NPO verbiedt beloning aan deelnemers documentaires

De NPO verbiedt met ingang van 2018 dat deelnemers aan documentaires of andere journalistieke programma’s worden betaald voor hun verhaal. Dat heeft de NPO vandaag bekendgemaakt. Het besluit volgt kort op de ophef die is ontstaan rondom de documentairereeks Captain Henk van PowNed. De topman van de controversiële motorclub No Surrender die hierin gevolgd wordt, kreeg per aflevering 1.000 euro. Dat was onder de nieuwe code van de NPO niet mogelijk geweest.

Wel kunnen mensen die meewerken aan een documentaire in aanmerking komen voor vergoeding van gemaakte onkosten ‘op basis van een door de omroep goedgekeurde declaratie en met overlegging van bonnen waaruit de gemaakte onkosten ondubbelzinnig blijken’, aldus de NPO.

Maar hoe zit het dan met talkshowgasten? Een talkshow is immers ook een journalistiek programma en veel gasten worden betaald voor hun optreden. Dat kwam bij tv-kijkend Nederland aan het licht toen Peter R. de Vries hier in september 2015 in Pauw & Witteman mee werd geconfronteerd door Hero Brinkman.

De NPO komt nu ook met spelregels voor betaling van gasten van talkshows. “Omroepen moeten onder de nieuwe code vastleggen wanneer en hoe zij gasten, waaronder deskundigen en ‘side kicks’, in onder meer talkshows, financieel tegemoetkomen.”

Onkosten kunnen sowieso worden vergoed, maar ook hier op basis van een door de omroep goedgekeurde declaratie en onder overlegging van bonnen waaruit de gemaakte onkosten ondubbelzinnig blijken.”

De omroepen moeten van de NPO een regeling opstellen over de betaling voor medewerking aan programma’s.

De code gaat in per 1 januari 2018.

Foto: NPO 2017 – Jan Willem van Hofwegen

Meer in # Geen categorie

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Catherine Keyl vindt dat Gordon wel héél erg te koop loopt met zijn nieuwe geliefde. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen