Jan Smit voelt zich aangevallen na Jinek-optreden

Geplaatst op do 06 jul 2017 om 9:06

Jan Smit heeft veel negatieve reacties gekregen op zijn optreden in de talkshow van Eva Jinek, waar hij maandag felle kritiek uitte op staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken. Dat vertelt de zanger op sociale media. Klijnsma test een bijstandsfeestje: wel bijstand krijgen, maar niet solliciteren en ondertussen werken aan een eigen ‘bedrijf’ (tasjes in elkaar naaien). Onnozel, vindt Jan Smit het, zei hij in Jinek. Maar veel van zijn volgers vinden dat hij makkelijk praten heeft.

Smit heeft naar eigen zeggen een hoop boze reacties gekregen. “Het is toch wel bijzonder om een aantal verschillende reacties te lezen op mijn vraag aan staatsecretaris Jetta Klijnsma aan tafel bij Eva Jinek! Wie het namelijk heeft gezien weet dat er met geen woord gerept is over welke mensen dan ook, die om de meest uiteenlopende redenen in de bijstand zitten. Dat ik daar nu op word aangevallen neem ik maar even voor lief…

Het lijkt wel of je geen mening mag hebben als je succesvol bent, zegt Smit. “Kennelijk mag ik mezelf niet hardop afvragen of het verstandig is om jonge twintigers bijstandshulp te verlenen omdat ze hun droombaan niet meteen vinden! Dan ben ik maar raar.”

De Avrotros-ster blijft bij zijn standpunt. “In mijn optiek is bijstandshulp bedoelt voor zieke mensen, mensen met een handicap, mensen die gedwongen ontslagen zijn, mensen die om psychische of lichamelijke redenen niet meer kunnen werken, alleenstaanden met kinderen die het hoofd niet boven water kunnen houden óf mensen die aan kunnen tonen dat ze zonder extra hulp niet kunnen overleven!

Maar als je zoals in mijn situatie wél een goede baan hebt met een paar centen op de bank, (waar ik me al vanaf mijn 10e voor uit de naad werk) mag je niet een open discussie voeren met een staatssecretaris die mede verantwoordelijk is voor de toekomst van ons land…

Foto: Avrotros
56 Reacties op “Jan Smit voelt zich aangevallen na Jinek-optreden”


 1. zonnetje

  Hij succesvol ????? ja bij zijn bejaardendoelgroep,maar anders echt niet.

 2. Daan

  Volledig eens met Jan Smit! En als iemand geen verwend nest is, is het Jan wel…altijd zelf voor z’n geld gewerkt van jongs af aan! Je zou je toch kapot schamen als twintiger of dertiger in de bijstand…solliciteren en kom van die bank af!

 3. Mediaprak

  ‘Volendamse’ moraal, waar bij hard werken ‘zwart werken’ wordt bedoeld.

 4. genoegisgenoeg

  Domme Jantje die komt uit een racistisch ,extreemrechts ,coce snuivend
  incestueus dorp ,kan het hem niet kwalijk nemen!

 5. Carolien

  Stom van meneer Smit
  70 % van Nederland is het niet eens met jan
  Met 13 miljoen op de bank moet je er niet mee bemoeien

 6. MMM

  Iemand die 1 miljoen euro krijgt voor de meest waardeloze en irritante pearle reclame ooit heeft idd lef om andere mensen iets wijs te mogen maken

  Heel verkeerd om nou precies uit jouw overbetaalde mond te komen jantje

 7. Tuurlijk

  Jantje Smit begon op zijn tiende al de wet te overtreden (die op de kinderarbeid: je mag je op die leeftijd echt niet ‘uit de naad’ werken voor ‘wat centen op de bank’) en heeft – op zijn Volendams – alleen respect voor mensen die naast hun uitkering zwárt bijverdienen.

 8. Wilemijn

  Aangevallen??? Je zou als Nederlander eens rond moeten lopen in Rotterdam kijken of je je dan aangevallen voelt?

 9. Nelly

  Smit: bijstand is geen bijstandsfeestje

 10. snuifje

  Jan Smit heeft gelijk, hoe matig ik zijn plaatjes ook vind. Hij mag toch een mening hebben, en hij heeft toch hard gewerkt voor zijn geld? Al die zure reacties, bah.

 11. burgos

  Jan….. volkomen gelijk.

 12. E wde Z

  Met een salaris van 20.000 euro per maand bij de Avro
  Is ook een uitkering toch

 13. Herman

  Zoals blijkt uit zijn opsomming weet Smit duidelijk niet eens waarvoor de bijstand wettelijk is bedoeld. Hij bewijst wel dat je in dit land zonder scholing ver kunt komen met een palingachtergrond.

 14. Wolf

  Alle steuntrekkers komen uit hun bubbeltje hier te reageren. Behalve @ Snuifje. Ga eens werken oude steuntrekkers.

 15. b

  Het kwam bij Jantje vooral verkeerd uit zijn mond en ik denk dat hij het zo niet bedoelde . De praktijk is echter dat het in de Scandinavische landen uiterst succesvol is en mensen na korte tijd volledig op eigen benen de maatschappij in gaan . Kun je dus best wat coulant met de regels mee omgaan lijkt mij. Spaart vooral veel uitkeringen die niet meer nodig zijn. Dat verhaal wilde onze Jantje niet horen die ging er met gestrekt been in . Zonde .

 16. Evar

  9:34

  En mensen mogen een mening over zijn mening hebben

  Een uurtje optreden voor deze talentloze zuigert is bijna een jaar salaris voor iemand die in de bijstand zit

  Dus iemand die nauwelijks rondkomt wil dat natuurlijk wel horen van iemand Zoals hem

  Begin je het contrast nu te zien ???

 17. lieverdooddanrood

  jan heeft helemaal gelijk,
  maar…
  hij heeft natuurlijk wel lekker l.llen,
  hij met z”n zwaar gesubsidieerde en erg hoge loonschaal. deze VOLSZANGER,
  maar jan werkt wel,
  en je kunt zg ”kunstenaartjes” niet uitsluiten om normaal hun eurootjes te verdienen,

 18. John

  Iedereen is gewoon jaloers op zijn mooie jasje

 19. Jahbah

  Volgens mij ben ik de enige die zijn vraag volledig snapt. Het is te krom voor woorden. Alleenstaande moeders houden soms in de bijstand netto 2000 euro over. Er is niet voldoende stimulans om te werken en de chronisch zieken en gehandicapten blijven ieder jaar inleveren. Zij kunnen vaak niet werken. Belachelijk!

 20. Wolfie

  Mijn papa werkt volop. Naast zijn uitkering.

 21. Hans

  “Kennelijk mag ik mezelf niet hardop afvragen of het verstandig is om jonge twintigers bijstandshulp te verlenen omdat ze hun droombaan niet meteen vinden!”

  Zo werkt de bijstand dus niet Jan. Je komt er niet zomaar in. Het is een vangnet waarvoor je aan allerlei eisen moet voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld elk werk dat je aangeboden krijgt meteen aannemen. Mensen die lang in de bijstand zitten hebben over het algemeen daadwerkelijk een afstand tot de arbeidsmarkt, dit is geen keuze.

 22. Gallus

  Het wekt weerzin als een (financieel) rijke afgunstige uitspraken doet over enkele kruimels die een arme worden toegeworpen.
  Dat terwijl er, ook aan tafel, al op werd gewezen dat die kruimels niet schadelijk zijn voor de maatschappij! En dat zulks wetenschappelijk is aangetoond!
  Maar dat drong tot dit zelfzuchtige gezelschap niet door!

  Het getuigt van een erg soort domheid als men NOG niet door heeft dat er niet voor een ieder betaald werk kan zijn!
  Het is een koek die verdeeld moet worden. Het is dus iets om dankbaar voor te zijn. Niet iets om de anderen die een stuk van die koek missen na te trappen als ze extra hulp krijgen zonder uitdrukkelijk ziek of minderwaardig te zijn.

  Wat veel belangrijker is?!
  Denken dat geld, dus betaald worden, een graadmeter is voor nut en zin!
  Want wat IS een baan in de huidige definitie?
  Dat is niets meer dan geld krijgen voor wat je doet!
  Natuurlijk is dat onzin maar zo is het nu vooralsnog.
  Natuurlijk worden wellicht de belangrijkste dingen niet of weinig betaald!
  Natuurlijk worden veel slechte dingen, ook binnen de wet, uitstekend betaald in geld!

  Natuurlijk zullen mensen die veel geld hebben gemakkelijk verleid worden om te denken dat geld WEL een graadmeter is voor echte waarde voor de mensheid. Zij zullen ijdelheid en valse populariteit ontwikkelen.
  En als zij in praatprogramma’s ook nog uiting geven aan afgunst t.a.v. diegenen die eigenlijk financieel NIETS hebben omdat zij wat kruimels krijgen toegeworpen dan heb ik het recht om ze, in deze, zelfzuchtige, zeer kleinburgerlijke domkoppen te noemen!

 23. Prisma

  Ik heb de aflevering gezien, en hier alleen de titel gelezen. N.m.m. is het net goed dat hij zich aangevallen voelt, en hopelijk wordt hij ook daadwerkelijk (verbaal) aangevallen over zijn hautaine gewauwel in Jinek.

 24. Gallus

  Ik sprak eens een dapper iemand die net uit de bijstand kwam!
  Die zei lachend;
  “Geweldig! Een baan! Gratis dagbesteding en je wordt er nog voor betaald ook!”

  Ik heb, de overigens keurige, Jort Kelder eens horen spreken over jaloezie bij armen t.a.v. de rijken!
  Natuurlijk zal voorkomen.
  Maar wat te denken van het omgekeerde!
  Daar hebben we in deze, bij Jinek, een stuitend voorbeeld van gehad.
  De rijken hebben, begrijpelijkerwijs!, vaak behoefte aan het benadrukken van hun waarde, in niet financiële zin, in het leven…….in dit geval zelfs ten koste van hen bij wie dat wellicht het enige bezit is; de armen!

 25. Saliam

  @lieverdooddanrood

  Hoezo heeft Jantje gelijk? Ook dat gedram van Jinek was onuitstaanbaar trouwens. “Je moet toch gewoon werken!” Joh, als je met deze constructie mensen een toekomst kunt geven in de sector die ze ambiëren, terwijl ze in de huidige constructie mss in een fabriek terechtkomen waar ze hun hele leven het gevoel hebben dat ze iets heel anders hadden kunnen doen met hun leven, wat is daar dan op tegen? Hoe meer blije mensen hoe beter. Jan en Eva zijn gewoon een beetje egoïstisch in dezen.

 26. Peter Selie

  Jan heeft geen recht van spreken over dit onderwerp en moet zich lekker met muziek bezighouden. Tussen de regels door is hij is hij nog best arrogant zelfs.

 27. Bart M.

  Bijstand is gratis geld; daar mag best wat tegenover staan.

 28. GW

  @Jahbah: Nog wel meer. Een moeder met twee kinderen kan in Amstelveen (inclusief toeslagen etc.) in totaal ruim 2200 cashen. Zie het Follow the Money-artikel. Waar is dan de stimulans om nog aan de slag te gaan? Mijn neef en zijn vriendin konden jarenlang een Wajong-uitkering trekken terwijl het allebei begin twintigers waren. Gezond van lijf en geest. Ze veinsden een psyschische aandoening en hoppa. Het is gewoon absurd.

  Er moet altijd ruimte zijn voor mensen die door omstandigheden echt niet kunnen werken, maar in mijn optiek mag er best wel strenger gekeken worden naar het bijstandsbeleid.

 29. GW

  *psychische niet psyschische ;-)

 30. Tsicsar

  __ zonnetje 9:15
  Hij succesvol ????? ja bij zijn bejaardendoelgroep,maar anders echt niet.

  whahahaha JIJ bent DOM , of jaloers.
  Ik heb niks met Jan zn muziek en vind het niks.
  maar eerlijk is eerlijk , succesvol is hij zeker

 31. Sally

  @Bart M.

  Ik het plan van Klijnsma staat daar ook wat tegenover, dus wat wil je nou zeggen met je post?

 32. Matroesjka

  @GW, tja, dat jij nou zulke smerige, leugenachtige en luie familieleden hebt…

 33. GW

  Heerlijk, al die mensen die op hun pik getrapt zijn omdat ze op hun eigen verantwoordelijkheidsgevoel worden aangesproken. Lekker wentelen in je eigen ingebeelde slachtofferstatus. Ga zo door Jan Smit!

 34. genoegisgenoeg

  Domme Jantje die komt uit een racistisch ,extreemrechts ,coce snuivend
  incestueus dorp ,kan het hem niet kwalijk nemen!

 35. genoegisgenoeg

  coke

 36. magere marc

  Als je niet kunt werken omdat je ziek bent dan hoor je in de ziektewet en niet in de bijstand, jan smit. Maar goed. In ieder geval fijn on te weten dat als mensen kanker krijgen ze van jou ook letterlijk de kanker kunnen krijgen met een inkomen op het bestaansminimum. Zo leer je mensen kennen. En weet ik dat je niet alleen kutmuziek maakt maar ook een kutmens bent.

 37. animo

  Ik vind het voorbeeld wat journaal en jinek gaven ook niet helemaal zo als het is, er zijn 4 manieren om bijstand te krijgen in die 4 steden een manier om met veel hulp weer aan de bak te komen er zijn er ook niet nooit een baan krijgen daar werd niet over gesproken ,maar wel een vrouw die voor zichzelf wil beginnen en hulp nodig heeft ,daar kunnen we lekker tegen aan trappen hebben ze op de redactie gedacht ,het is een proef ze weten helemaal niet of dit zo blijft dus geef het een kans ,er zal iets moeten gebeuren omdat er steeds meer in de bijstand komen ,ik hoorde vanmorgen dat albert hein winkels krijgt waar geen kassa meer aanwezig is weer een groep mensen die moeilijker een baan kunnen krijgen.

 38. banjan

  Jan: “In mijn optiek …..” daar gaat het al fout bij Jan. Hij heeft het over diverse mensen met verschillende achtergronden en plaatst dat onder de dezelfde noemer, blijkbaar zijn ze voor Jan allemaal hetzelfde, al deze ‘mensen’. Het is bedoeld voor die mensen, hebben ze ook nog een persoonlijkheid, hersens…..? Niet elke ‘handicap’ is hetzelfde Jan, wat voor “struggle for live” dat ook moge zijn, soms kun je dat niet eens zien de buitenkant wat voor leed er aan de binnenkant zich afspeelt. Niet gezegd dat het aangedragen voorbeeld daar iets te maken zou hebben (zie verderop deze tekst).

  .

  Als Jan een fris meisje/jonge vrouw aanschouwd, welbespraakt, intelligent, dan gaat Jan ervanuit dat het nooit de bedoeling kan zijn dat deze vrouw ondersteuning krijgt. Da’s een jonge vrouw man! Dat allemaal vanuit Jan zijn optiek.

  .

  Wat weet Jan (en Jinek) van deze vrouw? Niets! Nooit met haar gesproken maar hij (en zij) vind er wel wat van omdat zijn ogen hem niet belazeren. Het enige dat hij kan zien dat ze haar best wil doen om iets van haar business te willen maken maar dat ziet Jan ook niet, eveneens Jinek en andere tafelaanschuivers die een hooggeheven verticaal bord voor het hoofd hanteren. Waar waarschijnlijk op staat “Geef het vooroordeel gelijk, stelletje profiteurs zijn het!”, er zit geen kijkgaatje in.

  .

  Onbegrijpelijk dat Jan ruim 3.000 likes krijgt voor onderstaand bericht, waarschijnlijk (speculatie) zijn dat mensen zoals Jan die niet verder kijken dan hun neus lang is. Dat is jammer, dat is teleurstellend. Zo diep gezakt zijn dat je met vooroordelen een mening vormt zonder te weten waar je mee te maken hebt.

  .

  Dus ja Jan, de kritiek dat je krijgt is terecht omdat je niet verder kijkt dan je neus lang is. Doe niet zo dom man, bouw eens wat levenservaring op en interesseer je voor mensen, wie ze zijn, ook al is het niet in jou straatje. Er zijn een heleboel verschillende mensen, het is belangrijk dat het daarover gaat, wie ze zijn en waarom ze zo zijn als ze zijn. Kan een heel verhaal achter schuilen en daar past altijd wat bij, maar niet wat jij misschien denkt. Het hoeft jou niet te passen, omdat jij het allemaal zo fijn voor elkaar hebt, gun je iemand anders ook nog iets? Dat zou heel fijn zijn Jan, dan zou je niet zo bekrompen reageren. Als je daadwerkelijk hersens hebt, zet ze eens aan.

  Geen aanval specifiek op Jan gericht, Jan is echter geen unicum wat bekrompenheid en kortzichtigheid betreft, er zijn er velen helaas die net zoals Jan kunnen reageren. Het is tijd om weer eens te gaan nadenken (als je dat kunt).

 39. Gallus

  Er zijn maar twee soorten rijken (in financieel opzicht).

  De ene soort voelt dat als een verantwoordelijkheid. Je kunt daarmee anderen voor je laten werken. Je kunt er beslag mee leggen op land, huizen, grondstoffen enz. Deze groep voelt daar de verantwoordelijkheid voor en dankbaarheid dat ze dit mogen uitoefenen; ze voelen dienstbaarheid en nederigheid.

  De andere groep is er trots op. Wil er superioriteitsgevoelens aan ontlenen door hun geld te beschouwen als een bewijs van hun belang en nut voor het algemeen. Deze rijken steunen elkaar en begrijpen elkaar. Hun geloof daarin is hun gemeenschappelijk belang. Vooral diegenen die in wezen twijfelen aan hun bijdrage aan de wereld zullen logischerwijze geld graag verkondigen als graadmeter van werkelijke waarde.

  Natuurlijk is het de laatste groep die afgunst voelt of kan voelen als de armen zomaar een paar kruimels krijgen zonder daarvoor dezelfde weg te hebben afgelegd als de laatste groep rijken.
  Als iemand van deze groep ZELF dat geld had gegeven dan had niemand geprotesteerd! Dan was het hun gedeelde eer en privilege.

 40. GW

  @magere marc: Welke gedeelte van “zieke mensen” begrijp je niet?! Hij zegt letterlijk:” “In mijn optiek is bijstandshulp bedoelt voor zieke mensen etc.”

 41. Steffen

  GW, leer lezen.

 42. Sven L.

  Smit heeft 100% gelijk, helaas nam (of kreeg) hij onvoldoende de tijd om iets meer door te gaan op het onderwerp.

  Deze pilot van de overheid is er alleen maar om de bijstandscijfers te drukken. Er is namelijk nog altijd instroom, en de VVD wil wél goed voor de dag komen in de statistieken natuurlijk ;)

  Het is a-sociaal beleid op meerdere vlakken;

  – Voor de deelnemer (want je leert niet te ondernemen als je parttime bezig bent. Ondernemen betekent 80 uur per week werken en dan nog een beetje meer).
  – Voor de mensen die écht zijn aangewezen op bijstand
  – Voor de belastingbetaler

 43. Arnoud Tempelman

  Mensen vanuit de bijstand een zetje geven om als ondernemer aan de slag te gaan (als ze op de arbeidsmarkt geen werk vinden) is een goed idee. Het voorbeeld dat bij Jinek getoond werd, was echter geen goede illustratie. Jong en slim: die kan haar eigen weg wel vinden. Jinek en Jan daarna reageerden fel op het voorbeeld en vergaten te kijken naar het achterliggend idee.

 44. Ano Nymous

  Hij heeft vanaf zijn 10de zich uit de naad gewerkt?
  Ja tuurlijk… de Volendamse kweler weet niet eens wat echt werken is.
  De grote bankrekening heeft hij te danken aan de niet al te kritische massa tevreden te stellen met eenzelfde soort flauwe liedjes…

 45. droevige zanger

  Deze onnozele paling zanger met liedjes van het niveau van sint Nicolaas versjes, laat met zijn domme onnozele uitspraken weten totaal losgezongen te zijn van de maatschappij.

  Als hij niet door groot geluk maar zeker niet door zijn geluid uit zijn strottenhoofd, gewoon een Volendamse snuivende paling visser was geworden en niet verder was gekomen dan visserman te zijn met zijn vmbo diploma, had hij een gat in de lucht gesprongen als hij gebruik had kunnen maken van de regeling van PVDA minister Kleinsma.

  Jan is een nietszeggende overgewaardeerde slechte zanger met een paar miljoen op de bank en denk daardoor dat hij het intellect heeft van een meedenkende sociale mens. Mis dus het is een arrogante domme slechte zanger met geen enkel idee hoe de werkelijke wereld functioneert.

 46. Freakin'

  Sven L.ul doet zijn naam weer eer aan. Klootzak.

 47. mark

  Tofik Dibi met zijn wachtgeld dat is een goed voorbeeld maar dat schijnt normaal te zijn.

 48. mark757

  die jan smit weet totaal niet wat bijstand inhoud.

  bijstand is niet bedoeld voor gehandicapten!

 49. Joda

  @Jabba: je bedragen voor een alleen staande moeder wijken af per artikel. Een alleen staande moeder met kinderen ontvangt € 935,- aan bijstand in de Gemeente Utrecht. Andere gemeenten wijken daar nauwelijks van af. Zoals iemand al eerder opmerkte: je weet niet waar je het over hebt. Je kunt de bedragen op iedere Gemeente site vinden. Ik zou graag weten welke gemeenten die € 2200 en € 3000 uitbetalen. Feiten ipv fictie!

 50. ox

  Jan Smit ligt toch al jaren aan het belastinggeld-infuus bij de tros/avro,hypocriet

 51. Bettina Wertheimer

  Jan Smit weet niet waarover hij praat. Steeds meer mensen belanden in de bijstand door het doorgedraaide VVD graaikapitalisme en de toenemende automatisering/robotisering/flexibilisering.

  Een onvoorwaardelijk basisinkomen stimuleert een groot deel van de mensen juist om van de bank af te komen en het biedt de hardwerkende mensen de mogelijkheid om minder te gaan werken om een burnout te voorkomen.

  Werk moet ook lonen. Jan Smit moet de uitzending van Radar van een aantal weken terug nog maar eens terugkijken op NPO START.

 52. Sven L.

  @ Freakin’: waarom? Omdat ik zeg hoe het zit?

  Sterker nog; ik ben van mening dat de bijstand omhoog moet voor diegenen die er op aangewezen zijn. Een gescheiden moeder van 3 jonge kids bijvoorbeeld.

  Ik vind het een zeer slecht signaal wanneer je als overheid de illusie wekt dat je er met parttime ondernemen ‘wel komt’. Dit project is gedoemd om te mislukken en dat is zonde van het geld, zonde van de inzet en zonde van de verloren tijd die je oploopt als je hieraan meedoet. Startende ondernemers krijgen een heel surreëel beeld van wat het inhoudt, ondernemen.

  De insteek is OK, maar de uitvoering is waardeloos.

  Overheid kan starters op andere manieren ondersteunen;

  – geen sollicitatieplicht eerste 36 maanden
  – zolang de opbrengsten onder bijstandsniveau blijven, wordt je aangevuld tot die norm. Uiteraard zal er een omzetcontrole plaatsvinden

  Op deze manier stimuleer je starters juist om het maximale te willen bereiken, omdat goed ondernemerschap letterlijk geld in het laadje brengt.

  Als na 36 maanden blijkt dat het toch niet lukt, dan is de onderneming ook niet levensvatbaar en zul je helaas toch gewoon werk moeten gaan zoeken en sparen om je droom alsnog te verwezenlijken.

 53. Porsche rules

  Sven L.
  Mensen die ‘kids’ zeggen worden door niemand serieus genomen.

 54. Porsche rules

  Lol, Sven L. zegt hoe het zit. Hij negeert dat gelijksoortige projecten tot goede resultaten leidden in Scandinavië. Nee, Sven houdt niet van de feiten, die noemt zijn eigen zienswijze “zeggen hoe het zit”. Tja, veel dommer lopen ze niet rond.

 55. Wim Degeling

  Vroeger gingen de toneelspelers en zangers tussen de producties in de WW. Nee, niet bollenpellen of tomaten plukken. Een uitkering en een beetje zwart.

 56. anoniem

  Voor zieken en gehandicapten is de bijstand niet bedoeld. Daar hadden we ooit betere voorzieningen voor. Het zou hem zelf trouwens ook zo kunnen overkomen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.