Pauw denkt dat Rutte met Humberto voor ‘braaf’ gaat

Pauw-eindredacteur Herman Meijer denkt dat minister-president Mark Rutte met de keuze voor de Humberto Tan-show RTL Late Night voor ‘braaf’ gaat. Dat heeft hij laten weten op NPO Radio 1. Rutte gaat met de ChristenUnie-voorman naar RTL Late Night, terwijl de andere twee coalitiepartners naar Nieuwsuur gaan. Voor politiek watchers is dat jammer, omdat RTL Late Night niet bekendstaat als een heel kritisch programma. Volgens Meijer heeft Rutte daar ook geen zin in.

Vier jaar geleden had Meijer de toenmalige coalitiepartners Mark Rutte en Diederik Samsom wél in de show. “Vierenhalf jaar geleden hadden we bij Pauw & Witteman een ontzettend leuke uitzending met Samsom en Rutte, met de liefdesverklaring. Dat was een heel geslaagde uitzending. Er werden toen ook heel weinig voorwaarden gesteld. Ik herinner me er geen één. Het was goede journalistiek en een goed programma.

Critici vonden het echter net iets te gezellig tussen Rutte en Samsom, vlak nadat ze elkaar afmaakten in de verkiezingscampagne. “Dát programma heeft denk ik wel geleerd aan hen of een soort angst ingeboezemd om spontaan bij ons te komen of in talkshows op te treden. Het wordt nu denk ik meer gereguleerd, netjes en braver aangepakt dan eerder. Dat denk ik wel.

De RVD heeft gekozen om de iets geprofileerdere programma’s erbuiten te houden, meent Meijer. Toch heeft hij het volste vertrouwen in Nieuwsuur en RTL Late Night. “Het zullen ongetwijfeld goede programma’s worden.

Het liefst had hij de coalitiepartners zelf aan tafel gehad. “We hadden ze graag gehad, maar het was ook al wel vrij snel duidelijk dat er dit keer gekozen zou worden voor een verdeling over RTL en de NOS. Er is gekozen voor een paar grote momenten en twee omroepen. Dat is wel jammer.”

De RVD heeft er weinig woorden aan vuil gemaakt. “Daar komt weinig toelichting op. Het is de verdeling en klaar is Kees. Ik vind het jammer, want we hadden het leuk gevonden als ze in Pauw kwamen.”

Nu kiest Pauw voor de oppositie. Rechts wil niet komen en daarom zijn Lodewijk Ascher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Emile Roemer (SP) van de partij. “Ik denk dat ik uiteindelijk hartstikke tevreden ga zijn met de uitzending die we vanavond gaan maken.”

Bij het AD is hij nóg iets voller van vertrouwen: “Wij hebben de beste uitzending van de avond. De rest maakt de uitzending die je verwacht, wij voegen zo laat op de avond nog iets nieuws toe.

Lees ook:
Humberto Tan strikt Rutte voor regeerakkoord-special (gisteren)
Buma en Pechtold naar Nieuwsuur; Pauw grijpt mis (vandaag)

Foto: BNNVARA, Johannes Dolislager

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen