Onno Hoes vol positiviteit terug in spotlights bij Pauw

Onno Hoes is het diepe dal waarin hij terechtkwam toen hij in 2014 het kwaad van Omroep PowNed in de ogen keek weer helemaal te boven. Vol positiviteit begint hij aan zijn nieuwe klus als waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer. Dat liet hij dinsdag blijken in de talkshow van Jeroen Pauw. Hoes twijfelde even of hij op de uitnodiging van Pauw in wilde gaan, maar stemde er uiteindelijk toch mee in om bij hem terug te keren in de spotlights. En dat deed hij met verve.

De oud-burgemeester van Maastricht zat niet vol wrok of boosheid aan tafel, maar vol realisme en positivisme. “Heel veel mensen in hun leven hebben dieptepunten. Bij mij is dit gebeurd, andere mensen worden ontslagen vanwege een bedrijf dat failliet gaat of ze hebben zelf privéproblemen. Er zijn heel veel mensen die in een gat terechtkomen. Ik ben daarna ook in een gat terechtgekomen en ik ben heel blij dat ik nu weer hier zit, omdat ik het overwonnen heb.

Hoes heeft zich lange tijd volledig teruggetrokken. “In het begin sta je niet meer open voor de mensen om je heen. Heel veel mensen willen je helpen, maar je denkt: het zal allemaal wel. Je hebt een natuurlijke neiging om je terug te trekken tot jezelf. Mijn winterslaap had even tijd nodig en langzaam ontwaak je weer en keer je terug in de bewoonde wereld en pakken mensen je bij je arm en zeggen ze: ‘Je bent een goede vent.’ Ineens lonkt dan het burgemeesterschap weer, dat was onverwacht en nu zit ik hier.

Privéleven in zwaar weer

Omroep PowNed legde in 2014 vast hoe Hoes uit eten ging met een jongeman. De burgemeester dacht dat ze aan het daten waren, maar de jongen bleek een judas en schoof de beelden door naar Omroep PowNed. Die zond ze uit, er ontstond controverse en uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden.

Het etentje met de jongeman was vooral saillant omdat Hoes destijds nog een relatie had met Albert Verlinde. “Daar heb ik het met Albert ook nog vaak over gehad, van: wat gebeurt er allemaal in zo’n periode? Je laat jezelf uit elkaar trekken. Terwijl ik van Brabant uit naar Maastricht ging, ging hij van Brabant uit naar Amsterdam. Ons contact werd al minder.”

In de periode dat Hoes in Maastricht begon overleed zijn zwager Antonie Kamerling, legde hij gisteren uit bij Pauw. “Terwijl ik dichtbij mijn zusje Isa wilde zijn, ging ik eigenlijk verder weg. Je maakt heel veel emoties mee. En dan kom je in je eentje in die stad. Albert heeft zijn uiterste best gedaan om erbij te zijn, maar hij kon ook niet altijd. Dus je raakt helemaal ontwricht. Toch ga je je werk heel goed doen. Het was ook geweldig werk.

‘PowNed maakte misbruik van ontwricht privéleven’

Hoewel zijn privéleven niet meehielp, heeft Hoes toch een prettige tijd gehad in Maastricht. “Ik heb geen moment spijt van de jaren in Maastricht, maar er komt een moment waarop je het blijkbaar een beetje kwijtraakt en waarop daar in zekere zin behoorlijk misbruik van gemaakt is. Dat is verder aan de rechter om dat uit te zoeken“, zegt hij, doelend op zijn zaak tegen PowNed.

Na het schandaal heeft Hoes jarenlang in de luwte geleefd. “Ik vond het de afgelopen jaren wel moeilijk om in grote gezelschappen te zijn. Als ik naar premières van Albert zijn musicals ging of naar andere festiviteiten, dan had ik wel vaak het idee van: hoe kijken mensen naar me? Ik had altijd wel een soort achterdocht van: vinden mensen me wel echt aardig of zijn ze alleen maar nieuwsgierig naar het verhaal erachter en willen ze daar een glimp van opvangen? Nu is dat wel weg, dat heeft tijd nodig.”

Twijfel over Pauw

Wilde Haarlemmermeer niet van hem weten of zijn privéleven inmiddels iets rustiger is geworden? “We hebben het er kort over gehad. Ik zei dat ik nu weer een stabiele persoon ben en toen zeiden ze: ‘Klaar.’ Mensen hebben er nu ook geen zin meer in.”

Dat was ook wel een beetje de twijfel of ik hier zou gaan zitten vanavond eerlijk gezegd. Dan denk je: moet je het wel of niet doen. Aan de andere kant denk ik bij mezelf: er zijn zóveel mensen die in hun leven een terugslag meemaken, dat het ook mooi is dat zij zien dat je er ook weer bovenop kunt komen. Maar nooit in je eentje. Je wordt sterk als je weer vertrouwt op andere mensen om je heen.”

Foto: BNNVARA

Meer in PowNed

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen