NPO en RTL werken samen aan meer diversiteit op tv

Geplaatst op Tue 24 Oct 2017 om 8:45

De NPO en RTL gaan samenwerken om de diversiteit in de media te bevorderen. Ze willen meer allochtonen en vrouwen op de voorgrond. Dat meldt de stichting Women Inc, initiatiefnemer van de samenwerking. De zogeheten ‘Coalitie Beeldvorming in de Media’ wordt in elk geval twee jaar lang ondersteund door het ministerie van OCW, dat met een startbedrag van 150.000 euro op de proppen komt. Daarvan worden onder meer cursussen voor RTL-werknemers betaald.

De NPO en RTL streven hetzelfde doel na, maar geven hier op verschillende manieren invulling aan, passend bij hun eigen organisatie. Zo gaat de NPO diversiteit meenemen als een van de normen bij het beoordelen van programmavoorstellen en gaan RTL-medewerkers op cursus over onbewuste vooroordelen. Ook het jonge mediabedrijf VICE doet mee.

Jannet Vaessen, algemeen directeur bij WOMEN Inc, is blij met deze strijd tegen stereotypering. “Een coalitie als deze is uniek omdat sleutelfiguren uit de media nu concrete toezeggingen doen om binnen twee jaar intersectioneel veranderingen aan te brengen in redactie en content.

Shula Rijxman, de grote baas van de NPO, is enthousiast. “De publieke omroep is er voor iedereen. Onze verbindende taak kunnen we alleen waarmaken als we alle Nederlanders vertegenwoordigen en aan het woord laten komen. Vrouwen verdienen een even prominente plek voor en achter de schermen als mannen. Dat vergt doelbewust beleid. Daarom laten we diversiteit als criterium voor uitzending zwaarder wegen.”

De NPO-baas vervolgt: “Diversiteit, representativiteit, inclusiviteit – noem het hoe je het noemen wilt, hoe meer vrouwelijke hoofdredacteuren, presentatoren en dj’s, hoe beter.

RTL-pershoofd Kim Koppenol vindt het een collectieve taak van de media om een goede afspiegeling te zijn van de diverse Nederlandse samenleving. “Daarom zijn wij zo blij met dit initiatief van WOMEN Inc. De komende twee jaar lanceert RTL een aantal grote en kleine initiatieven, waarvan de uitrol van een ‘unconscious bias’ training voor zowel medewerkers als makers de eerste grote stap is.”

Ze vervolgt: “De weg naar succes zal bestaan uit bewustzijn creëren, het gesprek aangaan, fouten maken, leren en vooral niet opgeven.

Het ministerie van OCW vindt dit geen geldverspilling, zegt directeur media Afke van Rijn. Er is volgens haar veel winst te behalen. “Zowel traditionele als nieuwe media tonen ons vaak slechts een beperkt beeld van onze samenleving. Een meer open blik kan mediamakers een kans geven om meer én meer diverse verhalen te vertellen.”

Ik vind het daarom heel fijn dat mediamakers samen gaan werken én een actievere rol gaan pakken om alle verhalen uit onze samenleving te vertellen. Media bereiken zo niet alleen een groter publiek, ze doorbreken stereotypen en helpen mensen zich te ontwikkelen tot wie en wat hij of zij wil zijn, niet geremd door heersende beeldvorming.

Foto: NPO, Michel Schnater
22 Reacties op “NPO en RTL werken samen aan meer diversiteit op tv”


 1. Otto Groeneveld

  Nou ik zal wel J. De Korte heten maar ik zie alleen maar homo’s, vrouwen of allochtonen of een verdwaalde ssmi nicht op tv. Blanke Nederlandse mannen, zijn ook de schuld van alles trouwens, zie ik amper op tv. De tv heeft zich al helemaalmgericht op vrouwen en allochtonen.

 2. Otto Groeneveld

  Raar trouwens dat die zeikwijven op gebied van emancipatie alleen voor de krenten in de pap gaan. Ik zie ze hier niet achter een vuilniswagen lopen. Nee dan is er geen sprake van emancipatie, schijnheilige klote wijven.

 3. Bert

  Ministerie van OCW, of hoe ze ook gaan heten na een geldverslindende naamswijziging, heeft nu al geld teveel. Geld weggegooid aan cursussen voor RTL medewerkers die over een tijdje op straat staan wegens forse bezuinigingen bij hun werkgever veroorzaakt door de sterk gedaalde kijkcijfers.

 4. Laurens I

  Dit geld kan beter naar de thuiszorg, waarop bezuinigd wordt of naar de herinvoering van de basisbeurs, waardoor studenten kunnen studeren wat ze willen. Daar is veel geld voor nodig, maar alle beetjes helpen en qua diversiteit zit het bij de NPO wel goed. Bij RTL krijgen ze een cursus over oordelen. 🙄

 5. Reinder

  De Nieuwe Maan trok toch ook op prime time nauwelijks kijkers? Succes hiermee :)

 6. Peter

  Hou toch eens op met dat gejank. Iedere keer weer die jammerkonten in de kaart spelen. Zo houdt die SJW ziekte nooit op. Die weten altijd wel weer iets anders te vinden om ovef te zeiken en te zagen

 7. Alex

  Ik vind Jandino net zo irritant als Peter R de Vries of iedere dicht geplamuurde vrouw zonder inhoud.

  Laten we eens naar inhoud kijken, niet naar het plaatje.

 8. G

  Non issue vind ik dit -reguleert zich zelf wel op den duur !

 9. Rogier

  Wat een onzin… strooi ook eens wat geld richting de zorg, het onderwijs, de gemeentewerken etc om dit in verhouding te zetten!!!

 10. David

  Ik snap dit nooit zo. 85% van NL bestaat gewoon uit ‘autochtonen’. Zo divers is NL dus helemaal niet. Het kabinet is ook nooit divers, dus waarom moet dat op tv wel?

 11. JEWISH

  Otto Groeneveld jij bent de ergste antisemiet, racist en homofoob actief op deze site.

 12. Hohoho

  Straks op 5 dec weer genoeg diversiteit!

 13. Polak H.

  @@Otto groeneveld,
  Tue 24 Oct 2017 om 8:59

  Seksist, homofoob, racist en antisemiet!

 14. Otto de Boer-burp

  Het zal me allemaal aan m’n derriere oxideren, mensuh. Van mij mart zetten ze bij het 8 uur journaal ‘n zwart-geel gestipte lesbische dwerg met transgenderneigingen, gekleed in ‘n latex pakje neer. Is iedere achterstandsgroep weer blij en kunnen zich weer vrolijk zelf intiem beroeren.

 15. Otto Groeneveld

  En ik ben trots op deze geuzentitels, ja ik ben fantastisch.

 16. F’iscadel

  Niet nodig! Genoeg gezonde en ECHTE Nederlanders die dit werk prima kunnen doen. Niemand in dit land wilt diversiteit!!

 17. Joost

  Niemand is een ECHTE nederlander. Dom Trump-aanhangsel, F’ïscadel!

 18. ziezo

  Volgens mij gebeurt dat al meer dan genoeg

 19. Savstano

  Behalve diversiteit in meningen natuurlijk.
  Wie geen Antifa-achtige gedachtes erop nahoudt hoort er niet bij.

 20. Savstano

  @Joost

  Jij bent het type dat krijst dat Europeanen geen cultuur mogen hebben maar zwarten en aziaten wel.

 21. Savstano

  Ik pomp je in je аarsje Joost, dan weet je wat een ECHTE Nederlander kan.

 22. F’iscadel

  Joost, loop voor de grap eens een buitenwijk van Amsterdam of Rotterdam in. Ik ben benieuwd of je na je bezoek nog steeds zo denkt!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.