Onno Hoes vol positiviteit terug in spotlights bij Pauw

Geplaatst op Wed 29 Nov 2017 om 10:00

Onno Hoes is het diepe dal waarin hij terechtkwam toen hij in 2014 het kwaad van Omroep PowNed in de ogen keek weer helemaal te boven. Vol positiviteit begint hij aan zijn nieuwe klus als waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer. Dat liet hij dinsdag blijken in de talkshow van Jeroen Pauw. Hoes twijfelde even of hij op de uitnodiging van Pauw in wilde gaan, maar stemde er uiteindelijk toch mee in om bij hem terug te keren in de spotlights. En dat deed hij met verve.

De oud-burgemeester van Maastricht zat niet vol wrok of boosheid aan tafel, maar vol realisme en positivisme. “Heel veel mensen in hun leven hebben dieptepunten. Bij mij is dit gebeurd, andere mensen worden ontslagen vanwege een bedrijf dat failliet gaat of ze hebben zelf privéproblemen. Er zijn heel veel mensen die in een gat terechtkomen. Ik ben daarna ook in een gat terechtgekomen en ik ben heel blij dat ik nu weer hier zit, omdat ik het overwonnen heb.

Hoes heeft zich lange tijd volledig teruggetrokken. “In het begin sta je niet meer open voor de mensen om je heen. Heel veel mensen willen je helpen, maar je denkt: het zal allemaal wel. Je hebt een natuurlijke neiging om je terug te trekken tot jezelf. Mijn winterslaap had even tijd nodig en langzaam ontwaak je weer en keer je terug in de bewoonde wereld en pakken mensen je bij je arm en zeggen ze: ‘Je bent een goede vent.’ Ineens lonkt dan het burgemeesterschap weer, dat was onverwacht en nu zit ik hier.

Privéleven in zwaar weer

Omroep PowNed legde in 2014 vast hoe Hoes uit eten ging met een jongeman. De burgemeester dacht dat ze aan het daten waren, maar de jongen bleek een judas en schoof de beelden door naar Omroep PowNed. Die zond ze uit, er ontstond controverse en uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden.

Het etentje met de jongeman was vooral saillant omdat Hoes destijds nog een relatie had met Albert Verlinde. “Daar heb ik het met Albert ook nog vaak over gehad, van: wat gebeurt er allemaal in zo’n periode? Je laat jezelf uit elkaar trekken. Terwijl ik van Brabant uit naar Maastricht ging, ging hij van Brabant uit naar Amsterdam. Ons contact werd al minder.”

In de periode dat Hoes in Maastricht begon overleed zijn zwager Antonie Kamerling, legde hij gisteren uit bij Pauw. “Terwijl ik dichtbij mijn zusje Isa wilde zijn, ging ik eigenlijk verder weg. Je maakt heel veel emoties mee. En dan kom je in je eentje in die stad. Albert heeft zijn uiterste best gedaan om erbij te zijn, maar hij kon ook niet altijd. Dus je raakt helemaal ontwricht. Toch ga je je werk heel goed doen. Het was ook geweldig werk.

‘PowNed maakte misbruik van ontwricht privéleven’

Hoewel zijn privéleven niet meehielp, heeft Hoes toch een prettige tijd gehad in Maastricht. “Ik heb geen moment spijt van de jaren in Maastricht, maar er komt een moment waarop je het blijkbaar een beetje kwijtraakt en waarop daar in zekere zin behoorlijk misbruik van gemaakt is. Dat is verder aan de rechter om dat uit te zoeken“, zegt hij, doelend op zijn zaak tegen PowNed.

Na het schandaal heeft Hoes jarenlang in de luwte geleefd. “Ik vond het de afgelopen jaren wel moeilijk om in grote gezelschappen te zijn. Als ik naar premières van Albert zijn musicals ging of naar andere festiviteiten, dan had ik wel vaak het idee van: hoe kijken mensen naar me? Ik had altijd wel een soort achterdocht van: vinden mensen me wel echt aardig of zijn ze alleen maar nieuwsgierig naar het verhaal erachter en willen ze daar een glimp van opvangen? Nu is dat wel weg, dat heeft tijd nodig.”

Twijfel over Pauw

Wilde Haarlemmermeer niet van hem weten of zijn privéleven inmiddels iets rustiger is geworden? “We hebben het er kort over gehad. Ik zei dat ik nu weer een stabiele persoon ben en toen zeiden ze: ‘Klaar.’ Mensen hebben er nu ook geen zin meer in.”

Dat was ook wel een beetje de twijfel of ik hier zou gaan zitten vanavond eerlijk gezegd. Dan denk je: moet je het wel of niet doen. Aan de andere kant denk ik bij mezelf: er zijn zóveel mensen die in hun leven een terugslag meemaken, dat het ook mooi is dat zij zien dat je er ook weer bovenop kunt komen. Maar nooit in je eentje. Je wordt sterk als je weer vertrouwt op andere mensen om je heen.”

Foto: BNNVARA
17 Reacties op “Onno Hoes vol positiviteit terug in spotlights bij Pauw”


 1. Benny-Bjorn A.

  Vind het seksleven van Onno H. niet relevant. Ook nooit geweest. Wat wel dom was, was om de toyboy in zijn agenda te laten kijken.

 2. Sjoerd

  Ook ineens positiviteit bij de MC….

 3. De Leukste Thuis

  “Je laat jezelf uit elkaar trekken”….

  Bespaar me de details… bleh

 4. iq10

  wat zouden de BARENDjes hiervan vinden ??

 5. Vrede

  Tijdens het eerste gesprek waar de advocaat aan het woord was had Onno last om niet met zijn hoofd te bewegen viel mij op.

 6. Rikkepikkepotje

  Kan die kerel eens wat aan dat verroeste fietsenrek in z’n bakkes laten doen? Ik zou er nog niet eens ‘n kokosmakroin in durven steken. Laat staan iets anders! Smerig.

 7. koro

  goed gedaan meneer Hoes. Vallen is niet de kunst, maar opstaan en dat heeft u heel goed uitgelegd. Nederland BEK dicht.

 8. Kijkwijzer

  Een Hoes verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.

 9. Sjaak

  Jonge jongens in Hoofddorp opgepast!

 10. Mike

  Nou hij is zijn gedrag nog niet verleerd, kijk maar eens op instagram wie hij allemaal aanschrijft, veelal jonge mannen.

 11. robb

  Goede bestuurder maar verkeerde partij ,wat hij pive doet moet hij zelf weten.

 12. Nelis

  Die man heeft niks verkeerds gedaan. Hij is niet met minderjarige jongens geweest ofzo. Wat een vredelijk Jaren 50 land zijn we aan het worden.

 13. Arnoud Tempelman

  Leeft in ontkenning. Doet denken aan Weiner.

 14. K

  @Rikkepikkepotje
  Homofobe antisemiet!

 15. Wollter

  Gek, over zijn laatdunkende opmerkingen richting de gemeenteraad van Maastricht, de echte reden van zijn ontslag, wed niet gesproken. Deze enge pisnicht had geen tweede kans verdiend!

 16. Arie

  Is hij wat dichter bij zijn Albert.

 17. onnie

  Zijn rechterhand was moe.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.