Kleine tv-aanbieders: ‘NPO heeft genoeg vet aan botten’

KPN en Ziggo hebben nog geen reactie gegeven, maar een groep kleine tv-aanbieders verenigd in de organisatie NL Connect (onder meer Delta, Kabelnoord en Youfone) is in elk geval níet onder de indruk van het plan van NPO-baas Shula Rijxman om het gat in de NPO-begroting deels te laten vullen door de kabelaars. “Wij betalen als distributeurs al miljoenen aan de NPO voor het doorgeven van de netten“, zegt directeur Mathieu Andriessen in een reactie op de website van het AD.

Tv-aanbieders zijn wettelijk verplicht om de zenders van de NPO door te geven. Tegelijkertijd moeten zij ook betalen voor die doorgifte. Rijxman zit in 2019 met een gat in de begroting van zo’n 60 miljoen euro en die rekening wil ze deels doorschuiven naar de tv-aanbieders.

Andriessen heeft daar echter geen oren naar. “Die vergoeding was al gestegen bij de laatste bezuinigingsronde. Het is geen vanzelfsprekendheid dat we dat nu wéér doen.”

Hij kan een hogere prijs van alles-in-1-pakketten niet verkopen aan de consument, meent hij. “Het mediagebruik verandert, de lineaire kijktijd daalt. Dus worden tv-pakketten ook minder interessant voor de consument. Dus bij ons staat er ook al druk op.

De NPO moet volgens hem eerst naar zichzelf kijken. “Wij weten allemaal dat de NPO niet de meest efficiënte organisatie is. Zij hebben echt nog genoeg vet op de botten.”

Overigens zijn NPO 1, 2 en 3 ook gewoon gratis live te bekijken via de website van de NPO.

Foto: NPO, Jan Willem van Hofwegen

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen