KijkOnderzoek vindt kritiek BNNVARA deels onterecht

De Stichting KijkOnderzoek is het deels oneens met de kritiek van BNNVARA-directeur Gerard Timmer, die vindt dat de SKO-rapportages niet genoeg inspringen op de veranderende mediaconsumptie. Dat laat directeur Frans Kok vandaag weten in de Metro. Timmer hekelt dat programma’s alleen worden afgerekend op lineaire-tv-kijkcijfers en is daarom met zijn eigen rapportage BIKL begonnen. “Géén nieuw kijkonderzoek of een aanvulling op het kijkonderzoek dus”, benadrukt Kok.

Kok voelt zich niet bedreigd. “Het zijn de kijkcijfers van ons plus ándere bronnen, zoals likes op Facebook en analytics-cijfers van YouTube, die óók gebruikt kunnen worden om te kijken naar prestaties van programma’s. Het lijkt me goed voor hen dat ze die hebben verzameld.

De manier waarop SKO het kijkgedrag meet, met een panel van 1.250 huishoudens, voldoet volgens Kok nog steeds. “Ik denk dat Timmer dat zegt omdat hij bepaalde programma’s onvoldoende zichtbaar krijgt in de kijkcijfers. Maar programma’s met een kleine doelgroep die op een laat tijdstip worden uitgezonden zijn moeilijk substantieel betrouwbaar te rapporteren. Dat is ook inherent aan het gefragmenteerde medialandschap.”

Wij zouden ons panel kunnen verdubbelen, maar dat is enorm kostbaar. Het is ook niet nodig. Onze kijkcijfers worden vooral gebruikt om advertentieruimte te kunnen verhandelen. Kijk je naar specifieke programma’s waar ons onderzoek niet primair voor bedoeld is, dan heeft Gerard Timmer een punt. Daarvoor zou je andere bronnen kunnen gebruiken.

Het kijkonderzoek van SKO is volgens Kok het beste ter wereld, al wil ook hij een digitale slag maken. “Naar online kijkcijfers kijken we sinds vorig jaar al, maar graag zouden we ook over de data uit de set top boxen van bijvoorbeeld KPN en Ziggo beschikken. Alleen is dat vanwege privacywetgeving lastig. Het tweede probleem is dat we er ‘personen van willen maken’.”

SKO zou ook graag data van YouTube ontvangen. “Maar die krijgen we niet. Dus wij willen wel degelijke meer data en andere bronnen, vooral om die slecht bekeken programma’s waar ik het eerder over had toch meetbaar te maken.

Die kleine programma’s worden nu volgens Timmer te snel gestaakt, omdat er alleen naar de lineaire SKO-cijfers wordt gekeken. Kok: “Op zich terecht dat-ie dat zegt. Maar wij gaan niet over het afrekenen van programma’s.

Het artikel Discussie over meting kijkcijfers laait op kunt u lezen op de Metro-site.

Foto: Stichting KijkOnderzoek

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen