Eva Jinek is Omroepvrouw van het Jaar 2017

Eva Jinek is uitgeroepen tot Omroepvrouw van het Jaar 2017. Ze is de 27ste winnaar van de prijs, die vanmiddag door vakblad Broadcast Magazine is uitgereikt onder het toeziend oog van honderden aanwezigen in Beeld & Geluid in Hilversum. Dat heeft de redactie laten weten. Jinek is er trots op dat ze in de voetsporen van de vorige winnaar Floortje Dessing mag treden: “Deze verkiezing is net als goede wijn. Het moet even rijpen en dan komt het in volle omvang tot je.

Ze zegt in het mediavakblad: “Jinek is nooit hetzelfde. En nooit af. Je kunt zeggen: dat is gekmakend. Maar dat vind ik het fijnste, want ik heb nooit een saaie dag.

Floortje Dessing sprak Jinek toe via een videoboodschap, bovenop een berg in Californië. “Een meer dan logische keuze en ongelooflijk verdiend. Eva heeft een fantastisch jaar achter de rug. Ik vind het echt te gek”, zei ze.

Jinek ontving de wisselbeker uit handen van BM-hoofdredacteur Jeroen te Nuijl. “2017 was een jaar om in te lijsten voor Eva Jinek. Haar succesvolle talkshow groeide door naar ongekende hoogte. Zelfs tijdens de kijkluwe ‘zomerstop’ scoorde Jinek jaloersmakende marktaandelen“, laat zijn redactie weten.

De kijkcijferkoningin van late night knalde de concurrentie voorbij en voorzag ‘het gesprek van de dag’ van nieuw elan. Zo won ze de Zilveren Televizier-Ster en liet ze in duopresentatie – Pauw & Jinek: De Verkiezingen – zien dat ze de Haagse elite ontwapenend kan ondervragen. En met Eva in de Verenigde Staten toonde ze ook een andere kant van zichzelf. In prachtige portretten toonde ze sterke staaltjes participerende journalistiek die goed werden bekeken.”

Die drie programma’s en Eva’s eigenzinnige invulling bleven niet onopgemerkt. “In de Media Top 100 steeg Eva met stip: van 25 naar 3. In Jinek is Eva scherp, goed gehumeurd, onderhoudend en heeft een aanstekelijke energie. Ze won de National Woman of the Year Award 2017 van Harper’s Bazaar.”

Kortom, waardering van vakgenoten, pers én het grote publiek. Alles viel op zijn plek. Aan haar eigen stamtafel zit Jinek zichtbaar op haar plek: ze straalt en geniet van haar rol als gangmaker. Haar ster steeg naar grote hoogte: 2017 was een exceptioneel Eva-jaar.”

Vijfde vrouw tussen 21 Omroepmannen
Tussen 21 Omroepmannen is Eva de vijfde vrouw die zich tot Omroepvrouw laat kronen. Cathy Spierenburg, Tina Nijkamp, Linda de Mol en Floortje Dessing gingen haar voor.

De lijst met Omroepmannen en –vrouwen van het Jaar ziet er in chronologische volgorde als volgt uit:

1991 Boudewijn Paans
1992 Aart Geurtsen
1993 Freddy Thyes
1994 Lejo Schenk
1995 Paul Witteman
1996 Fons van Westerloo
1997 Joop van den Ende
1998 Burny Bos
1999 John de Mol
2000 Frits Barend & Henk van Dorp
2001 Arthur Valkieser
2002 Cathy Spierenburg
2003 Peter R. de Vries
2004 Gerard Timmer
2005 John de Mol
2006 Paul de Leeuw
2007 Ton F. van Dijk
2008 Tina Nijkamp
2009 Linda de Mol
2010 Erland Galjaard
2011 John de Mol
2012 Matthijs van Nieuwkerk
2013 Bert Habets
2014 Jan Slagter
2015 Humberto Tan
2016 Floortje Dessing
2017 Eva Jinek

Toen Humberto Tan de prijs twee jaar geleden won liet hij zich een uur lang interviewen door Peter van der Vorst in zijn eigen talkshow RTL Late Night.

Foto: KRO-NCRV, Pim van Boesschoten

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen