Laconieke reacties op ‘groot nieuws’ in RTL Late Night

Het onthullende nieuws dat RTL Late Night maandagavond beloofde te hebben, heeft geleid tot laconieke reacties van kijkers. Zij vinden het ophef om niets. Dat blijkt uit reacties op sociale media. De met lage kijkcijfers kampende talkshow van Humberto Tan bouwde de spanning maandagavond flink op toen het iets voor negen uur twitterde met groot nieuws te komen. “Vanavond een geheime gast in de uitzending. Er komt nieuws met mogelijk verstrekkende politieke consequenties…” 

Er volgde direct hevige speculatie over wat er aan de hand zou zijn. Men speculeerde dat er misschien onthullende informatie over een bekende politicus gebracht zou worden. Maar het bleek uiteindelijk te gaan om een Alberto Stegeman-achtige onthulling over een e-mail-lekje in de Tweede Kamer.

Men kan eenvoudig de mailadressen van Tweede Kamerleden als afzender gebruiken, werd in de uitzending onthuld door journalisten van Follow The Money. Als mensen antwoord geven op zo’n nep-mail, dan is deze overigens níet te lezen voor de ‘hacker’.

Kijkers waren behoorlijk teleurgesteld dat dit het nieuws was. “Wat een openbaring zeg. Smtp-servertje misleiden, echt megagevolgen.. nou, nou..“, twitterde Michelangelo.

En Patrick: “Heel erg oud nieuws. Je kunt al sinds het begintijdperk e-mail sturen uit willekeurig welke naam.

Jeroen: “Nou wat een nieuws….?!? Wat een misser van RTL Late Night.

Willem: “Verstrekkende consequenties? 😂😂😂 kom op zeg.

En Dennis: “Géén zwakheid in het systeem 2DK. Genoeg bots en verschillende sites waarbij je elk willekeurig e-mail-adres kunt gebruiken als afzender.

Techjournalist Elger van der Wel is verbaasd: “Praten tegen een SMTP-server en de afzender van een mail zelf opgeven was mijn eerste vak op de universiteit. No joke.

Joost Schellevis, techjournalist van de NOS, vindt het lachwekkend: “Ja, dit is het hele item. Oftewel: slordig, maar geen nieuws.

Blendle-engineer Koen Rouwhorst: “Gaat dit serious over het ontbreken van een SPF-record?”

Evert Bronkhorst van mediabureau Vizeum: “Opkloppen en dan hiermee komen. OMG, RTL Late Night. Zoals Doe Maar al zong: ‘Is dit alles?’

RTL reageert op kritiek

Luuk Ikink, de voice-over van RTL Late Night, is verbaasd dat men niet onder de indruk is van deze scoop van nieuwssite Follow The Money, waarover exclusief verteld werd aan tafel bij RTL Late Night.

Ikink: “Opmerkelijk hoe laconiek tech-mensen doen over dit nieuws. Ja, het is oude techniek. Maar ja: er is iets aan te doen en dat gebeurde niet.. Het is toch absurd dat je jezelf kan voordoen als kamerlid, een mail kan sturen aan een ander kamerlid die vervolgens op een link klikt etcetera.

Als iemand opmerkt dat RTL Late Night dit verkondigt als grote hack, terwijl dat niet zo is, zegt Ikink: “Nou en, wat vind je belangrijker; dat wat een tv-show roept of het feit dat de Tweede Kamer vatbaar is voor gevaarlijke ransomware of iets dergelijks.

Tegen iemand die opmerkt dat het zogenoemde ‘spoofing’ al jaren bekend is, zegt Ikink: “Maar dat maakt het toch alleen maar erger? Dat dit überhaupt al jaren kan?

Ik begrijp je Luuk, het is ook moeilijk voor je dat dit mega nieuws niet op zijn waarde wordt geschat“, zegt ene Bob. Ikink daarop: “Is niet mijn nieuws he, ik hoorde het voor het eerst toen ik de voice-over twee uurtjes geleden insprak.

Het is RTL Late Night overigens niet gelukt om de kijkcijfers op te krikken met zijn sensatiezuchtige aankondiging. Er keken gisteren slechts 493.000 mensen naar het programma. Pauw had er meer dan twee keer zo veel.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen