Volkskrant: ‘Armoedige tv drijft kijker in armen Netflix’

De lineaire tv staat erbij en kijkt ernaar. De tv-kijker neemt mede zijn toevlucht tot videoplatforms als Netflix, omdat de shows op de reguliere RTL’en en SBS’en zo teleurstellen. Dat denkt tv-recensent Julien Althuisius van de Volkskrant, zegt hij in de krant. MAX-baas Jan Slagter riep deze week dat lineaire tv anno 2017 heel erg in is. “Hoewel (…) het een beetje doet denken aan een klimaatdeskundige die na een nachtje vorst zegt: ‘Zie je, wat nou global warming?’, heeft hij ergens wel een punt.”

Voor grote evenementen, nieuws, sport en goed gemaakte programma’s als Heel Holland Bakt (waar Slagter zijn uitspraak op baseerde) vormen platforms als Netflix geen bedreiging, meent Althuisius. “Die programma’s moét je gezien hebben, want iedereen heeft het er de volgende dag over.”

De lineaire televisiekijker is dus niet dood, beaamt ook de tv-recensent. “Het probleem zit hem in het menu dat hem wordt voorgeschoteld.”

Althuisius neemt zijn lezers mee naar de afgelopen tv-week. “Op dinsdag op RTL4: een nieuw seizoen van Het Perfecte Plaatje, waarin BN’ers blablabla foto’s maken blababla. Op woensdag op SBS6: nieuw seizoen Talenten Zonder Centen waarin Nick en Simon en Kees Tol gedropt worden in het buitenland waar ze niet bekend zijn en zou het ze lukken om blablabla.”

En dan was er nog Keep It Cool, ‘waarin BN’ers moeilijke vragen en behendigheidsopdrachten krijgen en hun hartslag zo goed mogelijk onder controle blablabla’.

Het is niet meer verrassend, vindt hij. Omroepbazen kiezen volgens hem voor bewezen successen in plaats van oorspronkelijkheid. “Het zijn dit soort fantasieloze lopendebandfabrikaten die de televisiekijker in de armen van Netflix, YouTube en andere platforms drijven.”

Nederland heeft genoeg creatief talent, maar dat moet wel worden ingezet, meent Althuisius. “Draai lang genoeg rondjes in die cirkel en je krijgt het liefdeloze televisielandschap van nu.”

De Volkskrant-recensie van Althuisius kunt u lezen op de Volkskrant-site.

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen