AD na Hanina: ‘Niet uitgeblonken in crisismanagement’

Het AD blonk niet uit in crisismanagement na het verschijnen van de MH17-column van Hanina Ajarai. Dat zeggen Jan ’t Hart (adjunct-hoofdredacteur) en Rennie Rijpma (nieuwschef centrale redactie) in een e-mail aan collega’s, die is uitgelekt op de website van GeenStijl. Het hele land reageerde verontwaardigd op de MH17-column, maar de baas van het AD hulde zich in stilzwijgen: die zit op het strand met een cocktail in zijn hand. En ondertussen is Ajarai’s pen nog steeds niet afgepakt.

Bij gebrek aan leiding van hoofdredacteur Hans Nijenhuis – die heeft slechts een halfzachte excuusmail gestuurd aan abonnees – hebben ‘Jan en Rennie’ een mail rondgestuurd op de redactie van het AD.

Jan en Rennie: “Collega’s, we hebben een roerige week achter ons. De column van Hanina Ajarai van vorige week liet en laat zijn sporen na. Hier op de redactie, onder lezers en onder nabestaanden. Er wordt wel eens gezegd dat pedagogen zelf slechte opvoeders zijn. Laat ik zeggen dat wij als nieuwsmedium deze week ook niet uitblonken in crisismanagement. Na de column, volgde het televisieoptreden, de brief van de redactieraad lekte uit, een online gepubliceerde brief van een lezer bleek oud en de brief van Hans Nijenhuis aan lezers dook ook al snel op.”

Op het moment dat je zelf onderwerp van nieuws wordt, besef je eens te meer welke verantwoordelijkheid ons werk met zich meebrengt, hoe belangrijk het is om scherp te zijn en elkaar scherp te houden. Laten we dat doen!

Nog even op een rij wat we deze week hebben gedaan: alle nabestaanden die zich bij ons meldden, hebben we uitvoerig geantwoord. Veel dank aan Tonny van der Mee die hier in zijn vakantie ruim de tijd voor heeft genomen. Deze nabestaanden hebben ook een brief ontvangen van Hans Nijenhuis, met wie afgelopen week vrijwel dagelijks contact was vanaf zijn vakantieadres. Er is ook een brief gestuurd naar de Stichting Vliegramp MH17 om nabestaanden die zich niet rechtstreeks bij ons meldden van ons te laten horen. Dit is erg op prijs gesteld door voorzitter Evert van Zijtveld.”

De redactieraad bespreekt de zaak met Hans als hij terug is van vakantie.”

Lees ook: Nieuwe gelekte Hanina-mail AD: Hans Nijenhuis blijft weg, Tonny moet werken tijdens vakantie op GeenStijl.nl.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen