‘Beschuldiging zal Gijs van Dam altijd achtervolgen’

Tv-producent Gijs van Dam zal altijd last blijven houden van de beschuldiging van Jelle Brandt Corstius. Het zogenoemde ’truth bias’, oftewel het waarheidsvooroordeel, werkt in zijn nadeel. Dat zegt psycholoog René Diekstra vandaag in het AD. Inmiddels lijkt het er steeds meer op dat Brandt Corstius een voor hem verwarrende seksuele ervaring heeft gebombardeerd tot verkrachting en dat Van Dam daar de dupe van is. Het is volgens Diekstra een oneerlijke strijd.

De VPRO-presentator beschuldigde Van Dam eerst van verkrachting zónder zijn naam te noemen, zowel in Trouw als bij De Wereld Draait Door. “Het eerste dat in ons brein actief wordt, is de neiging hem te geloven. Wij mensen willen nu eenmaal geloven wat we horen, zien of lezen.”

Die neiging om anderen bij voorbaat te geloven, zelfs als ze alleen maar een verhaal en geen bewijs overleggen, wordt in de wetenschappelijke psychologie truth bias genoemd, legt Diekstra uit. “De truth bias maakt dat degene die met een beschuldiging komt bij voorbaat in het voordeel is. Ook hier geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.”

Van Dam openbaarde zichzelf enkele dagen later bij Pauw als de man waar Brandt Corstius het over had. “Maar helaas voor hem zullen de meeste mensen daar naar gekeken hebben door de bril van een zeker geloof in Brandt Corstius.”

Ook als zijn schuld nooit bewezen wordt, dan zorgt de truth bias ervoor dat de beschuldiging een schaduw achterlaat, zegt de psycholoog. “Zo’n schaduw zal het licht uit zijn verdere leven wegnemen.”

Hij veroordeelt de rol van Trouw en DWDD. “De gevolgen van de truth bias kunnen zo ingrijpend zijn dat de televisie nooit als eerste ingezet mag worden om zulke ernstige beschuldigingen de wereld in te slingeren of uit te vechten.”

Het AD-artikel Jelle of Gijs: wie geloof je? kunt u lezen via Blendle.

Lees ook: Peter R. de Vries en VI-heren geloven Gijs van Dam (vanochtend)

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen