Georgina blundert in DWDD: noemt witte mensen ‘blank’

Georgina Verbaan heeft haar correcte vrienden woensdagavond heel erg laten schrikken in De Wereld Draait Door. Ze noemde witte mensen ‘blank’, terwijl ze normaal gesproken altijd deugt. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Verbaan zat aan tafel om Nederland uit te leggen dat Zwarte Piet toch echt racisme is. Op een gegeven moment ging ze volledig de mist in toen ze enigszins geërgerd opmerkte: “Er is een grote blinde witte vlek, denk ik. Wij, blanke mensen, zien dat niet.

Programmamaker Anousha Nzume, die onlangs op de A7 werd tegengehouden toen ze bij de Sinterklaas-intocht in Dokkum actie wilde voeren tegen Zwarte Piet, corrigeerde Verbaan onmiddellijk. “Witte mensen“, merkte ze op.

Daarop verbeterde Verbaan zichzelf direct, maar deed ze voorkomen alsof het helemaal niet belangrijk is of je wit of blank zegt. “Ja, witte mensen. Wit, blank, ach, ja.

Als geen ander moet Verbaan weten dat ze haar woorden op een weegschaaltje moet leggen, want al bij één verkeerde lettergreep slaat de racismebrigade op tilt.

Brigadier Arzu Aslan, die Arjen Lubach deze week een ‘helper whitey’ noemde, is zich rotgeschrokken. “En dan zegt Georgina Verbaan blank en bij correctie van Anousha Nzume zegt Georgina Verbaan dat het niet uitmaakt blank of wit. Nou, dan heb je nog steeds niet echt veel historisch besef over kolonialisme hoor. Zat je net ervoor zo over op te scheppen, Georgina“, twittert de antiracisme-activiste.

Georgina zegt sorry

Daarop gaat Verbaan direct door het stof. “Mijn excuses. Ik zei overigens niet dat het niet uitmaakt. Maar goed“, reageert ze op Twitter.

Aslan: “Klopt. Maar ik citeerde je ook niet. Weergave van de strekking tijdens livetweeten. En wat je hier zegt, in woord én mimiek, heeft wel die strekking toch?

Verbaan: “Dat was niet de bedoeling. Naar als dat zo overkwam. Het is een beetje spannend in zo’n programma en mijn hersenen ratelen harder mijn mond aan kan, en dan krijg je dit.

Aslan: “Dat snap ik, maar volgens mij is het een wit reflex (treedt juist sneller op bij druk/spanning) waaruit je reageert terwijl nota bene Anousha je corrigeert. En dat je dit ‘ratelt’ is geen willekeur. Daar gebeurt iets met betrekking tot blank vs wit in jouw hersenen.

Verspreken kan, veel mensen in Nederland gebruikten heel lang blank, maar je moet bewust zijn van wat die verspreking betekent en daar dan met ‘ach’ op reageren vind ik kwalijk.

Blanke mensen ‘wit’ noemen, is volgens critici omgekeerd racisme, omdat blank staat voor neutraal en de standaard.

Fragment

De schokkende beelden ziet u onderstaand. Het hele item ziet u op de DWDD-site.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen