het moet wel over feiten en realiteit blijven gaan.

 7. Diderick

  Die zit wel heel erg stevig in de slachtofferrol, die heeft goed opgelet hoe rechts het doet. Er is helemaal niks mis met de representatie van minderheden op de Nederlandse tv. Ze moet zich niet zo aanstellen. Zonder quota gaat het ook goed. Ze doet nu net alsof ze zelf niet eens op tv te zien is. Bovendien zijn de meeste mensen in Nederland wit, dus dan moet je ook niet gek opkijken dat er veel witte mensen op tv zien zijn.

  En laten we eerlijk zijn, wat ze eigenlijk bedoelt is dat ze het vervelend vind om naar witte mensen te kijken. Het is trouwens ook raar dat als ze het over minderheden heeft, ze alleen maar praat over afkomst en huidskleur. Je hoort haar bijvoorbeeld niet zeggen dat er te weinig homo’s en lesbiennes op de publieke omroep te zien zijn.

 8. Huib

  Helemaal klaar met deze onzin.

 9. max

  Heeft deze mevrouw de uitgangspunten van kro-ncrv onderschreven?
  heeft ze een mening over de Armenië genocide, wil graag een moslim over horen
  Ze heeft gelijk wat uw haar expert mening over de christen moorden in de moslim wereld

  Ze heeft 100% gelijk als moslim kan ze met duidelijke stellingname invloed nemen

 10. Mieke

  Gelukkig kunnen wij zappen en door

 11. A.M

  Degenen die haar niet kennen hebben zeker nog nooit naar het discussieprogramma De Nieuwe Maan gekeken! Zie haar graag, ze doet het goed!

 12. A.Zijn

  Zij heeft heerrrrlijke tiеten voor een mоslim. Rarrrr!

 13. A.Zijn

  Lekker dik.

 14. gert

  Vrouwtje heeft gelijk

  kro-ncrv christelijke omroep heeft maar 2 moslims met hun gezicht op tv

  kan Katja of Eva geen hoofddoek dragen, doet vd Kaag ook, dan kan men zich identificeren
  met onze toekomst

 15. Marko Jablan

  @Sukk0l – 10.03.2018 10:22 – 11,5% is een te grote groep om te negeren. Iedereen betaalt belasting, alleen al daarom zou een openbare omroep zijn best moeten doen om er voor iedereen te zijn Huidig bereik ligt rond de 80% en dat hoort 96% te zijn.

  @Diderick – 10.03.2018 10:23 – Ik mis nog een groot aantal minderheden in de media, mensen uit de andere EU-landen. Van mij hoeft echt niet elke minderheid op het scherm, maar ze verdienen wel een plek in alle programmaredacties. Dan lijken alle rubrieken ook minder op elkaar, jagen minder achter dezelfde onderwerpen aan.

 16. Inside_Hillywood

  Dan zijn we vlug klaar. Want volgens het CBS:

  5% moslim en ongeveer 10% van Nederland is allochtoon/dubbele nationaliteit. Volgens mij kunnen we dan zelfs gekleurde mensen gaan ontslaan bij de NPO om aan een echte afspiegeling v/d samenleving te komen.

  Dus mensen vergeet niet, Nederland is Amerika niet, zelfs in de meeste linkse statistieken is 85% van Nederland gewoon melkwit en oud-Hollandsch… Al met al de NPO is goed gemixt, misschien op de werkvloer achter de schermen op technisch gebied nog wat meer vrouwen, maar op de redacties en op TV zijn ze al ruim vertegenwoordigd.

 17. SOLANGE

  Ze bakte er niks van zeer racistisch nog ff en we moeten allemaal een hoofddoek dragen …zij nog een platform krijgt in Nederland schandalig aanhanger van DENK en dr vriendin Sylvana Simons zeer gevaarlijk

 18. GW

  Nog meer diversiteitsgedram. Daar hadden we al zo weinig van de laatste tijd. Want geselecteerd worden op talent is zooooo niet inclusief.

  Neemt niet weg dat Nadia Moussaid wel een kundige presentatrice is. Ze deed het goed bij De Nieuwe Maan.

 19. TopofFlop

  Ik denk ook dat veel stadsbewoners met tenminste 1 niet westerse ouder overschatten hoeveel allochtonen er in Nederland zijn. In de stad is dat misschien de helft, maar totaal Nederland zo rond een tiende. Overigens vind ik het zeer storend dat kinderen waarvan de ouders in Nederland geboren zijn, zich qua nationaliteit beroepen op de nationaliteit van hun opa’s en oma’s. Je bent dan een Nederlander, hoe speciaal je ook wilt overkomen.

 20. Clio

  De dorpbewoners moeten meteen weer op hun achterste poten staan als er er iemand met een andere achtergrond wat zegt… ik ben niet voor geforceerde diversiteit… Maar je kan niet ontkennen dat de TV wel heel erg blank is.

 21. TopofFlop

  Nee, 8 op 10 blank geeft geen verkeerd beeld.

 22. Clio

  Ook al was het 9 op de 10.

  Mag wel wat meer kleur in.

 23. F’iscadel

  En wat voor recht heeft zij om keiharde quota te eisen? We leven in Nederland waar de meerderheid wit is! Laat ze daar maar genoegen mee nemen!! En niemand wilt meer diversiteit in ons land!! Het heeft ons alleen maar ellende gebracht!!!

 24. TopofFlop

  Er is volop kleur op televisie. Misschien wel oververtegenwoordigd. Maar huidskleur is voor mij geen discussie. Ik ben kleurenblind.

 25. Clio

  @ F’iscadel daarom proep je je smoel vol met Kebab.

  @TopofFlop… mij gaat het om dat zodra iemand aangeeft dat de TV inderdaad best wel wit is… mensen gelijk de gebeten hond spelen het is gewoon de waarheid.

 26. A.Zijn

  F’iscadel is als witte mens in de minderheid. De overgrote meerderheid hier is blank.

 27. TopofFlop

  Ik bestrijd dat blank is oververtegenwoordigd op de TV, dus het is niet gewoon de waarheid. Neem als voorbeeld The Voice. Zijn de kandidaten daar te blank?

  Ik heb moeite met een discussie over huidskleur, want dat zou geen isdue moeten zijn. Waarom beginnen sommigen daar dan steeds over. Waarom denken ze in rassen en niet in mensen?

 28. Clio

  @ TopofFlop het feit dat je er één programma uitpikt en dan ook nog eens alleen de kandidaten, onderstreept juist je ongelijk, slimpie!

 29. TopofFlop

  Dat is het risico bij het noemen van een voorbeeld. Ik had ook GTST kunnen noemen of DWDD.

 30. Clio

  Oh moet weer zo’n sneu figuur onder mijn naam reageren.

 31. F’iscadel

  @ Clio ik doe niet aan buitenlandse hap! Ik ben trouw aan mijn eigen cultuur! Zouden al die linkse rakkers ook eens moeten doen!!!

 32. Curryworst

  Ook weer zo’n al loc ht oon die met de politiek correcte mode meedoet door het over ‘witte mensen’ te hebben ipv blank.
  Ach, laat dat berbertje toch babbelen. Who cares.

 33. Boetie

  F’iscadel, eet jij alleen stamppot of ook nog andere dingen?

 34. Freek

  Nou, gefeliciteerd Kro-ncrv. Geen journaliste maar een activiste aangenomen.
  Waarvan niemand weet wie ze is.

  Die allochtonen waar ze het over heeft die kijken niet naar de NPO. De kijken via de schotel naar hun vaderlandse zenders (oh, de ironie).
  Er vanuit gaande dat ze op de school vd journalistiek heeft gezeten.
  Heeft ze daar goed om zich heen gekeken?
  Dan had ze kunnen zien dat de spoeling qua kleur en/of afkomst vrij dun is.
  Ten slotte. Ze zit bij de Kro omdat de Kro mooie diversiteits-sier kan maken.
  Ze houdt het daar nog geen vier maanden vol. Let maar op!

 35. J

  Ze heeft helemaal gelijk!

  Blanke vrouwtjes en vooral blanke mannetjes spelen andere blanke mannetjes en vrouwtjes elkaar de baantjes toe, een zeer incidentele uitzondering daar gelaten.

  Alleen maar kijken in je eigen beperkte kringetje en bang zijn voor alles dat net iets anders is dan dat beperkte kringetje. Een euvel waar men in Nederland de laatste jaren steeds meer last van krijgt.

 36. Klop

  Doet het lekker met je eigen geld. Als je het geld van blanke mannen wilt hebben, moet je ook hun stem laten horen. Die allochtonen zijn afschuwelijk arrogant; ze hebben onze verzorgingsstaat gekost en vrijwel niets betekent. Accepteer onze blanke meerderheid maar en ga lekker weg met je dictatuur van de minderheid.

 37. A.Zijn

  Alle berichtgeving hierboven onder A.Zijn komen niet van mij. Blijkbaar denkt iemand dat ik overleden ben ofzo, maar ik kan nog prima mijn eigen berichten plaatsen…

 38. ali

  @solange, zij is geen aanhanger van denk, zij is tegen denk en e is een moderne marokkaanse meid.Dus niet zo lullen solange . Doe eerst je huiswerk voordat je iets schrijft bitch!

 39. ox

  Je zult maar Quota-allochtoon zijn,op de tv verschijnen omdat je een kleurtje of een bepaalde afkomst hebt,niet om je kwaliteiten,als ik naar een uitzending van opsporing verzocht kijk,heb ik mijn wekelijkse quotum wel weer gehad

 40. Jeffrey

  Nou, ik ben het wel eens met iemand hierboven ingaande racisme. Iedereen zegt weleens wat, zoals die Turk sus of die marrokaan zo. In Amerika roepen de zwarten vaak ook altijd dingen over het verschil tussen blank en zwart. Ik vind juist die mensen van Denk en bijvoorbeeld Sylvana Simons racistisch. Die zetten de toon voor rassendiscriminatie. Ze hebben niet in de gaten dat ze door juist heel hard tegen racisme te knokken ze zelf eigenlijk de grootste racist zijn.

 41. Egbert

  TV-talent??? haar doelgroep kijkt niet naar NPO. Wel naar Erdogan-1 via de schotel.

 42. Japie

  Weer zo’n muts die vindt dat een meerderheid zich moet schikken naar een minderheid.

 43. Claire

  Wat een gezeur. Kijk maar liever naar kwaliteit. Er is al genoeg geregeld voor de minderheden waar zij aan refereert. Kijk daarnaast ook maar even naar de honderden miljoenen aan begeleiding van de lieve kids vanuit de M. gemeenschap om ze in het gareel te houden wat niet lukt). Deze kinderen en ook hun ouders vanuit de M. Gemeenschap spreken trouwens vreemd Nederlands dus leuk voor een locaal tv zendertje maar daar blijft het vooralsnog bij wat mij betreft.

 44. Louise

  Nadia heeft gelijk. Migranten hebben ook recht op zendtijd.

 45. Doe

  Misschien mee doen aan de kwis of wie is de mol ?

 46. Mark

  Vraag Suyin Domacasse maar voor College Tour.

 47. Wauter

  Blanke witmangen zijn het beste! Meer blanken!

 48. anoniem

  Eigenlijk is een gekleurde huid veel mooier dan die van bleekscheten..
  Zou racisme misschien ook uit jaloezie ontstaan? :-)

 49. Walter

  Allochtonen hebben een schotel voor tv-ontvangst, of kijken eerder naar Al Jazeera dan naar NPO of RTL…

 50. Momo

  Ze hebben geprobeerd haar en haar show door onze strot te duwen en dat werkte niet. Next!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.